Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
WARMTEPERIODEN BIJ HONDEN

Loopsheid bij teven

leestijd: 3 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

De periode waarin een teef bereid is om te paren met een reu, wordt de 'loopsheid' genoemd Tijdens deze periode ondergaan teven fysiologische en hormonale veranderingen die van invloed kunnen zijn op hun gedrag.

Als je teef loops wordt, wil dat zeggen dat ze geslachtsrijp is. Tijdens de loopsheid is de teef eropuit een reu te ontmoeten met wie ze kan paren. En reuen willen ook teven ontmoeten met datzelfde doel.

HOE LANG DUURT DE LOOPSHEID? 

Honden van kleine rassen worden voor het eerst loops als ze tussen vijf tot acht maanden oud zijn. Bij grote rassen is dat meestal op de leeftijd van elf tot twaalf maanden.

In beide gevallen duurt de loopsheid ongeveer 23 dagen (twee tot vier weken). Over het algemeen zijn teven twee keer per jaar, dus elke zes maanden, loops. Noteer de begindatum van de loopsheid van je teef. Dat helpt je om te weten wanneer je ongeveer de volgende loopsheid kunt verwachten en ook eventueel te ontdekken dat er iets scheelt. 

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN LOOPSHEID?

Het begin van de loopsheid bij teven gaat gepaard met een reeks fysiologische veranderingen: zwelling van de vulva, toegenomen mictie en bloedverlies, met name in de eerste fase van de cyclus.

Tijdens deze fase (die overeenkomt met de eerste helft van de loopsheid) zal je teef, naast de hierboven vermelde symptomen, een geur verspreiden die reuen aantrekt, maar ze zal zich nog niet laten dekken. Tijdens de tweede fase van de loopsheid zul je merken dat je hond minder bloed verliest en dat haar vulva minder gezwollen is. Je teef is nu ook meer bereid om te paren.

De loopsheid gaat niet alleen gepaard met lichamelijke symptomen, maar soms ook met gedragsveranderingen. Je teef kan bijvoorbeeld aanhankelijker en actiever zijn dan normaal en meer aandacht van je vragen. Ze kan ook haar eetlust verliezen of neerslachtig lijken in uitzonderlijke gevallen.

Om problemen met je loopse teef te voorkomen, raden we aan haar aangelijnd te houden, contact met reuen te vermijden en haar te laten steriliseren als je niet van plan bent om haar ooit een nestje te laten hebben. Dierenwinkels verkopen speciale loopsheidsbroekjes, al dan niet met inlegdoekje, die je je loopse teefje kunt aandoen om geen last te hebben van bloedvlekken in huis.

Reuen hebben geen perioden van loopsheid. Zodra ze geslachtsrijp zijn (tussen zes en acht maanden), worden ze aangetrokken door de feromonen die loopse teven afgeven. Feromonen zijn chemische verbindingen die geproduceerd worden in de melkklieren, rond de aarsopening en in de oren, maar ze kunnen ook voorkomen in speeksel, uitwerpselen, urine en vaginale afscheiding. De stress veroorzaakt door de drang te reageren op de loopsheid van een teefje kan bij reuen leiden tot frustratie, weglopen en agressief gedrag tegenover hun baasje. Om te voorkomen dat dit gedrag een chronisch probleem wordt, raden wij aan je hond te laten castreren. Dat zal zijn ongerustheid wegnemen, maar zijn lichamelijke, psychologische en emotionele capaciteiten onaangetast laten.

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?