Veel mensen denken dat je katten niet kunt trainen, maar dat klopt niet. Met onze tips – en een beetje geduld – zul je erin slagen je kat enkele nuttige regels aan te leren.
Hoe begin je eraan?
Je doet er goed aan je kat te laten onderzoeken door een dierenarts voor je met het trainen begint. Dat om er zeker van te zijn dat je kat geen kwalen heeft die kunnen verergeren door een bepaalde trainingsactiviteit.
Al geleerde trucjes kun je verder perfectioneren, maar breng je kat niet van de wijs door hem verscheidene trucjes tegelijkertijd aan te leren.
Katten moeten worden beloond elke keer dat ze een nieuwe opdracht goed uitvoeren. Als ze de opdracht eenmaal onder de knie hebben, volstaat het ze af en toe te belonen. Je kunt het favoriete voedsel van je kat gebruiken als beloning of ook iets anders, bijvoorbeeld een speciaal smaakje of een snoepje.
Normale kattensnoepjes die je in de winkel koopt, zijn de gezondste keuze. Koppel de beloning aan een geluid, bijvoorbeeld van een belletje of een ratel. Als je kat het geluid eenmaal associeert met de beloning, maak het geluid dan precies op het moment waarop je kat doet wat je hem wilt aanleren.
Vergeet niet dat je probeert het verbale commando te perfectioneren. Zeg altijd de naam van je kat voor het commando. Als je kat de beweging correct heeft uitgevoerd en beloond werd, herhaal het commando dan op een positieve manier, bijvoorbeeld "zit, goed, zit".
Als je kat de gewenste beweging niet uitvoert, kan het zijn dat je te snel wilt gaan. Zet een stapje terug en herhaal de oefenwijze van je vorige sessie tot je zeker weet dat je kat begrijpt wat je bedoelt.
Trainen voor specifieke situaties
Katten die gewoonlijk hun behoefte doen buiten de kattenbak, moeten één of twee keer per dag op de kattenbak gezet worden en dan beloond worden als ze zich ontlasten op de kattenbak. Je kunt ook proberen de kattenbak te zetten op de plaats waar je kat zich gewoonlijk ontlast, zodat hij de kattenbak gaat associëren met ontlasting. Als je kat zijn behoefte doet op een plaats waar je dat niet wilt, kun je ook proberen daar stukjes aluminiumfolie op de grond te leggen. Katten houden niet van het gevoel van aluminiumfolie onder hun poten.
Je kunt ook zijn eetbakje verplaatsen naar het ongewenste ontlastingsplaatsje. Katten houden er niet van te eten op de plaats waar ze hun behoefte doen! Je kunt de plek ook zorgvuldig schoonmaken en een spray gebruiken waarvan de geur katten weghoudt. Sprays op basis van feromonen zijn bijvoorbeeld te koop bij de dierenarts of in een dierenwinkel. Als je kat zich gaat ontlasten in je badkamer, houd de badkamerdeur dan gesloten zodat hij er niet binnen kan.
Sommige katten die buiten mogen, kunnen zich soms van hun slechte kant tonen als het erom gaat weer naar binnen te komen. Probeer eens een belletje op te hangen op ooghoogte van je kat. Negeer zijn gemiauw, gekrab en andere inspanningen om je aandacht te trekken. Je kat zal misschien het belletje aanraken en doen rinkelen. Op dat moment doe je de deur open. Als je dat vaak herhaalt, zal je kat leren het belletje te doen rinkelen als hij wil dat je de deur opent.
Tips om je kat of kitten te trainen
- Houd je trainingssessies vóór de maaltijd. Het voedsel dat je aanbiedt ter beloning is een minder grote stimulans als je kat zijn buikje net vol gegeten heeft. Maar kweek ook geen te grote honger om zo zijn enthousiasme te vergroten, want een hongerige kat zal al snel lastig worden.
- Als je begint te trainen, zorg er dan voor dat er geen storende geluiden zijn die je kat zouden kunnen afleiden. Anders is het praktisch onmogelijk hem iets aan te leren.
- Houd de sessies kort, zodat je kat zich niet gaat vervelen en niet moe wordt. Vijftien minuten is ideaal om je 'leerling' bij de zaak te houden.
- Varieer niet in je trainingssessies. De trainer, de commando's, de signalen en de beloningen moeten altijd dezelfde zijn.
Probeer 10 tot 15 minuten per dag te trainen met je kat en houd dat ritme aan. Als je bijvoorbeeld maar één keer per maand traint, zul je niet het verhoopte succes boeken.