Your Pet, Our Passion.

Somalische kat

De Somalische kat is middelmatig gebouwd: ze zijn licht, maar wel stevig en goed gespierd. De kop vormt een middelgrote wig met zachte contouren. De oren staan ver uit elkaar. De ogen zijn amandelvormig en hebben vaak de kleuren amber, hazelaar of groen. Hoe dieper de tint, hoe beter. De poten zijn lang. De vacht is middellang en het zachte, fijne haar ligt plat tegen het lichaam. Volwassen Somalische katten hebben een kraag en broek, maar bij kittens zie je dat nog niet. Op elk haar moeten ten minste drie gestipte stroken staan, met zes contrasterende kleurgedeelten van basis tot punt. De Somalische kat bestaat in 28 kleuren. Meestal is deze kat goudbruin met een ondergrond van abrikoos, en met zwarte stippels.

Wat u moet weten :
  • Actieve, leergierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Altijd buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen

Persoonlijkheid

De Somali is een zeer intelligente kat. Hij heeft een goed karakter en houdt van spelen. De Somaliër kan verlegener en onafhankelijker zijn dan zijn neef, de Abessijn, maar hij geniet van het gezelschap van mensen. Hij is een actieve kat die graag buiten ontspant.

Oorsprong

Land van herkomst: Amerika

De Somaliër is de langharige versie van de Abessijn. Het langhaargen werd begin 20e eeuw in het Abessijnse ras geïntroduceerd, maar de langharige variant werd pas in de jaren zestig specifiek ontwikkeld. De eerste introductie van het langhaargen vond plaats in Groot-Brittannië en de Abessijnen die het recessieve gen droegen, werden naar Europa en Amerika geëxporteerd. Het systematisch fokken van de Somali begon in Amerika. Deze katten werden al snel populair in andere landen, met name in Australië, waar ze bijna de plaats van de Abessijn innamen.

Hoewel de meeste Somaliërs in goede gezondheid verkeren, kunnen er ook enkele erfelijke ziekten voorkomen die bekend zijn bij zijn naaste verwant, de Abessijn. Vooral de Abessijn kan last hebben van een tekort aan pyruvaatkinase, een ziekte die bloedarmoede veroorzaakt. Voor deze ziekte is een screeningstest beschikbaar en de fokker kan aangeven of hij deze test op fokdieren uitvoert, om het probleem uit te sluiten. In sommige landen is een oogziekte vastgesteld, progressieve retinale atrofie, die verantwoordelijk is voor de progressieve ontwikkeling van blindheid. Het is ook belangrijk om dit met de fokker te bespreken.

Elke kat is uniek. Als het om voeding gaat, hebben ze allemaal hun individuele voorkeuren en behoeften. De kat blijft echter een carnivoor en zijn dieet moet 41 specifieke en verschillende voedingsstoffen bevatten. Het aandeel van deze voedingsstoffen varieert afhankelijk van de leeftijd, levensstijl en algemene gezondheid van de kat. Het is daarom normaal dat een energiek en opgroeiend kitten een ander voedingsregime nodig heeft dan een oudere, minder actieve kat. U moet er ook voor zorgen dat u uw kat een hoeveelheid voer geeft om zijn lichaamsconditie op een ideaal niveau te houden. Ten slotte wordt er bij de keuze voor brokjes of natvoer rekening gehouden met individuele voorkeuren.

De Somaliër heeft regelmatige verzorging nodig, zodat de vacht niet in de war raakt. De vacht is echter niet zo lang als die van de Perzische, hij is gemakkelijker te onderhouden. De meeste katten genieten van verzorging als ze er vanaf jonge leeftijd aan gewend zijn. Verzorging is altijd gemakkelijker als je het vaak doet. Deze kat moet altijd regelmatig worden ingeënt, ontwormd en jaarlijks een gezondheidscontrole ondergaan.

Dit kattenras staat niet bekend als een van de katten die het liefst met kinderen leven. Alle katten zijn echter verschillend en kunnen soms met kinderen samenleven als ze daar goed aan gewend zijn.