We hebben deze gids voor eerste hulp bij katten gemaakt om je te helpen om je huisdier rustig en comfortabel te houden totdat je je dierenarts kunt bereiken.
Onze katten zijn ontdekkingsreizigers in hart en nieren, of ze nu in de boom in de achtertuin klimmen of gaan rondzwerven om het territorium van een andere kat te verkennen. Helaas kan deze liefde voor avontuur ze soms in de problemen brengen en dan heb je misschien wat eerste hulp bij katten nodig.
Bij Purina hebben we deze gids met essentiële EHBO-tips voor katten samengesteld. Bel altijd je dierenarts - het zoeken naar professionele hulp heeft prioriteit. Als het gaat om noodgevallen waarbij je meteen hulp moet bieden, kan deze gids je waardevolle tijd geven totdat je bij je dierenarts bent.
Hoe je kunt zien of een kat pijn heeft
Katten zijn erg geheimzinnige wezens en daarom weten we niet altijd of ze pijn hebben, dus het kan moeilijk zijn om te bepalen wanneer ze eerste hulp nodig hebben. Hoewel het grotendeels zal afhangen van de specifieke ziekte of verwonding die je huisdier heeft, zijn een aantal van de meest voorkomende kattenziekten of ziektesymptomen die ze zullen vertonen de volgende:
- verstoppen, zoals op een donkere plaats of in hun katteniglo
- snelle en oppervlakkige ademhaling
- grommen, sissen of huilen
- agressie, zowel naar mensen als naar andere huisdieren in huis
- vaker slapen
- gebrek aan eetlust
- obsessief likken van een bepaalde plekken
- gebrek aan zelfverzorging
- tegenzin om te bewegen of deel te nemen aan katten- of kittenspelletjes
- verandering in toiletgang
- mank lopen of moeite hebben om zich te verplaatsen
Eerste hulp bij katten
Als je kat pijn heeft of lijdt, kan het vaak een enorm verschil maken als je weet hoe je moet reageren. Je moet proberen om je hoofd koel te houden, diep adem te halen en rustig te blijven, omdat je kat waarschijnlijk gestrest en bang zal zijn. Het laatste wat je in een noodsituatie wilt doen, is het erger maken door in paniek te raken, want katten zijn meesters in het aanvoelen hoe we ons voelen.
Het eerste dat je moet doen, is contact opnemen met je dierenarts. Door te bellen, kan hij/zij zich voorbereiden op je komst. Als het een noodgeval is, kan hij/zij ook proberen om je telefonisch wat elementaire eerste hulp bij katten te geven.
Geef je kat nooit geneesmiddelen die voor menselijk gebruik bedoeld zijn, aangezien deze giftig kunnen zijn en (een) bijwerking(en) kunnen veroorzaken.
Hoe om te gaan met een gewonde kat
In het geval dat je een gewonde kat moet oppakken om hem/haar naar de dierenarts te brengen, moet je weten hoe je dat veilig doet. Tenzij anders geadviseerd door je dierenarts, afhankelijk van de omstandigheden, zijn hier onze tips: benader hem/haar heel langzaam en plaats dan een hand onder zijn/haar kin op de voorkant van zijn/haar borst, met de andere tussen zijn/haar achterpoten.
Als je kat bijzonder agressief lijkt, kun je een dikke handdoek gebruiken om jezelf te beschermen en ook beschermende handschoenen dragen. Als je hem/haar eenmaal vasthebt, plaats hem/haar ze in een goed gevoerde reismand om ervoor te zorgen dat de reis zo comfortabel mogelijk is. Je kunt de reismand afdekken met een handdoek zodat hij/zij zich minder bang voelt.
Een kat helpen die bloedt
Als je kat lijkt te bloeden, is het belangrijk om snel eerste hulp bij katten toe te passen, om een shocktoestand of in elkaar zakken te voorkomen. Als je je zich in een situatie bevindt waarin je het bloeden moet vertragen voordat er hulp kan worden ingeroepen, volg dan de volgende stappen: oefen eerst minstens 10 minuten druk uit met behulp van een gaasje, een papieren zakdoekje of een schone doek - dit kan moeilijk zijn en misschien zul je iemand anders moeten vragen om je helpen als je kat zich verzet. Bind geen draad rondom het wondgebied.
Terwijl je druk uitoefent, mag je op geen enkel moment het verband optillen om te controleren of het bloeden is gestopt, omdat je dan het stolsel zou kunnen lostrekken. Als er bloed door het verband heen komt, leg je gewoon een nieuw verband over het andere heen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Katten-EHBO bij gebroken botten
Breng je kat zo snel mogelijk naar de dierenarts. Ondersteun het getroffen gebied indien mogelijk met een handdoek eronder en til je kat voorzichtig in een reismand. Probeer nooit zelf een spalk aan te brengen, want dat doet meer kwaad dan goed en kan ertoe leiden dat het bot door de huid breekt.
Omgaan met brandwonden en brandblaren
Week een handdoek of washandje in koud water en breng deze rechtstreeks aan op de getroffen plek. Breng geen zalf of crèmes aan, omdat dit irritatie kan veroorzaken. Je kunt wel een in een zoutoplossing gedrenkt gaasje gebruiken om de plek te beschermen. Als je dit gedaan hebt, breng je kat dan meteen naar de dierenarts.
Wat te doen als je kat vergiftigd is
Als je weet dat je kat vergiftigd is door iets te eten, is het belangrijker om naar een dierenarts te gaan dan tijd te besteden aan eerste hulp bij katten. Je moet het gif lokaliseren, de dierenarts bellen en hem/haar er zo snel mogelijk heen brengen. Het is belangrijk dat je het etiket of eventuele informatie over wat je kat heeft gegeten meeneemt, of als het een plant is, de naam ervan opzoekt en een monster of een foto meeneemt.
Een kat helpen die een toeval of aanval krijgt
Een veelgemaakte fout die eigenaren maken als ze zien dat hun kat een aanval of toeval krijgt, is om te proberen om hem/haar vast te houden. In plaats daarvan moet je de kamer verduisteren, alles wat geluid maakt uitzetten en ervoor zorgen dat je alles weghaalt waaraan je kat zich zou kunnen bezeren. Als je dit gedaan hebt, bel je je dierenarts en hij/zij zal je de volgende handelingen aanraden.
Insectenbeten of -steken
Als je eerste hulp bij katten gebruikt om insectenbeten of -steken te behandelen, moet je eerst controleren of de angel nog in je huisdier zit. Als dit het geval is, probeer deze dan voorzichtig te verwijderen met een pincet, maar knijp er niet in, want dan kan er nog meer gif vrijkomen.
Als je je zorgen maakt, laat de angel dan zitten en breng je kat naar de dierenarts, zodat hij/zij deze voor je kan verwijderen. Als de angel eruit is, dep je de plek met een alkali, zoals zuiveringszout, opgelost in koud water voor bijen- of insectensteken, of met citroensap of azijn voor wespensteken. Als je niet zeker weet welk insect het was, gebruik dan schoon water.
Als de insectenbeet of -steek zich in de bek van je huisdier bevindt, breng hem/haar dan onmiddellijk naar de dierenarts, omdat de bek kan opzwellen en dit ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken.
Wat te doen als je kat stikt
Als je kat stikt, wikkel hem dan in een handdoek en open zijn/haar bek. Het is belangrijk dat je zijn/haar kop niet naar achteren kantelt, want dan kan het ingeslikte voorwerp in zijn/haar keel vallen. Het kan zijn dat je twee mensen nodig hebt - één om je kat vast te houden en te ondersteunen, en een ander om in de bek van je kat naar voorwerpen te zoeken. Als het voorwerp zichtbaar is en nergens aan vast lijkt te zitten, verwijder het dan met een stompe pincet. Als het lijkt alsof het ergens aan vastzit, trek er dan niet aan. Neem contact op met je dierenarts en breng hem/haar meteen naar de operatiekamer.
Eerste hulp bij katten mag alleen worden gebruikt om je kat te helpen totdat je naar een dierenarts kunt gaan - het mag nooit worden gebruikt in plaats van professionele zorg, maar uitsluitend in gevallen waarin onmiddellijke actie vereist is. Zorg er altijd voor dat je het nummer van je dierenarts in je telefoon hebt opgeslagen, want je weet nooit wanneer je het nodig hebt.
Dit zijn onze basis EHBO-tips voor katten! Wil je meer informatie over het welzijn van je kat of kitten? Lees onze handleiding over het verwijderen van een teek bij een kat.