Your Pet, Our Passion.
Paula

Dierenarts en specialist regelgeving en wetenschap @Purina

Paula
Ingrediënten

Ingrediënten

Ga naar het onderdeel >

Ik vind het moeilijk om etiketten op dierenvoeding te begrijpen. Waar moet ik speciaal op letten?

 

Etiketten op dierenvoeding bevatten een overvloed aan informatie. Als je weet hoe je ze moet lezen en de informatie die ze bevatten kunt ontcijferen, zul je beter begrijpen wat er in de voeding van je hond of kat zit en waarom. De etikettering van dierenvoeding valt onder de Europese wetgeving voor dierenvoeding. Het heeft geen eigen regels en valt evenmin onder de regels voor menselijke voeding. Als je het etiket bekijkt, is belangrijk dat je bijzondere aandacht besteedt aan het soort dierenvoeding (compleet of aanvullend), de samenstelling, toevoegingsmiddelen, analytische bestanddelen en voedingsrichtlijnen.

Soort dierenvoeding. Wanneer je dierenvoeding kiest voor je kat of hond, kijk dan eerst of het om complete of aanvullende dierenvoeding gaat. Complete dierenvoeding betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat voor de dagelijkse voeding van je huisdier. Aanvullende dierenvoeding (bv. snacks) betekent dat ander voedsel moet worden toegevoegd om tot een evenwichtige voeding te komen. Zorg er ook voor dat de voeding geschikt is voor de levensfase waarin je huisdier zich bevindt.

Samenstelling. De ingrediënten op het etiket van dierenvoeding zijn gerangschikt in afnemende volgorde van gewicht. Als het eerste ingrediënt in de lijst bijvoorbeeld kip is, dan weet je dat het product meer kip bevat dan eender welk ander ingrediënt in de lijst. Ingrediënten kunnen worden vermeld volgens de categorieën die in de Europese regelgeving zijn vastgelegd (bv. vlees en dierlijke bijproducten, granen, mineralen, enz.) of als afzonderlijke ingrediënten (bv. kippenlever, gedroogde wortelen).

Toevoegingsmiddelen. Toevoegingsmiddelen die in dierenvoeding kunnen worden gebruikt, zijn onder andere vitaminen, smaakstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten en kleurstoffen. Ze worden ingedeeld op basis van hun functie. Alleen toevoegingsmiddelen waarvan de veiligheid en doeltreffendheid aan een strenge beoordeling zijn onderworpen en die vervolgens op EU-niveau zijn goedgekeurd, zijn toegestaan.

• Analytische bestanddelen. Hier zie je de voedingsanalyse van je katten- of hondenvoer op het gebied van eiwitten, vet, vezels en as. Voor producten die meer dan 14% vocht bevatten, wordt ook het vochtgehalte vermeld.

Voedingsrichtlijnen. De voedingsrichtlijnen op het etiket tonen hoeveel voeding je huisdier dagelijks nodig heeft en hoe vaak je je kat of hond moet voeden. Je kunt die hoeveelheid dan aanpassen aan zijn leeftijd, activiteitsniveau en gewicht om je viervoeter zo in optimale conditie te houden.