Your Pet, Our Passion.
Zwei Hunde stehen den Eigentümern zur Seite.

Verrijk het leven van jou en je hond

leestijd: 6 min

Het begrip "verrijking" wordt vaak gebruikt bij het bespreken van de omgang met je hond, maar wat betekent het precies en waarom is het zo belangrijk?

Het begrip "verrijking" wordt vaak gebruikt bij het bespreken van de omgang met je hond, maar wat betekent het precies en waarom is het zo belangrijk? Activiteiten die verrijking bieden, zal het natuurlijke gedrag van je hond op een stimulerende en plezierige manier bevorderen. Het is van vitaal belang voor het welzijn van een hond dat hij wordt aangemoedigd om, nou ja, gewoon HOND te zijn! Het levert zowel mentale als fysieke stimulatie op, en een van de redenen waarom het wordt besproken als onderdeel van trainings- en gedragsveranderingsplannen is omdat het een middel is om verveling te verminderen, wat vaak tot ongewenst gedrag kan leiden. Wat heb je liever: dat je hond zijn kauwplezier beleeft met een enorm Kong* speeltje gevuld met voedzaam en lekker eten, of door je bank te slopen?

Uitlaten, hoewel van vitaal belang voor het welzijn van je hond, is niet voldoende. Een slowfeeder, die helemaal niet verkeerd is, is niet genoeg. Een trainingssessie, hoe fantastisch ook, is niet genoeg voor hun mentale welzijn.

Verrijking is iets waar elke dag over nagedacht moet worden. Het is niet alleen maar een ‘extraatje’ als je je leven deelt met een hond. Het vormt de basis voor hun mentale en fysieke gezondheidsbehoeften. Als je ze niet voorziet van manieren om hun leven te verrijken, zullen ze hun eigen entertainment of coping-mechanismen vinden, en we kunnen bijna garanderen dat je niet blij zult zijn met wat ze bedenken.

Het leren kennen van je hond, rekening houdend met hun ras of rascombinatie en ontdekken wat hun favoriete activiteiten zijn, zal je helpen de beste manieren te kiezen om hem bezig te houden en te vermaken.

Sommige honden hebben meer plezier in het kapotmaken van een speeltje dan om op een bot te kauwen. Sommige honden hebben een meerdere speeltjes nodig en andere honden hebben een favoriet. Sommige honden ontspannen graag met een voerspeeltje, terwijl andere honden genieten van geurspelletjes rond de tuin voordat ze een dutje doen.

Veel van het zogenaamde 'probleemgedrag' dat bij honden wordt waargenomen en hoofdpijn veroorzaakt bij de baasjes, is eigenlijk gewoon normaal hondengedrag dat een uitlaatklep nodig heeft, of als dient als uitlaatklep voor een verveelde hond. Mijn hond blaft tegen alles. Mijn hond blijft maar graven in de tuin. Mijn hond kauwt op mijn spullen. Honden moeten blaffen, graven en kauwen. Het is jouw taak om je hond een leuke en interactieve manier te bieden zodat je hond kan doen wat hij moet doen.

De Vijf Welzijnsbehoeften

De Vijf Welzijnsbehoeften, zoals beschreven in de Animal Welfare Act (2006), onderstrepen dat verrijking geen extraatje is, maar juist een integraal deel vormt van het dagelijks leven!

  • Gezondheid – bescherming tegen pijn, letsel, lijden en ziekte en behandeling bij ziekte of ongelukken.
  • Gedrag – het vermogen om zich natuurlijk te gedragen, bijvoorbeeld spelen, rennen, graven, springen, enz.
  • Gezelschap – gehuisvest worden met of apart van andere dieren, afhankelijk van de soort.
  • Voeding – een passend dieet. Dit kan voeding omvatten dat geschikt is voor de levensfase van je huisdier en het geven van een geschikte hoeveelheid om overgewicht of ondervoeding te voorkomen, evenals toegang tot vers, schoon water.
  • Omgeving – een geschikte omgeving. Dit moet het juiste type huis omvatten met een comfortabele plek om te rusten en zich te verstoppen, evenals ruimte om getraind te worden en zelf te ontdekken.

Keuzes als verrijking

Hier is een voorbeeld van hoe je je hond in staat stelt keuzes te maken die zijn leven kunnen verrijken. Denk even na over de keuzes die je maakt voor je hond.

Waarschijnlijk kies je:

  • Wanneer ze eten
  • Wanneer ze naar buiten gaan om hun behoefte te doen
  • Wanneer ze getraind worden
  • Waar ze getraind worden
  • Wanneer ze hun maatjes ontmoeten
  • Wanneer ze met jou omgaan
  • Wanneer ze spelen
  • Waar ze heen gaan
  • Waar ze slapen

Moeten ze niet ook wat autonomie hebben?

Hoe zou jij je voelen als je op een ochtend wakker wordt en geen idee hebt wat er op het dagprogramma staat. En naarmate de dag vordert, krijg je te horen wanneer je naar het toilet mag, wordt er een bord met eten voor je neergezet, maar je hebt geen idee wanneer en überhaupt of je wel een volgende maaltijd krijgt. Je wordt naar buiten gebracht, in een bepaalde richting gesleept en tegen je gezegd dat je moet 'komen' als even wat langzamer bent. Je ziet een maatje aan de overkant maar er is blijkbaar geen tijd om te kletsen en dan wordt je uiteindelijk opgesloten in een kamer waar je wordt verteld om te gaan slapen.

Iedereen wil het beste voor zijn hond. Jij natuurlijk ook. Anders zou je dit niet lezen! Probeer je echter eens een gemiddelde dag voor te stellen vanuit het perspectief van je hond.

Een gebrek aan keuze beperkt de mogelijkheid voor je hond om stress te vermijden of te verlichten. Dat kan er weer toe leiden dat honden zich afsluiten of hun interesse verliezen in dagelijkse activiteiten. Dit kan ook leiden tot frustraties en afreageren.

Een hond die in staat is zelf keuzes te maken, zal gelukkiger en zelfverzekerder zijn. Het is niet alleen geweldig voor je hond, maar het zal jou ook helpen je hond goed te leren kennen. Je hond hoeft niet op microniveau in de gaten te worden gehouden. Ze kunnen zelf beslissingen nemen en wij kunnen die beslissingen respecteren, waardoor jullie beiden een veel sterkere band zullen krijgen.

Hier zijn enkele tips over manieren waarop je de kwaliteit van leven van je hond kunt verbeteren door middel van keuzes:

Voeding

Krijgt je hond dag in dag uit hetzelfde voer? Of krijgt je hond een verscheidenheid aan voedsel, verschillende smaken en texturen, nieuwe snacks en opties in plaats van alles door elkaar? Probeert hij verschillende soorten fruit en groenten (die wel veilig zijn uiteraard), krijgt hij af en toe een rauw ei en moeten ze dan zelf uitvogelen hoe ze dat moeten eten?!

Voedsel is zo'n belangrijk onderdeel van het leven van onze hond dat keuzes en avontuur moet worden aangemoedigd.

Uitlaten

Wanneer heeft je hond voor het laatst zelf een richting gekozen en het tempo bepaald waarin jullie lopen? Het is niet altijd handig als je haast hebt om naar je werk te gaan en een vaste tijd hebt om te wandelen, maar hoe zit het met langere wandelingen, de weekenden of op vrije dagen? Laat je hond letterlijk de weg wijzen. Als je hond ervoor kiest een route te volgen die je nog nooit hebt afgelegd, bekijk je de wereld een tijdje vanuit een heel ander perspectief. Het maakt ze niet uit of het een doodlopende weg is als ze een heerlijke geur volgen, het maakt ze niet uit dat ze tien minuten lang elke centimeter van de lantaarnpaal onderzoeken, het maakt ze niet uit als ze drie keer dezelfde straat op en neer gaan. Het is hun wandeling, ze kunnen zelf kiezen. Het is jouw taak om jullie beiden veilig te houden en van het avontuur te genieten.

Slapen

Kan je hond kiezen waar hij kan slapen? Is er een rustige plek, ergens op een verhoogde plek (of bank!), ergens waar ze zich kunnen verstoppen, ergens koel en ergens warm? Het is voor een hond erg prettig om te ontspannen en goed te slapen als hij zich veilig en comfortabel voelt.

Speelgoed en spelletjes

Kan je hond kiezen uit speelgoed en spelletjes waarmee hij met je kan communiceren? Stimuleer je je hond om speeltjes te kiezen die ze naar je toe brengen, zodat je samen kunt spelen? Worden zijn keuzes gerespecteerd als ze speelgoed meenemen als je tv aan het kijken bent of een boek aan het lezen? Hier zit natuurlijk een praktisch element aan en je moet op de juiste manier je hond vertellen dat hij iets anders moet doen als dat nodig is. Maar het is ook belangrijk om de uitnodiging om te spelen boven je favoriete tv-programma te plaatsen.

Interactie

Leidt je hond een geïsoleerd bestaan en krijgt hij zelden de kans om andere honden te ontmoeten? We hebben het over honden die graag tijd doorbrengen met andere honden. We weten dat sommige honden hun eigen ideeën hebben over met wie ze wel/niet willen rondhangen. Heb je een vriend(in) met een hond waarmee je kunt gaan wandelen? Is er bij jou in de buurt een betrouwbare dagopvang voor honden? Zijn er georganiseerde groepswandelingen of trainingsclubs bij jou in de buurt? Het is belangrijk om je hond de kans te geven om in de buurt van andere honden te zijn die ook graag bij andere honden willen zijn.

En nu we het hebben over interactie, respecteer je ook de keuze van je hond om een situatie te verlaten waarin hij zich niet op zijn gemak voelt? En nu we het hebben over interactie, respecteer je ook de keuze van je hond om een situatie te verlaten waarin hij zich niet op zijn gemak voelt? Als je hond zich niet op zijn gemak voelt bij andere honden of bij mensen, help je hem dan hiermee en houd je hem ondertussen veilig? Als je hond zich in bepaalde omgevingen niet op zijn gemak voelt, respecteer je dan zijn keuze om te vertrekken, of ga je überhaupt niet naar deze plekken?

Geschreven door Marie Yates, directeur van Canine Perspective CIC. Marie was de winnares van Purina's 2018 #BetterWithPets en je kunt hier meer lezen over haar sociale onderneming: https://canine-perspective.com