Artrose bij de hond: symptomen en behandeling
Artrose bij honden: symptomen en behandelingen
Net als bij de mens is artrose bij de hond een ziekte die erger wordt met de leeftijd. Sommige hondenrassen zijn vatbaarder voor deze ziekte dan andere. Door vroeg te starten met de behandeling kunnen de effecten van artrose bij de hond afgeremd worden.
Artrose bij honden wordt gekenmerkt door een progressieve en onomkeerbare aantasting van het kraakbeen van een of meer gewrichten, voornamelijk de heup, knie, elleboog en rug. De ziekte veroorzaakt veelal pijn, die toeneemt naarmate de ziekte vordert. Een direct gevolg is de aanzienlijke vermindering van de beweeglijkheid van je huisdier.
Artrose treft ongeveer 20 % van de honden in Frankrijk. Het aantal gevallen neemt toe om twee belangrijke redenen. Ten eerste is de levensverwachting van honden toegenomen en ten tweede hebben steeds meer dieren overgewicht.
Artrose is een ziekte die alle honden treft, hoewel ze vaker voorkomt bij grote honden, door hun lichaamsbouw en gewicht. De ziekte is bijvoorbeeld deels verantwoordelijk voor heupdysplasie, een aandoening die vooral voorkomt bij bepaalde hondenrassen (labrador-retriever, Berner sennenhond, rottweiler enz.).
Ook jonge honden
Artrose komt niet alleen voor bij oude honden, hoewel de gevolgen ervan bij hen beter zichtbaar zijn. Niet zelden begint de ziekte zich al te ontwikkelen op jonge leeftijd. In dat geval is de vroegtijdige ontdekking cruciaal voor het toekomstige welzijn van de hond.
Artrose veroorzaakt min of meer ernstige chronische pijn die de getroffen hond hindert of zelfs belet in zijn dagelijkse bewegingen (traplopen, springen, rennen enz.). Deze verminderde lichaamsbeweging zal overgewicht en verlies van spiermassa in de hand werken, waardoor de artrose nog sneller vordert.
De vroegtijdige herkenning van de ziekte steunt grotendeels op het observeren van de hond door zijn eigenaar. Jij bent beter geplaatst dan wie ook om een verandering in gewoonte, een teken van pijn, een weigering om een activiteit te doen die hij vroeger graag deed, moeite met opstaan, mank lopen, weigering om trappen te lopen, grommen bij aanraking, moedeloosheid enz. bij je hond op te merken. Deze informatie is van onschatbare waarde om je dierenarts te helpen een diagnose te stellen. Röntgenfoto's van de gewrichten kunnen de diagnose bevestigen.
Kijk toe op de voeding van je hond.
De eerste voorzorgsmaatregel die je moet nemen, is letten op de voeding van je hond. Overgewicht bij honden is een belangrijke risicofactor. De voeding speelt ook een belangrijke rol als je je hond wilt doen afvallen. Kies daarom van jongs af voor een voeding die is afgestemd op de leeftijd, het ras, de specifieke kenmerken (wel of niet gesteriliseerd/gecastreerd bijvoorbeeld) en de lichaamsbeweging van de hond. Er is voeding voor senior honden die elementen bevat die het kraakbeen kunnen versterken.
Regelmatige lichaamsbeweging helpt ook om het kraakbeen te versterken en overgewicht tegen te gaan.
Artrose bij de hond kan niet genezen worden, aangezien de schade aan het kraakbeen onomkeerbaar is. Daarom is het van essentieel belang dat de ziekte vroegtijdig herkend wordt door je dierenarts. Hij kan dan een geschikte medicijnkuur starten, vaak op basis van ontstekingsremmers, die de ziekte zal vertragen, de pijn van je huisdier zal verlichten en zijn welzijn zal verbeteren. De behandeling kan lang duren en moet strikt gevolgd worden om effectief te zijn. Behandeling gaat altijd gepaard met een speciaal dieet en aangepaste lichaamsbeweging.
Ook oedeem komt vaker voor bij oudere honden. Houd je hond in de gaten en win informatie in.
Je viervoeter toiletteren en knuffelen zijn een goede gelegenheid om eventuele tekenen van ziekte; op het spoor te komen en natuurlijk ook om parasieten te ontdekken (zoals vlooien en teken, die zich kunnen vastbijten in je hond tijdens bijvoorbeeld een wandeling in het bos of in hoog gras).