Ontdek waar je kat aan denkt als hij/zij met Purina in slaap valt en naar dromenland vertrekt.
Katten staan bekend als stevige slapers. Ze lijken het grootste deel van hun leven te slapen, ofwel opgerold op onze schoot of verstopt op hun favoriete afgeschermde plekje. Het zal je misschien verbazen dat ze twee keer zoveel slapen als mensen en gemiddeld zo'n 15 uur per dag slapend doorbrengen, maar bij extreem vermoeide katten kan dit gemakkelijk oplopen tot 24 uur.
Omdat ze zoveel tijd rustend doorbrengen, is het aannemelijk dat ze net als wij dromen. Maar is dat waar? Lees verder om te ontdekken of katten dromen en wat het betekent als je kat trilt in zijn slaap.
Wanneer komen dromen voor?
Bij mensen komen dromen voor tijdens de REM-slaap, meestal zo'n 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen. Gedurende deze tijd worden signalen naar je hersenen gezonden die belangrijk zijn voor het leren en het geheugen, maar sommige van deze signalen zijn willekeurig, en het zijn deze signalen die verantwoordelijk zijn voor dromen. Wanneer je hersenen proberen om deze signalen te interpreteren en samen te voegen, heeft dit als gevolg dat je hersenen een soort van verhaal gaan creëren - met andere woorden, ze creëren een droom.
Dromen katten?
Ja, men gelooft dat katten kunnen dromen. Zoals Michel Jouvet al aangaf in de jaren zestig, beleven katten ook de REM-slaap, dus is het zeer waarschijnlijk dat zij op soortgelijke wijze als wij dromenland binnentreden.
Jouvet bewees dat katten een soortgelijke lage spanning van elektrische activiteit in de hersenen hebben, de neiging hebben om met hun ogen te knipperen en een ontspannen spiertoestand hebben, wat allemaal kenmerken zijn die geassocieerd worden met REM-slaap bij mensen. Hoewel dit geen volledig antwoord is op de vraag of katten dromen, wijst het bewijs er duidelijk op dat er iets gaande is in hun hersenen tijdens de slaap.
Interessant is dat de hoeveelheid REM-slaap die je kat beleeft, afneemt naarmate hij/zij ouder wordt, daarom wordt aangenomen dat het bij kittens veel waarschijnlijker is dat ze dromen dan bij volwassen katten. Dit zou ook te wijten kunnen zijn aan het feit dat kittens veel meer te leren hebben over de wereld om hen heen, daarom hebben zij een aanzienlijke hoeveelheid informatie te verwerken en zullen er meer signalen naar de hersenen worden gezonden.
Waar dromen katten van?
Volgens veterinair neuroloog Adrian Morrisonhebben katten, wanneer ze de REM-slaap beleven, de neiging om hun kop te bewegen alsof ze iets volgen of bekijken. Dus als onze pluizenbolletjes liggen te pitten, dromen ze waarschijnlijk over hun favoriete bezigheid - jagen.
Onderzoek in de VS suggereerde ook dat katten kunnen dromen over dingen die die dag of in het verre of recente verleden zijn gebeurd, vergelijkbaar met de manier waarop honden dromen. Katten kunnen dromen over knuffelen met jou op de bank, jagen op een vogel of muis of dromen over een incident dat zich heeft voorgedaan met een andere kat of hond.
Hebben katten nachtmerries?
Hoewel het waarschijnlijk lijkt dat katten kunnen dromen, weten we niet of ze nare dromen of nachtmerries kunnen hebben. Anekdotisch bewijs lijkt echter te suggereren dat katten wakker kunnen worden en bang kunnen lijken, wat wijst op een slechte droom.
Volgens T.J. Banks, die voor Petful schrijft, kan je kat waarschijnlijk nachtmerries hebben. Banks schreef dat haar asielkat soms wakker schrok uit een diepe slaap met wijde ogen en angstig leek. Daarnaast zijn er andere incidenten waarbij katten traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt en gestreste geluiden maakten terwijl ze sliepen en plotseling wakker werden en merkbare tekenen van angst vertoonden.
Als je kat ook extreem angstig is als hij/zij wakker is, lees dan ons artikel over hoe je kattenangst kunt herkennen en behandelen voor waardevolle hulp en advies.
De slaapcyclus van katten
Katten beleven twee slaapcycli, de REM-slaap en diepe slaap.
1. REM-slaap
De REM-fase is wanneer katten meestal dromen. Ze vertonen bepaald gedrag, zoals piepen en trillen van hun ogen, oren en misschien zelfs hun staart. Ondanks al deze stuiptrekkingen zullen ze ook een verlies van spierspanning ervaren, bekend als atonie.
2. Diepe slaap
Diepe slaap vindt plaats gedurende de rest van de tijd dat je kat slaapt. Dit is een cruciale fase omdat deze verantwoordelijk is voor de wederopbouw en het herstel van het lichaam.
Het is belangrijk dat je je kat niet wakker maakt wanneer hij/zij slaapt - je moet hem zoveel mogelijk laten rusten. Het is meestal een goed idee om hem/haar knusse, afgezonderde plekjes te bieden waar hij/zij zich veilig genoeg voelt om in diepe slaapfase te komen.
Waarom trillen katten in hun slaap?
Soms kun je merken dat je kat tijdens het slapen trilt, zich uitrekt, snurkt of zelfs ongewone piepgeluidjes maakt. Het is meestal niets om je zorgen over te maken, want het zijn allemaal dingen die verband houden met de REM-slaap. Als je kat in zijn slaap trilt, is dat meestal te wijten aan signalen die tijdens de 'droomfase' naar zijn/haar hersenen worden gestuurd.
Sommige mensen vrezen dat dit stuiptrekken een soort toeval is, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dit tijdens de slaap gebeurt, en over het algemeen zullen er bijkomende tekenen zijn, zoals verstijving van het hele lichaam, lusteloosheid, verlies van eetlust of braken. Als je kat ook last heeft van deze symptomen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar je dierenarts gaat.