Bij binnenkatten en oude katten kan het nodig zijn de nagels minstens 1 keer per maand te knippen.
Als jouw kat veel tijd buiten doorbrengt, gaat hij op ruwe oppervlakken, zoals aarde, en is het niet nodig zijn nagels te knippen. De nagels van binnenkatten en oude katten zullen mogelijk wel minstens 1 keer per maand geknipt moeten worden. Te lange nagels kunnen omkrullen en in de voetkussentjes groeien. Wat een bron van pijn en infecties kan zijn. Hoe de nagels van je kat knippen?
De verzorging van je kat kan een moment van vertrouwen tussen jullie zijn. Katten zijn heel propere dieren. Uitzonderlijk kan het nodig zijn je kat een bad te geven, maar dat komt zelden voor. Je kat borstelen of zijn ogen schoonmaken is een goede manier om een teder moment te delen en eventuele tekenen van ziekte te ontdekken bij je kat.
Enkele tips om het nagels knippen zo comfortabel en vlot mogelijk te laten verlopen:
- Maak je kat al van jongs af vertrouwd met het ritueel van het nagels knippen. In het begin knip je niet echt, maar oefen je gewoon lichte druk uit op de tenen van je kitten, de ene na de andere, zoals bij het knippen.
- De nagels van een kitten zijn nog zacht en kunnen ingekort worden met een vijl. Vijlen houdt minder gevaar voor pijn of bloeden in dan knippen.
- Controleer de nagels van je kat één keer per week. Normaal gezien moeten de nagels volledig ingetrokken zijn als je kat rust. Als ze toch zichtbaar zijn, is het tijd om ze te knippen. Over het algemeen moeten vooral de nagels van de achterpoten geknipt worden.
- Gebruik voor volwassen katten een geschikte nagelknipper. Die kun je kopen in de dierenwinkel. Onderhoud hem goed, zodat hij scherp blijft.
- Houd het voetkussentje van je kat tussen je duim en je wijsvinger en druk er lichtjes op, zodat de nagel naar buiten komt. Knip uitsluitend het doorzichtige uiteinde van de nagel, waar zich geen bloedvaten bevinden.
- Als je niet goed weet wat je doet, zou je je kat kunnen verwonden door in het leven, het gevoelige gedeelte aan de basis van de nagel, te knippen. Vraag daarom of je dierenarts of je trimmer voordoet hoe het moet als je niet zeker van je stuk bent.
- Leg zilvernitraatstaafjes (vraag ernaar bij je dierenarts) en wattenpropjes klaar voor het geval dat je per ongeluk in het leven knipt. Panikeer niet als je toch in het leven geknipt hebt en de nagel bloedt. Breng rustig wat zilvernitraat aan op de nagel en houd er een propje watten tegen.
- Denk erom dat zilvernitraat kan prikken. Dus vraag misschien of iemand je een handje helpt en je kat even vasthoudt.
- Raadpleeg je dierenarts als het bloeden niet stopt.
- Als je de nagels van je kat inspecteert, controleer dan meteen ook even de voetkussentjes op sneeën en vreemde voorwerpen. Ga na of het pijn doet als je tussen de tenen gaat. Neem contact op met je dierenarts als je iets abnormaals opmerkt.
Als je kat niet houdt van het nagels knippen, aarzel dan niet om hem wat kattenbrokjes te geven zodra je klaar bent. Dan associeert je kat het nagels knippen met een beloning!