Your Pet, Our Passion.

Hoe lang duurt de loopsheid bij de hond?

november 27, 2024
leestijd: 2 min
november 27, 2024
leestijd: 2 min
Combien de temps durent les périodes de chaleur chez la chienne ?

Vrouwelijke honden doorlopen, net als vrouwelijke mensen, een hormonale cyclus. Bij de mens duurt die cyclus ongeveer 28 dagen en spreekt men van 'maandstonden', maar bij de hond kent die hormonale cyclus een ander verloop en spreekt men van 'loopsheid'. Als je je afvraagt hoe lang de loopsheid bij de hond duurt en niet weet of je er goed aan doet je hond te laten steriliseren, vind je hier het antwoord op die belangrijke vragen!

Voor jou is dit misschien onbekend terrein, maar het hoort allemaal bij het hondenbaasje zijn. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe de voortplanting bij de hond functioneert, wat de loopsheid precies inhoudt en hoe je voor je hond moet zorgen in deze periode. Laten we er dus maar meteen induiken en bespreken hoe je de loopsheid zo aangenaam mogelijk kunt laten verlopen voor je hond.

Hebben teven een menstruatiecyclus?

In dit artikel

De cyclus van de voortplantingsorganen bij teven wordt de 'oestruscyclus' genoemd in plaats van de 'menstruatiecyclus'. In de volksmond wordt meestal gesproken van de 'loopsheid'. Terwijl de menselijke menstruatiecyclus ongeveer een maand duurt, duurt de oestruscyclus bij de hond zo'n zes tot negen maanden.

Tijdens de loopsheid treden typische symptomen op als vaginaal bloedverlies en zwelling van de vulva. Die symptomen geven aan dat de teef vruchtbaar is en zwanger kan worden.

Hoe lang duurt de loopsheid bij de hond?

De duur van de loopsheid verschilt van hond tot hond. Gemiddeld duurt de loopsheid drie weken, maar ze kan ook maar tien dagen duren of vier weken aanhouden. Het hangt allemaal af van de leeftijd, het ras en de gezondheid van de hond. Bovendien zijn er honden die een onregelmatige cyclus hebben. Elke hond is dus werkelijk uniek wat dat betreft.

Wanneer worden honden loops?

Teven worden meestal voor de eerste keer loop als ze tussen zes maanden en één jaar zijn. Kleinere rassen en toyrassen worden doorgaans op jongere leeftijd loops dan grotere rassen. Na de eerste loopsheid zal je teefje ongeveer om de zes maanden opnieuw loops worden, maar dat kan verschillen van hond tot hond.

Fasen en tekenen van loopsheid

De voortplantingscyclus van de hond, ook bekend als oestruscyclus, bestaat uit vier fasen. Als de teef met succes gedekt wordt, vindt de dracht plaats in de fase na de oestrus. Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het is een heel eenvoudig proces. Om het voor jou gemakkelijker te maken je voor te bereiden en je hond te helpen, hebben we een kort en duidelijk overzicht opgesteld van de verschillenden fasen van de cyclus en de mogelijke kenmerken van iedere fase:

Fase 1: pro-oestrus 
Dit is de beginfase van de voortplantingscyclus, waarin je teefje vruchtbaar wordt en haar lichaam zich begint voor te bereiden op de paring.

Tekenen: Zwelling van de vulva, vaginaal bloedverlies, meer interesse van reuen, maar de teef laat nog geen dekking toe.
Duur: Gemiddeld 9 dagen, maar kan variëren van 3 tot 17 dagen.

Fase 2: oestrus
Tijdens deze fase stopt het bloedverlies. Teefjes kunnen reuen aantrekken en dekking aanvaarden. Als je niet wilt dat je hond zwanger wordt, moet je haar tijdens deze fase uit de buurt van reuen houden.

Tekenen: Frequent plassen, heldere slijmerige afscheiding.
Duur: Gemiddeld 9 dagen, maar kan variëren van 3 en 21 dagen.

Fase 3: meto-oestrus
Tijdens de meto-oestrus staat de teef geen paring meer toe. Ze verliest haar interesse in reuen. Als de teef succesvol gedekt is, is dit de fase van de dracht. Ook als de teef niet drachtig is, kan ze nestgedrag gaan vertonen, dat wil zeggen een nest creëren en daarin speeltjes verbergen of haar speeltjes niet willen afgeven. Dit wordt 'schijnzwangerschap' genoemd. Je teef kan dan zelfs melk produceren en lusteloos lijken.

Tekenen: Geen vaginale afscheiding meer, de zwelling van de vulva neemt langzaam af.
Duur: Ongeveer 2 maanden.

Fase 4: anoestrus

De rustfase in de voortplantingscyclus van de teef is de anoestrus. De hond is dan seksueel niet actief en staat geen paring toe. Dit wordt ook wel de herstelfase van de baarmoeder genoemd.

Tekenen: Geen interesse in reuen.
Duur: 3 tot 6 maanden, maar het kan variëren van hond tot hond.

Sterilisatie van je hond 

Als je wilt voorkomen dat je hond loops wordt, kun je sterilisatie overwegen. Om verscheidene redenen is het heel belangrijk je hond te steriliseren. Het voorkomt niet alleen ongewenste nestjes, maar beperkt ook het risico van bepaalde gezondheidsproblemen zoals baarmoederinfectie of bepaalde kankers. Bovendien hebben gesteriliseerde honden geen last van de gedragsgebonden en fysieke uitdagingen die verband houden met de loopsheid.

Je moet er echter niet te licht over gaan, want sterilisatie is en blijft een belangrijke ingreep in het leven van je hond en het is belangrijk dat je de risico's die samenhangen met de narcose, de operatie en de nazorg vooraf met je dierenarts bespreekt. 
De meningen zijn verdeeld over wat het beste tijdstip is om de operatie uit te voeren. Je dierenarts zal je helpen de beste keuze te maken voor je hond, rekening houdend met zijn  levensstijl en jouw levensstijl als baasje.

Over het algemeen is het steriliseren van je teefje een verantwoorde en meelevende beslissing, die haar zal helpen gezonder en gelukkiger te leven. Als je hierover twijfels of vragen hebt, bespreek het dan met je vertrouwde dierenarts. Hij zal je advies kunnen geven.

Wil je meer te weten komen over de dracht bij de hond? Lees dan nu ons artikel over tekenen van dracht bij de hond.