Your Pet, Our Passion.
Conseils de base pour l'éducation avancée d'un chiot

Basistips voor de gevorderde training van je pup

leestijd: 17 min

Maak vorderingen in de opvoeding van je pup door deze geavanceerde technieken toe te passen en leer je hond goede gewoonten voor de rest van zijn leven! 

We dromen allemaal van een heel goed getrainde hond die gehoorzaamt bij het minste woord. Nu je pup de basis al kent en in de adolescentie is, kun je beginnen te werken in die richting. Er zijn veel activiteiten die je kunt doen om de gehoorzaamheid van je hond te verbeteren, van puppylessen tot leuke sporten als agility (hoewel je pup nu nog te jong is om te springen). In de praktijk zijn er maar drie dingen die je zullen helpen het leven met je hond vorm te geven en ervoor te zorgen dat je nieuwe vriend de oplettende en vrolijke hond wordt waarvan je altijd gedroomd hebt.

De meeste gedrags- en opvoedingsproblemen waarmee hondenbezitters te kampen krijgen, vooral als hun hond aan het puberen is, kunnen voorkomen of overwonnen worden door de hond voldoende lichamelijke en mentale activiteit te bieden. Door je bij de training te concentreren op de aspecten die belangrijk zijn voor een hond in de puberteit, vergroot je de kans dat jullie gelukkig en gezond kunnen samenleven voor de rest van je hond zijn leven.

Dit zijn de drie essentiële pijlers van gevorderde hondentraining: 

1. Zorg ervoor dat je hond zich concentreert.

Een puppy kan zich maar op één ding concentreren. Als zijn concentratie op jou gericht is, bevindt je je al in een goede positie om hem weg te leiden van iets wat hij beter niet doet en aan te zetten tot iets wat jij liever van hem ziet. Een hond die je aandacht geeft als je erom vraagt, is klaar om naar je te luisteren. Dat is de eerste stap om vorderingen te maken in zijn training. Het heeft geen zin om iets van je puppy te vragen als hij met zijn gedachten bij de eekhoorn in de boom of de schattige terriërpup in het park zit!

Leer je puppy naar jou te kijken als je zijn naam zegt. Dit is iets wat hij eigenlijk al in het begin had moeten leren, maar het is nu tijd om die oefening te herhalen. Zorg ervoor dat je binnen of in de tuin altijd snoepjes op zak hebt. Zeg op verschillende momenten, wanneer je hond het niet verwacht, duidelijk en enthousiast zijn naam. Als hij naar je kijkt, leg dan een snoepje op de grond tussen jullie in, zodat je pup naar jou toe moet komen om het te pakken. Zo leer je hem dat er goede dingen gebeuren als hij je aandacht geeft wanneer je zijn naam zegt. Doe deze oefening eerst zonder afleiding in de buurt en voer daarna de moeilijkheid op totdat je deze reactie overal kunt verkrijgen, ongeacht wat er in de omgeving gebeurt.

Gebruik de naam van je puppy alleen voor positieve dingen, niet voor dingen die hij niet leuk vindt, want je wilt dat hij zijn naam alleen met positieve dingen associeert.

Een andere manier om ervoor te zorgen dat jouw puppy aandacht heeft voor jou, is door hem zelf evenveel aandacht te geven als jij van hem verwacht! Houd je dus bezig met je hond terwijl jullie wandelen enz. Je hond moet het leuk vinden om bij jou te zijn. Neem speeltjes mee en speel met jouw hond. Beloon hem vaak met snoepjes. Verander van snelheid en van richting. Wees onvoorspelbaar. Met andere woorden, wees niet saai! Als je wilt dat de gevorderde training succesvol is, moet je een positieve relatie opbouwen met je pup.

2. Leer je pup mooi aan de lijn te wandelen.

Wandelen met een pup die de hele tijd trekt, is geen pretje. Veel hondenbaasjes gaan niet voldoende wandelen met hun hond, omdat het wandelen een lastig karwei is geworden, zeker met een adolescente hond die overloopt van enthousiasme en de hele tijd in de lijn hangt. Gelukkig kun je die situatie weer rechtzetten als je wat moeite doet om je adolescente hond op te voeden en de lijntraining toepast.

Als je pup ondertussen de gewoonte heeft constant aan de lijn te trekken, keer dan terug naar de basis. Begin met korte wandelingen, gebruik een snoepje of een speeltje om je hond regelmatig te belonen en naast jou te doen lopen. Als je hond voorop gaat lopen, stop dan en moedig hem aan (met je stem, een speeltje of een snoepje) om weer naar jou toe te komen. Wandel pas verder als je hond weer naast jou is. Train vaak, vooral op momenten dat je niet per se ergens naartoe moet. 

Oefening is de sleutel tot succes. Net als bij mensen helpt herhaling om vorderingen te maken. Ga zo te werk elke keer dat je met je hond wandelt. Hij zal dan al vlug begrijpen dat hij het snelst vooruitkomt als hij mooi naast jou blijft. 

Als je hond te sterk geworden is voor jou, overweeg dan een antitrektuigje te gebruiken om hem beter onder controle te kunnen houden. Laat je niet verleiden tot het gebruik van uitrusting die pijn of ongemak veroorzaakt bij je hond.

3. Gebruik de recalltraining van je pup.

Terugkomen als je hem roept is een van de belangrijkste zaken die je kunt aanleren aan je pup. Een hond die goed terugkomt als hij geroepen wordt, kan meer vrijheid en meer lichaamsbeweging krijgen. Bovendien kun je zo ook beter instaan voor zijn veiligheid. Nu je hond een puber is en het zelfvertrouwen heeft om de wereld te verkennen, zul je misschien merken dat hij niet meer altijd goed terugkomt als je hem roept. Dan is het tijd om hetgeen hij al geleerd heeft, te herhalen, voordat je je puppy nieuwe zaken begint aan te leren.

Wacht tot je pup naar jou komt.

Tijdens de hierboven beschreven concentratieoefening heb je je hond geleerd om naar jou te kijken als je zijn naam zegt. Dat is het perfecte beginpunt voor een betrouwbare recall. Als je een snoepje op de grond legt ter beloning, komt hij al naar je toe als hij zijn naam hoort. Laat het snoepje nu aan je voeten vallen en zeg het commando dat je zult gebruiken voor de recall, om dat woord te koppelen aan het naar jou toe komen. Leg nog geen snoepje neer, als je hond nog niets doet om naar jou toe te komen, want dan zal hij alleen begrijpen dat het woord van het recallcommando betekent dat hij niet moet komen of dat hij af en toe moet komen. Dat is een fout die je vaak kunt zien bij mensen die hun hond uitlaten.

Beloon je hond.

Dat is heel belangrijk om de actie van het bewegen te versterken. Beloon je hond met een snoepje of een spelletje als hij bij jou aankomt en laat merken dat je blij bent dat hij er is!

Oefenen, oefenen, oefenen.

Oefen overal: thuis binnen, in de tuin en ten slotte tijdens het wandelen, in het begin aan de lange lijn. Het zal niet lang duren voor je hond de betekenis van het recallcommando kent en weet dat hij elke keer naar jou moet komen. Zodra je zeker weet dat je pup naar je zal komen als je het commando geeft, kun je los gaan oefenen. Begin voorzichtig thuis, dan in de tuin, en voeg dan afleidingen toe, totdat je hond de recall onder de knie heeft. Dan ben je klaar om naar buiten te gaan.

Oefen in de echte wereld.

Begin buiten op een rustige, afgesloten plaats waar geen afleiding is. Roep je hond eerst een paar keer terug terwijl hij aan de lange lijn is, om zijn hersenen te conditioneren tot gehoorzamen. Als je je hond voor de eerste keer loslaat, moet je altijd een handvol snoepjes klaar houden om aan hem te geven of op de grond te laten vallen, zodat je hond zich niet direct uit de voeten maakt zodra je hem hebt losgemaakt! Laat je hond niet te ver van jou weg gaan (alle honden hebben een cruciale afstand waarna de invloed van hun baasje sterk afneemt!). Roep hem regelmatig terug om met hem te spelen en hem beloningen te geven. Naar jou toe komen moet voor je hond altijd iets positiefs zijn. Houd de aandacht van je hond bij jou met spelletjes en beloon hem altijd met een snoepje. 

Als je op deze manier te werk gaat en tijd, moeite en geduld investeert in het trainen van je adolescente hond, zal het niet lang duren voor hij naar jou gelopen komt als een gehoorzaamheidskampioen! Raadpleeg onze databank voor meer informatie en tips met betrekking tot je pup. Als je de basistechnieken van de puppytraining wilt opfrissen, raadpleeg dan onze praktische gids.

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?