Veel baasjes weten dat honden geen chocolade mogen eten, maar weet je ook waarom? Een per ongeluk op de grond gevallen chocoladeknoop kan in een oogwenk weg zijn - zorg er dus voor dat je weet wat je moet doen als je hond chocolade eet.
We houden er allemaal van om ons af en toe tegoed te doen aan een heerlijke reep chocolade, en als een natie van hondenliefhebbers willen we de ervaringen en smaken waar we van houden graag delen met onze hondenvrienden. Maar er bestaat ook zoiets als te veel van het goede, en dat geldt in het bijzonder voor chocolade. Het zal je misschien verbazen dat het eten van chocolade dodelijk kan zijn voor honden, want het is zeer giftig en als ze ook maar de kleinste hoeveelheid eten, moet je meteen hulp zoeken bij de dierenarts.
Bij Purina geven we om de gezondheid van je hond en willen we ervoor zorgen dat ze gelukkig en gezond zijn. Daarom hebben we deze gids gemaakt om je alles te vertellen wat je moet weten over chocoladevergiftiging bij honden en wat je moet doen als je hond chocolade eet.
Kunnen honden chocolade eten?
Nee, honden mogen geen chocolade eten. Hoewel niet alle honden ziek kunnen worden van het eten van chocolade, is het voor geen enkele hond goed. Als je je hond wat van je paasei geeft als traktatie, heeft dat waarschijnlijk het tegenovergestelde effect van wat je van plan was, en dat kan resulteren in flinke rekeningen van de dierenarts.
Waarom is chocolade slecht voor honden?
Chocolade bevat een ingrediënt dat theobromine heet en dat mensen van nature kunnen metaboliseren, maar honden niet. Daarom leidt de inname van voedingsmiddelen die theobromine bevatten tot een ophoping van theobromine, die giftig kan worden.
Zijn bepaalde soorten chocolade slechter dan andere?
Sommige chocoladesoorten bevatten meer theobromine dan andere. Pure en kookchocolade en cacao hebben de hoogste gehaltes, terwijl melk en witte chocolade de laagste gehaltes hebben. Er is minder dan een ons pure chocolade nodig om een hond van 19 kg te vergiftigen, dus als u vermoedt dat uw hond zelfs maar de kleinste hoeveelheid heeft binnengekregen, zoek dan meteen hulp bij een dierenarts.
Helaas is er geen manier om de exacte hoeveelheid chocolade te bepalen die een hond moet binnenkrijgen om het risico op ernstige ziekte te lopen, omdat de stofwisselingssnelheid van elk dier anders is.
Symptomen van chocoladevergiftiging bij honden
Als je vermoedt dat je hond chocolade heeft gegeten, houd hem dan de komende 24 uur goed in de gaten, want dan beginnen de symptomen zich waarschijnlijk te ontwikkelen. Hieronder staan enkele symptomen van chocoladevergiftiging bij honden waar u op kunt letten:
- Rusteloosheid.
- Verhoogde ademhaling.
- Verhoogde hartslag.
- Frequent urineren.
- Braken.
- Diarree.
- Aanvallen.
Het kan zijn dat je hond de chocolade vrij snel weer uitbraakt en niet overgaat tot ernstigere symptomen. Als je echter weet hoeveel en welke soort chocolade je hebt gegeten, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts voor verder advies.
Wat te doen als je hond chocolade eet
Als je huisdier de voorraad paaseieren heeft gestolen, besef je misschien niet eens wat er is gebeurd totdat ze symptomen beginnen te vertonen. Als je merkt dat je hond chocolade eet of vermoedt dat hij dat heeft gedaan, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de volgende stappen volgt:
- Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts en vertel hen de feiten.
Zodra je hoort dat je hond chocolade heeft gegeten, bel dan meteen je dierenarts en vertel hem alles wat je weet. Houd, als dat mogelijk is, de wikkel of doos van de chocolade bij de hand, zodat je ze meer details kunt geven en hopelijk kunt bepalen hoeveel chocolade je hond binnen heeft gekregen. Geef uw dierenarts ook een ruwe schatting van de grootte en het gewicht van jouw hond - als je contact opneemt met hun vaste dierenarts, zouden ze dit al in hun bestand moeten hebben. Deze gegevens geven een indicatie van het gevaar dat je hond loopt door de chocoladevergiftiging. - Breng ze naar de dierenarts voor behandeling
Zodra je contact hebt opgenomen met je dierenarts en hem hebt laten weten dat hij je verwacht, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als het 2 uur of minder geleden is dat ze de chocolade hebben gegeten, kunnen ze gaan braken om te proberen het giftige ingrediënt uit hun lichaam te verwijderen voordat het de tijd heeft om zich op te hopen. Laat je hond nooit zelf thuis braken zonder het uitdrukkelijke advies van een professionele dierenarts. Als je hond een van de symptomen van chocoladevergiftiging bij honden begint te vertonen, zal je dierenarts beginnen met een reeks reactieve behandelingen, waaronder intraveneuze vloeistoffen en antiaritmica, als je hond tekenen van aanvallen vertoont.
In alle gevallen is zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts het antwoord op de vraag wat je moet doen als je hond chocolade eet. Vroegtijdig braken opwekken geeft je huisdier de beste kans om langdurige, ernstige of fatale complicaties te voorkomen, dus hoe eerder hij kan worden gezien door een dierenarts, hoe beter.
Alternatieven voor chocolade voor honden
Waar honden geen chocolade mogen eten, zijn er nog genoeg manieren om je hond te verwennen! Houd het bij veilige, goedgekeurde en speciaal samengestelde hondensnacks die gegeten kunnen worden zonder ziekterisico. Hoewel een mens dol zou zijn op een lekker stuk chocoladetaart, kun je er zeker van zijn dat je hond de voorkeur geeft aan een paar uur kauwen op een smakelijk bot, of een snelle en bevredigende duik in de zak met hondenkoekjes. Er zijn talloze hondensnacks verkrijgbaar die niet alleen lekker zijn voor je hond, maar ook een aantal voordelen bieden voor hun gezondheid, zoals extra voedingsstoffen en gebitsverzorging.
Laat je niet verleiden om je hond met Pasen of Kerstmis op chocolade te trakteren - het zou wel eens een dramatischer familiefeest kunnen worden dan je van plan was! Blijf bij veilige en speciaal samengestelde hondensnacks om je hond op de juiste manier te verwennen.