De blijde verwachting van trippelende puppypootjes in je huis, is een opwindende periode, voor jou en je hond. Hier kom je te weten hoe je kan zien of je hond drachtig is en hoe lang de dracht duurt.
Of je nu je teefje wilt laten dekken of denkt dat ze misschien al drachtig is, het PETCARE EXPERT TEAM van Purina® helpt je graag door deze periode heen. Je voorbereiding zal je helpen de dracht van je hond zo vlot en stressvrij mogelijk te doen verlopen, zowel voor haar als voor jou.
Wanneer kan je hond zwanger worden?
Honden kunnen zwanger worden tijdens hun vruchtbare dagen, die vallen in een periode die men de ‘loopsheid’ noemt. Die periode doet zich ongeveer om de acht maanden voor en kan tot drie weken duren. Tijdens de loopsheid kan de hond zich anders gaan gedragen.
U loopt niet alleen kans dat uw hond zwanger raakt, maar ze kan ook strubbelingen met reuen krijgen als ze nog niet klaar is om te paren. Door uw hond aan de lijn te houden tijdens de loopsheid voorkomt u dat ze verwikkeld raakt in gevechten en dat ze gedekt wordt door een reu.
Aangezien zwangerschap veel kosten met zich brengt en emotioneel veel verlangt van jou en je hond, laat je fokken het beste over aan experts. De veiligste manier om te voorkomen dat je hond zwanger wordt, is over te gaan tot sterilisatie. Zie onze pagina over de sterilisatie van honden voor meer informatie.
Hoe lang duurt de dracht bij honden?
De dracht bij de hond duurt meestal 61 tot 65 dagen, maar je hond kan al een hele tijd drachtig zijn voor je iets van fysieke veranderingen merkt. Er is geen zwangerschapstest voor honden die je zelf thuis kan doen, dus je zal aandachtig moeten zijn op de gangbare tekenen dat je hond drachtig is.
"De dracht is een heuglijke periode, maar is ook belastend voor je hond. Het PETCARE EXPERT TEAM van Purina® zorgt ervoor dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om je drachtige teefje gezond te houden in deze periode."
Hoe weet je of je hond drachtig is?
De volgende tekenen kunnen je verraden dat je puppy's kan verwachten.
- Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben.
- Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een halftransparante vloeistof afscheiden.
- Net zoals zwangere vrouwen last kunnen hebben van ochtendmisselijkheid, kan ook je drachtige hond in de vroege fasen van de dracht soms een beetje moeten braken. Als dat aanhoudt of je je zorgen maakt, bespreek het dan met je dierenarts.
- Je hond zal beginnen bij te komen rond de 35e dag van de dracht. Haar lichaamsgewicht zal geleidelijk aan toenemen tot maximaal 50 % boven haar normale gewicht.
- Vanaf de 40e dag zou haar buikomvang moeten beginnen toe te nemen. Als dit de eerste dracht van je teefje is of als het een kleine worp is, kan het zijn dat je er niet veel van ziet.
- Het teefje is mogelijk wat rustiger dan normaal. Mogelijk heeft ze wat minder eetlust. Deze verschijnselen kunnen ook op een probleem wijzen, dus neem contact op met je dierenarts als je je zorgen maakt.
- De eetlust van je drachtige hond zal toenemen in de tweede helft van de dracht. Je zal haar voeding dus moeten aanpassen!
De drachtdiagnose
Je dierenarts kan de dracht bevestigen ofwel vanaf dag 21-25 met een zwangerschapstest voor honden die de hormoonniveaus meet, ofwel vanaf dag 20-22 met een echografie. Vanaf circa dag 30 kan je dierenarts een lichamelijk onderzoek doen om het aantal puppy's te tellen.
Die telling is niet altijd betrouwbaar. Weet dus dat het kan dat er meer puppy's onderweg zijn dan je dierenarts heeft geteld.
Wat moet je doen als de bevalling begint?
Hoewel je hond de dracht en de bevalling normaal gezien alleen moet aankunnen, kan het geen kwaad dat jij paraat staat om haar gerust te stellen met troostende woordjes en zo nodig in te grijpen. Je drachtige hond zal op vele manieren laten merken dat ze klaar is om te bevallen en dat haar puppy's eraan komen. Als je hierover meer wilt weten, lees dan ons artikel over dingen waarop je moet letten tijdens de bevalling van je hond.
Tegen het einde van de dracht kan je misschien merken dat je teefje een rustige plaats zoekt om te gaan bevallen. Je kan haar helpen door haar een 'nest' te bieden op een afgesloten, warme plaats, bijvoorbeeld een werpkist. Lees onze tips voor een gezonde dracht voor meer advies betreffende de verzorging van je drachtige hond.
In de meeste gevallen verloopt de bevalling bij honden vlot en zal het niet nodig zijn in te grijpen. Sommige tekenen, zoals gekleurde afscheiding of persen zonder dat er pups komen, kunnen wijzen op complicaties. Als je dat merkt, of als je je zorgen maakt over iets anders, neem dan contact op met je dierenarts. Lees ons artikel over de bevalling en de geboorte bij honden.
Als je meer informatie wenst over de tekenen die wijzen op dracht of als je andere vragen hebt, neem dan contact op met ons PETCARE EXPERT TEAM.