4 nuttige tips om je hond meer zelfvertrouwen te geven

Het zelfvertrouwen van je hond versterken is de sleutel om ervoor te zorgen dat hij zich veiliger en meer op zijn gemak voelt in nieuwe situaties. Dat kan hem weerbaarder maken tegen stress en zijn gedrag verbeteren. Als je je afvraagt hoe jij kunt bijdragen tot het zelfvertrouwen van je hond, ben je hier aan het juiste adres.
Zelfvertrouwen opbouwen is iets wat tijd en moeite kost. Een voorafgaande voorwaarde is dat je hond een veilige hechting heeft met jou. Er zijn wel een paar technieken die je kunt toepassen om je viervoeter meer zelfvertrouwen te geven. In dit artikel leggen we uit hoe je je hond kunt helpen zich zelfverzekerder te voelen in elke situatie, zowel thuis, als in een nieuwe omgeving, beter om te gaan met een drukke omgeving en gelukkig te zijn rond nieuwe mensen en andere honden.
De persoonlijkheid van je hond begrijpen
Elke hond heeft een unieke persoonlijkheid die onder andere beïnvloed is door zijn ras, afstamming, opvoeding, genen, eerdere ervaringen, socialisatie en gewenning. Al deze factoren bepalen hoe je hond zich gedraagt en voelt tijdens de interactie met zijn omgeving - vooral wanneer hij te maken krijgt met iets nieuws.
Door met dit alles rekening te houden en dan je eigen hond te leren kennen en zijn gedrag te observeren, kun je inzicht krijgen in zijn persoonlijkheid, om vervolgens de manier waarop jij met hem omgaat en hem traint daarop af te stemmen.
Qua temperament kunnen honden, net als mensen, min of meer verlegen, vriendelijk, gereserveerd of open zijn. Er zijn extraverte en introverte honden. Dat is een basisaanleg die je niet kunt veranderen. Sommige honden zijn van nature zelfverzekerder en energieker, terwijl andere terughoudender en relaxter zijn. Dat ligt nu eenmaal in hun aard en als jij het temperament van je eigen hond erkent en weet hoe hij nieuwe situaties benadert, kun je weten hoe hij waarschijnlijk zal reageren op iets nieuws – en hoe jij het beste met die situaties omgaat en wat je kunt doen om het zelfvertrouwen van je hond op te bouwen.
Redenen waarom je hond mogelijk weinig zelfvertrouwen heeft
Er is een verschil tussen een hond die eerder introvert is en op de achtergrond blijft om de situatie te beoordelen alvorens zich erin te storten, en een hond met weinig zelfvertrouwen. Introverte honden zijn best gelukkig. Ze houden zich in om eerst uit te zoeken hoe de situatie in elkaar zit en ook daarna kunnen ze heel tevreden aan de zijlijn blijven staan.
Honden met weinig zelfvertrouwen hebben een verlaagde lichaamshouding en vertonen andere tekenen van angst, zoals gapen of lippen likken. Ze kunnen zich terugtrekken of wegkruipen. Ook trillen, hijgen en janken zijn mogelijk. Andere onzekere honden zullen dan weer reactief gedrag vertonen en uithalen, blaffen of dreigen.
Een laag zelfvertrouwen bij honden kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:
- Slechte fokpraktijken - Puppy's van moeders die angstig en bezorgd zijn - of die in stressvolle omstandigheden worden gehouden - hebben waarschijnlijk een gebrek aan zelfvertrouwen en zijn zelf ook vatbaarder voor stress. Hoe ze worden opgevoed terwijl ze nog bij hun moeder zijn, speelt ook een belangrijke rol. Moeders die zich geliefd en veilig voelen, voeden pups op die zich waarschijnlijk ook veilig voelen.
- Gebrek aan vroege socialisatie - Het is belangrijk dat honden tussen de 3 en 14 weken oud op een positieve manier worden blootgesteld aan verschillende mensen en ervaringen. Zo kunnen ze een 'database' opbouwen van wat hun nieuwe leven inhoudt en wat 'normaal' is. Dit helpt om hun zelfvertrouwen geleidelijk op te bouwen en zet hen op het pad om een goed aangepaste volwassen hond te worden.
- Traumatische ervaringen in het verleden - Honden die een slechte opvoeding hebben gehad of in het verleden zijn mishandeld (als puppy of tijdens de belangrijkste ontwikkelingsfasen) kunnen angst en ongerustheid ontwikkelen, in het algemeen of in bepaalde situaties.
- Gezondheidsproblemen - Pijn en ongemak door een ziekte of verwonding kunnen een grote invloed hebben op de persoonlijkheid van een hond en daardoor ook op zijn zelfvertrouwen. Het is belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts als je onverwachte veranderingen in het gedrag van je hond opmerkt. Plotse gedragsveranderingen zonder duidelijke oorzaak hebben vaak een klinische oorzaak.
- Genetische aanleg - De genen spelen een grote rol in het temperament van een hond. Op basis van het doel waarvoor het ras oorspronkelijk ontwikkeld is en de omstandigheden en de omgeving waarin de honden dat werk moesten doen, kun je het gedrag van het ras goed voorspellen. Stel jezelf eens de vraag of het gedrag dat je van je hond verwacht realistisch is. Bedenk eens hoe het moet voelen om een border collie van een werklijn te zijn, en te moeten leven in het centrum van een drukke stad!
- Doe onderzoek naar het ras dat je interesseert (of van de hond die je al hebt) en ga na hoe je je hond een uitlaatklep kunt bieden voor zijn rasspecifieke gedrag. Vergewis je ervan dat je hem niet in een situatie plaatst waar hij van aanleg niet kan mee omgaan. Zoek een betrouwbare fokker die je informatie geeft over zowel het ras als de ouders van de puppy. Zorg ervoor dat je de moederhond te zien krijgt en stel zeker dat ze een goed, rustig karakter heeft. Bangigheid heeft een hoge erfelijkheid. Als de ouders erg angstig zijn is er meer kans dat de puppy ook angst zal vertonen, zeker als de omgeving of opvoeding niet optimaal is.
Hoe bouw je het zelfvertrouwen van een hond op?
Een zelfverzekerde hond is een gelukkige hond. Zelfvertrouwen kan een groot verschil maken in het algemene welzijn van je hond. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt helpen het zelfvertrouwen van je hond op te bouwen en te verzekeren dat hij een gelukkig en gezond leven leidt:
1. Veilige hechting
Vanaf het allereerste moment dat je je puppy of hond mee naar huis neemt, moet je werken aan jullie relatie, zodat je hond weet dat jij de persoon bent die hij kan vertrouwen. Hij moet zo gehecht zijn aan jou dat hij in elke situatie naar jou kijkt, om te zien hoe hij zich moet gedragen. Jij moet hem vertrouwen geven in elke situatie.
Er zijn veel dingen die bevorderlijk zijn voor deze band: er zijn voor je puppy, spelletjes spelen, goed gedrag belonen, hem beschermen in angstaanjagende situaties, hem nooit pijn, angst of ongemak bezorgen - en hem alles bijbrengen wat hij nodig heeft op een liefdevolle, begeleidende manier.
Plaats je hond nooit in situaties die angstaanjagend zijn of die hem ongerust of bang maken. Kom voor je puppy op tegenover anderen (mensen of honden) die, ook al is het met de beste bedoelingen, hem overweldigen of bang maken.
In feite komt het erop neer dat je je als een ouder moet gedragen.
2. Beloningsgericht trainen
Welslagen is een van de beste manieren om vertrouwen op te bouwen. Door je puppy (of hond) levensvaardigheden en trainingsoefeningen aan te leren, met beloningen als hij het goed doet, leer je niet alleen goed gedrag aan, maar bouw je ook het vertrouwen op. Straffen en harde methodes hebben het tegenovergestelde effect.
3. Socialisatie
Socialisatie is iets waar veel misverstanden over bestaan. Wat veel mensen zien als 'socialisatie' is eigenlijk iets dat bijna gegarandeerd het zelfvertrouwen van je hond kapot zal maken! Vrij ravotten met andere honden op een losloopweide of bij de hondenopvang zal waarschijnlijk leiden tot gedragsafwijkingen.
Je moet je puppy - of hond - meenemen naar plaatsen waar hij mensen, andere honden en een heleboel andere dingen ziet. Het is de bedoeling dat hij gelukkig kan zijn in dergelijke situaties, kan wennen aan nieuwigheden, zich op jou kan concentreren en naar jou kan luisteren ondanks alle afleiding. Niet dat hij je negeert en op iedereen anders afstormt! Naar hoe meer plaatsen je met je pup kunt gaan, hoe beter.
Je hond heeft hondenvriendjes nodig. Een puppyklas die trainingsoefeningen combineert met goed beheerde speelmogelijkheden met het juiste speelkameraadje zal wonderen doen voor het zelfvertrouwen van je pup, net als gaan wandelen of gewoon rondhangen met vrienden en familie en hun vriendelijke volwassen honden.
4. Neuswerk en voerpuzzels
Andere nuttige oefeningen om het zelfvertrouwen van je hond te vergroten zijn neuswerk en voerpuzzels. Dergelijke activiteiten vormen een uitdaging voor het probleemoplossend vermogen van je hond en het geeft hem een gevoel van voldoening als hij ze met succes kan uitvoeren.
Als je denkt dat het zelfvertrouwen van je hond afneemt of dat hij steeds reactiever wordt, ga dan te rade bij een hondengedragstherapeut.
Denk erom dat het voor het zelfvertrouwen van je hond veel belangrijker is hoe je met hem omgaat in je dagelijkse leven dan hoe je bepaalde oefeningen doet. Met andere woorden, een relatie opbouwen is niet hetzelfde als trainen, en zoals we allemaal weten vergt het opbouwen van een relatie tijd en geduld. Uiteindelijk zal het het allemaal waard zijn, aangezien je een hond krijgt die zich beter op zijn gemak voelt, meer zelfvertrouwen heeft en bovenal die de trouwe kameraad is waarvan je altijd gedroomd hebt.
Tekenen van vertrouwen bij je hond
Nu weet je hoe je het vertrouwen van je hond kunt opbouwen. Op de volgende manieren kun je zien of hij zich veiliger en meer op zijn gemak voelt:
- Directe en zachte blik.
- Speels.
- Aandacht op jou gericht en opmerkzaam.
- Bereid om nieuwe zaken te benaderen - of op zijn minst niet bang voor iets nieuws.
- Op zijn gemak bij andere mensen en honden.
- In staat om naar je te luisteren in elke situatie.
- Een gelukkige uitdrukking op het gezicht.
- Ontspannen lichaam en staart.
We moeten erop wijzen dat de lichaamstaal van honden kan verschillen afhankelijk van hun ras en persoonlijkheid. De genoemde voorbeelden gelden misschien niet voor alle honden.
Wil je meer leren over de persoonlijkheid en het temperament van je hond? Lees dan dit artikel over de lichaamstaal van honden.