Your Pet, Our Passion.

Hoe leer je een hond te rollen in negen eenvoudige stappen

januari 14, 2025
leestijd: 5 min
januari 14, 2025
leestijd: 5 min
Eigenaar traint hond

Je hond nieuwe kunstjes aanleren is een goede manier om hem lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bieden. Bovendien is het een uitstekende activiteit om jullie band te versterken. Als je hond al kan zitten, liggen en blijven op commando, is de volgende stap hem het rollen op commando aan te leren.

Het rollen is een leuk en gemakkelijk kunstje om aan te leren aan zowel een pup als een volwassen hond. Bovendien kan het goed van pas komen bij bijvoorbeeld een dierenartsonderzoek. En dan hebben we nog niets gezegd over hoe schattig je hond wel niet is als hij het kunstje uitvoert! Ben je klaar om eraan te beginnen? Volg deze simpele en gemakkelijk uit te voeren stappen om je je kleine (of grote) lieverd het rollen bij te brengen!

In dit artikel

Wanneer kun je beginnen met je hond trucjes aan te leren?

Je kunt je viervoeter trucjes beginnen te leren zodra je hem in huis hebt. De algemene regel is: hoe jonger de hond, hoe gemakkelijker hij nieuwe trucjes leert. Doorgaans wordt aanbevolen met puppylessen te beginnen als de pup tussen 12 en 16 weken oud is, als alle inentingen in orde zijn. Dit wordt aanbevolen omdat pups op die leeftijd beter reageren en gehoorzamen aangezien ze van nature zoeken naar leiderschap. Bij een volwassen hond kan het iets langzamer gaan, maar met de juiste aanpak en wat geduld zal het zeker ook lukken.

De voordelen van je hond te trainen

Basistraining waarbij je hond kunstjes worden aangeleerd, kan heel nuttig zijn om je hond geduld bij te brengen en zijn zelfvertrouwen te vergroten. Als hij iets nieuws leert, helpt dat hem beter met je communiceren, waardoor jullie band sterker wordt en hij beter gehoorzaamt, waardoor jullie meer waardevolle momenten samen beleven.

Het trainen van kunstjes is ook goed voor de algemene gezondheid van je hond, aangezien het hem mentaal en fysiek actief houdt en dus bevorderlijk is voor zijn concentratievermogen, zijn soepelheid en zijn spieropbouw.

Wat heb je nodig?

Gelukkig kost het aanleren van een trucje niet veel moeite en heb je maar enkele dingen nodig om het rolcommando te leren aan je hond:

  • Een rustige plaats zonder afleiding, zoals voedsel, geluid of andere mensen.
  • Een tapijt waarop je huisdier zich goed voelt.
  • Wat lekkers. Beloningssnoepjes moeten klein en zacht zijn, zodat ze snel binnen zijn. Wij raden ook aan als beloning iets super lekkers te geven dat hij anders niet krijgt, zodat hij extra gemotiveerd is.
  • Optioneel: een clicker, om het klikgeluid te maken telkens als je hond het commando uitvoert.
  • Geduld en enthousiasme.

Zo leer je je hond te rollen

Het rollen omvat meer stappen dan andere basiskunstjes, dus het is belangrijk dat je deze aanwijzingen volgt, om het rolcommando succesvol aan te leren aan je hond.

  1. Voor je hieraan begint moet je hond al kunnen liggen op commando, aangezien dat een belangrijk onderdeel is van dit kunstje.
  2. Zodra je hond platligt met zijn buik op de grond en zijn poten voor zich, kniel je naast hem en houd je iets lekkers bij zijn neus. Dat lekkers kan om het even wat zijn, zolang het maar klein is en snel op is.
  3. Maak een cirkelvormige beweging met het snoepje. Beweeg het lekkers langzaam naar de schouder van je hond tot hij begint te rollen. Pas op dat hij het lekkers niet uit je hand neemt voordat hij rolt. Als hij er in het begin niet in slaagt volledig om te rollen, kun je hem helpen door hem zachtjes te duwen.
  4. Beloon je hond zodra hij zich omrolt. Geef het lekkers als hij een volledige rol gemaakt heeft en vergeet niet te klikken (als je een je clicker gebruikt) voordat je het geeft.
  5. Herhaal deze stappen verschillende keren. Herhaling is de sleutel tot succes. Als je wilt dat je viervoeter altijd uit zichzelf een rol maakt als jij het commando geeft, moet je een aantal keer met hem oefenen. Maak je geen zorgen of raak niet ontmoedigd als hij maar een halve rol doen. Met de tijd zal hij wel een volledige rol doen.
  6. Begin het gesproken commando "rollen" te zeggen nadat hij het trucje 2 tot 3 keer heeft uitgevoerd. Het is belangrijk dat je hond een gesproken commando kan koppelen aan dit trucje. Begin dus nu al met het te introduceren en herhaal het elke keer dat hij een rol uitvoert.
  7. Wees kwistig met verbaal prijzen en aanmoedigen, om je hond te belonen voor zijn moeite.
  8. Laat nu het lekkers achterwege. Zodra je hond het rollen gemakkelijk uitvoert en hij het bijna onmiddellijk doet na het horen van het commando, kun je doorgaan met alleen het verbale commando. Vanaf dit moment kun ook buiten beginnen te oefenen, in de aanwezigheid van mensen en andere afleiding. Als je ziet dat je hond ermee worstelt, kun je hem af en toe aansporen met wat lekkers.
  9. Houd een of twee keer per dag een korte oefensessie van niet meer dan 3 tot 4 minuten. Put je hond niet uit met het rollen in te oefenen. De aandachtsspanne van een hond kan erg kort zijn, vooral bij jonge honden. Het trainen levert mogelijk meer op als je maar een paar minuten per dag oefent.

Dingen die je moet vermijden als je je hond trucjes aanleert

Te snel willen gaan

Een hond leren rollen kost tijd en oefening. Je mag je hond dus niet pushen om snel resultaat te boeken. Onthoud dat geduld en consistentie aan de orde zijn. Als je merkt dat je ongeduldig wordt, is het tijd om er even mee op te houden en het op een ander moment opnieuw te proberen.

Niet eerst een dierenarts raadplegen

Sommige honden kunnen last hebben van aandoeningen waardoor ze pijn ondervinden bij bepaalde bewegingen. Je vraagt dus het best eerst aan je dierenarts of je je hond een bepaald kunstje kunt aanleren.

Met strenge toon spreken

Honden reageren beter op een luchtige en positieve toon. Spreek dus met zachte stem tegen je hond en geef het commando op een speelse toon, zodat hij weet dat het gewoon een leuk spelletje is.

Trainen als je hond zich onbehaaglijk of onwel voelt

Let op het gedrag van je hond. As er iets niet in orde lijkt, stop dan met de training en geef hem tijd om uit te rusten.

Nu je je hond het rolcommando hebt bijgebracht, kun je beginnen uit te pakken met de nieuwe vaardigheid van je kameraad. Geef jezelf maar een schouderklopje voor een goed uitgevoerde taak! Denk erom dat het aanleren van trucjes aan je hond een leuke ervaring moet zijn. Dus doe het rustig aan en geniet van het proces.

Op zoek naar nog meer leuke ideeën om qualitytime met je hond door te brengen? Hier zijn 5 andere kunstjes die je je hond kunt aanleren.

Verwante artikelen