Your Pet, Our Passion.

Alles over buitenkatten

augustus 17, 2023
leestijd: 5 min
augustus 17, 2023
leestijd: 5 min
Chat assis sur le pas de la porte lorsque la porte s'ouvre

Het is een moeilijke keuze om te beslissen of je nieuwe kat of kitten wel of niet naar buiten mag.

In het Verenigd Koninkrijk is het vrij normaal om katten naar buiten te laten. Volgens International Cat Carekrijgt maar liefst 90% van de katten de vrijheid om te komen en gaan wanneer ze willen. Slechts 10% van de eigenaren kiest ervoor om hun katten permanent binnen te houden.

Als je in een rustige, landelijke omgeving woont, kan het een goed idee zijn om je kat vrij rond te laten lopen, maar er zijn natuurlijk situaties waarin je kat binnen veiliger is, bijvoorbeeld als je in een drukke stad woont. Als je twijfelt of je je nieuwe kat de wijde wereld wilt laten ontdekken, lees dan verder om de mogelijke voordelen en risico's voor buitenkatten te ontdekken.

In dit artikel

Hoe kiezen katten of ze buiten of binnen willen zijn?

Alle katten hebben hun eigen persoonlijke voorkeuren en persoonlijkheden, dus soms maken ze zelf de keuze tussen binnen of buiten. Meestal is het vrij eenvoudig in te schatten. Bij meer timide of oudere katten is de kans groter dat ze de voorkeur geven aan het comfort binnenshuis en ze minder snel de deur uitglippen als deze open staat.

Als je kat daarentegen barst van de energie en naar elke deur of raam klauwt die maar een beetje openstaat, dan is dat waarschijnlijk omdat hij naar buiten wil. Als eigenaar is het belangrijk dat je, als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, de rest van het leven van de kat consequent blijft, omdat de kat moeite kan hebben om zich aan te passen naarmate hij ouder wordt.

5 voordelen van buitenkatten

Je kat de wijde wereld laten verkennen biedt heel veel voordelen, enkele van de belangrijkste zijn:

Een buitenkat heeft veel minder kans op overgewicht, wat te wijten is aan het feit dat er buiten gewoon heel veel te doen is! Wanneer katten buiten zijn, zullen ze meer tijd besteden aan klimmen, rennen en verkennen, wat allemaal uitstekend is voor hun lichamelijke gezondheid.

Het is ook bewezen dat het buitenleven beter is voor de mentale gezondheid van je kat. Dit is grotendeels te danken aan de vele verschillende geuren, bezienswaardigheden en geluiden die de zintuigen prikkelen. Bovendien helpt het om te ontsnappen aan mogelijke spanningen in huis.

Een van de belangrijkste voordelen van het naar buiten laten van een kat is dat het een uitlaatklep biedt voor zijn natuurlijke gedrag. Hij kan aan bomen krabben (en dus niet aan je bank), patrouilleren in zijn territorium en zijn jachtinstincten volgen, wat vooral geweldig is als je de knaagdierenpopulatie in plattelandsgebieden onder controle wilt houden. Vergeet niet dat je een belletje kunt gebruiken om te voorkomen dat vogels ten prooi vallen aan katten.

Dit is vaak een doorslaggevende factor voor eigenaren die niet al hun tijd willen besteden aan het schoonmaken van een kattenbak. Veel buitenkatten doen hun behoefte gewoon buiten. Er zijn echter katten die de voorkeur geven aan het comfort van een kattenbak en dus toch naar binnen komen om de bak te gebruiken, terwijl andere katten protesteren als ze naar buiten moeten als het regent. Het is een goed idee om een kattenbak in huis te hebben voor het geval dat.

Als je vanwege je werk veel weg bent, dan is een buitenleven misschien het beste voor je kat. Binnenkatten hebben veel meer vermaak en aandacht nodig van hun baasjes dan buitenkatten die buiten volop gestimuleerd worden.

Hoe laat je een kat voor het eerst veilig naar buiten?

Er is zoveel te ontdekken aan de andere kant van de voordeur voor een nieuwsgierige kitten. Maar je kunt het beste even wachten voordat je je huisdier aan zijn buitenavonturen laat beginnen. Kittens mogen pas naar buiten als ze volledig gevaccineerd zijn. Kittens jonger dan zes maanden mogen de tuin in om vertrouwd te raken met buiten zijn en zelfvertrouwen te krijgen, maar alleen onder toezicht. Vraag je dierenarts om advies en misschien kan hij je zelfs een paar handige tips geven om je tuin katbestendig te maken. In ons artikel over het creëren van een katvriendelijke tuin hebben we een aantal handige manieren op een rijtje gezet om je kat het huis uit te laten en toch veilig te laten zijn.

Potentiële risico's voor een buitenkat

Zoals altijd, als er voordelen zijn, zijn er ook risico's. Een paar van de risico's voor buitenkatten die je moet weten, zijn:

  • Verwondingen door auto's - dit specifieke risico is groter voor kittens jonger dan één jaar, maar als ze eenmaal ouder zijn, is de kans groter dat ze zich bewust zijn van de gevaren.
  • Slapen bovenop de banden of onder de motorkap - dit komt vaak voor bij katten in koudere maanden, vooral als de auto net gereden heeft en nog warm is.
  • Ze kunnen verdwalen - als je kat zich niet erg bewust is van zijn omgeving, kan hij te ver gaan en verdwalen.
  • Meer kans op het tegenkomen van stoffen die giftig zijn voor katten– mensen gebruiken vaak chemicaliën in hun tuinen zoals slakkenkorrels, antivries, of knaagdiergif of hebben giftige planten.
  • Verhoogd risico op vechten - dit is meer een probleem in de bebouwde kom, omdat het territorium van elke afzonderlijke kat overlapt met een ander.
  • Verhoogd risico om in contact te komen met ziektes, teken, vlooien of wormen - wat grotendeels te wijten is aan verhoogde blootstelling aan andere katten en de buitenomgeving.

Je buitenkat veilig houden

Als eigenaar van een huisdier is het niet meer dan normaal dat je ervoor wilt zorgen hij zo veilig mogelijk is als hij buiten geniet van alle bezienswaardigheden en geuren. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kat een goed leven heeft en toch veilig is.

Blijf up-to-date met vaccinaties, vlooien- en ontwormingskuren

Omdat ze meer kans hebben om in contact te komen met andere katten, is het up-to-date houden van kittenvaccinaties belangrijker dan ooit. In vergelijking met binnenkatten zijn voor buitenkatten doorgaans aanvullende vaccins nodig. Zorg er ook voor dat je ze regelmatig een vlooien- en ontwormingsbehandeling geeft, zodat ze gelukkig en gezond blijven. Je dierenarts kan je adviseren over wat het meest geschikt is voor je kat en zijn levensstijl.

Plaats een kattenluik

Als er overdag niemand thuis is om je kat weer binnen te laten als hij/zij zich bedreigd voelt door iets buiten, is het installeren van een kattenluik essentieel. Als je bang bent dat andere katten in je omgeving het ook zullen gebruiken, kun je een model kopen dat geprogrammeerd is om uitsluitend te reageren en te openen voor de microchip of halsband van je kat.

Laat je kat chippen

Voor buitenkatten is het van vitaal belang dat ze gechipt worden. Als je kat ooit te ver van je huis afdwaalt of toevallig vast komt te zitten in iemands garage of schuur, zal een microchip je kansen om herenigd te worden met je kat aanzienlijk vergroten. Wie je kat vindt, hoeft hem/haar alleen maar naar de dierenarts te brengen, die de chip kan scannen om je contactgegevens te krijgen.

Veiligheidshalsband en -label

Behalve een microchip moet je je kat ook een veiligheidshalsband en een label voor buitenkatten geven. Zorg er altijd voor dat je een breekvrij-halsband voor je kat aanschaft, zodat als hij/zij ergens aan vast komt te zitten - wat kan gebeuren als hij/zij aan het klimmen en verkennen is - deze doorbreekt waardoor je kat vrijkomt. Reflecterende halsbanden zijn ook goed, omdat je kat daardoor beter zichtbaar is als hij 's nachts buiten is. Een penning met je contactgegevens kan ook helpen bij een snellere hereniging met je kat. GPS-trackers zijn tegenwoordig ook een handige optie als je de bewegingen van je kat wilt volgen. Maar vergeet niet om de extra veiligheid af te wegen tegen een mogelijk kostbaar verlies als het zoekraakt, zodat je de beste beslissing kunt nemen.

Laat je kat castreren

Je moet je kat laten castreren of steriliseren als hij/zij buiten gaat zijn. Als je kat niet gecastreerd of gesteriliseerd is, verhoogt dit het risico op ongewenste zwangerschap en is de kans groter dat hij/zij verder van huis gaat om op zoek te gaan naar een potentiële partner. Bovendien staan ongecastreerde katers erom bekend dat ze veel territorialer te zijn en problemen hebben met markeren en sproeien, evenals met het vechten met andere katten. Aarzel bij twijfel niet om je dierenarts om advies te vragen.

Houd katvriendelijke planten

Als je katvriendelijke planten in je tuin hebt waar je kat van kan genieten, is de kans veel kleiner dat je kat giftige planten zal proberen te eten. Kweek planten zoals kattenkruid, kattenmunt, lavendel en kattengras en zorg er altijd voor dat de producten die je op al je planten gebruikt niet-giftig en biologisch zijn.

Wil je weten hoe je nieuwe kat of kitten zijn/haar omgeving interpreteert? Lees ons artikel over hoe je kat de wereld ervaart.