Your Pet, Our Passion.

Hoeveel voeding heeft mijn puppy nodig? Een gids voor puppy's van verschillende leeftijden en verschillende lichaamsgrootte

januari 13, 2025
leestijd: 6 min
januari 13, 2025
leestijd: 6 min
Honden eten

Wanneer je een puppy in huis haalt, is een van de belangrijkste dingen die je moet weten, hoeveel je hem moet voeden en welke voeding je moet geven. Als verantwoordelijk hondeneigenaar is het belangrijk dat je goed nadenkt over de voeding van je puppy, zodat hij kan opgroeien tot een gezonde en gelukkige hond.

In dit artikel

De voedingsbehoeften van een pup verschillen sterk afhankelijk van factoren als leeftijd, gewicht, ras en activiteitenniveau. Een evenwichtig voedingsschema is van essentieel belang om de algemene gezondheid van je puppy op een optimaal peil te houden. In deze uitgebreide gids komen verschillende thema's aan bod die je in in overweging moet nemen bij het voeden van puppy's van verschillende leeftijden en gewichten. Lees dus zeker verder!

Hoeveel voeding heeft mijn puppy nodig?

1. Afhankelijk van de leeftijd

  • 8 weken tot 4 maanden – Op deze leeftijd groeien puppy's snel en hebben ze een voeding nodig die rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Kies daarom voor een hoogwaardige puppyvoeding die speciaal is afgestemd op de specifieke behoeften van honden in de groei. De voeding moet een goed evenwicht van proteïnes, vetten en koolhydraten bevatten. Vraag advies aan je dierenarts over het controleren van de groeisnelheid, vooral bij middelgrote tot grote rassen.
  • 4 tot 6 maanden – Nu je puppy al wat groter is en blijft groeien, kun je overstappen op iets grotere brokjes. Zijn mond is ook gegroeid en kan grotere brokjes aan. Blijf zijn gewicht en lichaamsconditie in de gaten houden en pas de portiegrootte zo nodig aan om ondervoeding of overvoeding te voorkomen (zie hieronder).

2. Afhankelijk van het lichaamsgewicht

  • Kleine rassen (tot 9 kg) – Puppy's van kleine rassen hebben vaak een snellere stofwisseling. Geef ze vaker te eten, maar kleinere hoeveelheden, om in hun energiebehoefte te voorzien. Kies een speciale puppyvoeding voor kleine rassen, aangezien die in de regel een hoger caloriegehalte heeft.
  • Middelgrote rassen (9 tot 25 kg) – Bij middelgrote puppy's is gematigde voeding van essentieel belang. Houd het gewicht van je hond goed in de gaten en pas zijn portiegrootte indien nodig aan. Kies een evenwichtige voeding die de groei en ontwikkeling ondersteunt.
  • Grote rassen (meer dan 25 kg) – Puppy's van grote rassen zijn gevoelig voor botproblemen. Daarom is het bijzonder belangrijk dat je ze niet te veel te voedt of te veel supplementen geeft. Kies voor een puppyvoeding voor grote rassen met gecontroleerde hoeveelheden calcium en fosfor en een juiste balans van alle micro- en macronutriënten om een gezonde botontwikkeling te bevorderen.

Hoe een voedingsschema maken

Regelmaat is van essentieel belang als het gaat om het voeden van je hond. Dat helpt hem niet alleen om zich veilig en geliefd te voelen, maar stelt je ook in staat te weten wanneer hij zijn behoefte moet doen.

1. Maaltijdfrequentie

  • Tot 3 maanden – Geef je puppy ongeveer vier keer per dag te eten. Dat past het best bij zijn kleine maag en hoge energieniveau. Vaste eettijdstippen helpen om een routine in te voeren.
  • 3 tot 6 maanden – Schakel over naar drie maaltijden per dag. Houd het gewicht van je puppy in de gaten en pas de portiegrootte zo nodig aan.
  • 6 maanden en ouder – Op zes maanden kunnen de meeste puppy's overschakelen op twee maaltijden per dag. Dit voedingsschema kunnen de meeste honden heel hun volwassen leven aanhouden. Zolang de totale dagelijkse hoeveelheid goed is om je hond fit en op gewicht te houden, kun je drie maaltijden per dag blijven geven als je dat wilt.

2. Portiecontrole

  • Gebruik de voedingsrichtlijnen op de verpakking van de puppyvoeding als startpunt. Pas de portiegrootte aan aan de individuele noden, de stofwisseling en het activiteitenniveau van je puppy.
  • Houd de lichaamsconditie van je puppy in de gaten door na te gaan hoe zijn lichaam eruitziet en hoe het aanvoelt. Je moet zijn ribben gemakkelijk kunnen voelen. Ze mogen niet bedekt zijn met een dikke vetlaag. Hij moet zichtbaar een slanke taille hebben. Zoek online informatie of vraag hulp aan je dierenarts om de lichaamsconditie van je hond te beoordelen.

Pas de portiegrootte aan als je puppy te veel bijkomt of ondervoed lijkt.

Tips voor een gezond voedingsschema

1. Vaste eettijdstippen

Een vast voedingsschema kan helpen de spijsvertering van je puppy te reguleren en kan helpen bij de zindelijkheidstraining. Geef je puppy elke dag op dezelfde tijdstippen te eten.

2. Geen constant beschikbare voeding

Het kan gemakkelijk lijken het eten te laten staan en je puppy te laten eten wanneer hij wil. Maar om zijn voedselinname te controleren en overeten te voorkomen, geef je beter afgemeten porties. Er zijn honden die slechts met mate eten en hun voedselinname afstemmen op hun activiteitenniveau, maar reken er niet op dat ze allemaal zo zijn!

Het kan zijn dat je hond zijn eten sterker gaat verdedigen als hij slechts op geregelde tijdstippen (bijvoorbeeld 2 of 3 keer per dag) een maaltijd aangeboden krijgt. Als dat het geval is, lok hem dan niet uit (dat wil zeggen probeer niet zijn voeding aan te raken of de hond te benaderen terwijl hij eet) en vraag hulp aan een hondengedragstherapeut.

3. Geleidelijk overschakelen

Als je verandert van puppyvoedingmerk of overschakelt van puppyvoeding op voeding voor volwassenen, doe dat dan geleidelijk over een periode van 7 tot 10 dagen, om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

4. Voldoende hydratatie 

Stel altijd vers water ter beschikking van je puppy. Een goede hydratatie is belangrijk voor een goede spijsvertering en zijn algemeen welzijn.

5. Regelmatig op controle bij de dierenarts

Om de groei en ontwikkeling van je puppy te controleren, moet je regelmatig op controle bij de dierenarts. Je dierenarts kan je advies geven over de juiste voeding en het voedingsschema voor je specifieke hondenras.

6. Niet te veel snoep

Snoepjes zijn uitstekend als beloning tijdens de training en om een band met je hond te smeden, maar geef ze met mate, want overdaad kan leiden tot gewichtstoename en het evenwicht van de voeding verstoren.

7. Rustig eten

Denk er ten slotte om dat het aanraken van de voeding van de puppy terwijl hij aan het eten is, zijn neiging om zijn eten te verdedigen, niet zal verminderen. Vroeger werd dat aangeraden maar ondertussen is gebleken dat deze opvoedkundige tip averechts werkt. Honden waarvan het eten aangeraakt of afgenomen werd toen ze puppy waren, hebben de neiging om als volwassen hond meer baknijd te vertonen. Daarom raden wij aan contact op te nemen met een hondengedragstherapeut als je het eten van je hond veilig wilt kunnen aanraken of zelfs afnemen.

Door je puppy evenwichtige voeding te geven, kun je bijdragen aan zijn optimale groei en ontwikkeling. Maar denk erom dat elke hond uniek is en elke puppy andere behoeften heeft. Let dus op de signalen die je hond geeft, ga regelmatig met hem naar de dierenarts en pas de voeding van je hond zo nodig aan. Een doordachte voedingsaanpak legt de basis voor een gezond, gelukkig en goed gevoed huisdier, een heel leven lang.

Nu je weet hoeveel je je puppy moet voeden, kun je meer te weten komen over de verwelkoming van een nieuwe hond door dit artikel te lezen: een checklist om je voor te bereiden op de komst van een nieuwe puppy.