
Katten lijken een extra zintuig te hebben als het gaat om kaas. Of je nu een stukje kaas in je hand hebt of er kaas op tafel of op het aanrecht ligt, ze zullen niet kunnen wachten om er hun klauwen in te zetten. Maar mogen katten wel kaas eten?
Heb je al gemerkt dat je kat meer aandacht dan normaal voor je lijkt te hebben wanneer je de kaas uit de koelkast hebt genomen? Door je aan te staren met een onmiskenbare blik probeert je kat je te vragen om een plaatsje aan tafel en een stukje van die lekkere kaas. Maar mag kaas vast deel uitmaken van het eetpatroon van je kat? Of is het eigenlijk slecht voor katten? Lees verder om te ontdekken wat je moet doen als je spinnende vriend voortdurend bedelt om een stukje kaas.
Mogen katten kaas eten?
In onze populaire cultuur duikt geregeld het beeld op van een kat die likt aan een schoteltje melk. Het hardnekkige misverstand dat katten gek zijn op zuivelproducten, mag dus niet verbazen. Ja, misverstand, want melk geven aan je kat is geen goed idee, aangezien de meeste katten lactose-intolerant zijn.
De vraag is dus: mag een kat kaas eten? Niet als de kat lactose-intolerant is of een melkallergie heeft. En ook als jouw kat niet lactose-intolerant is, moet je kaas vermijden en slechts in geringe mate geven.
Waarom is kaas slecht voor katten?
De meeste katten kunnen zuivelproducten niet verteren. Dat wil zeggen dat ze geen melk, room of boter kunnen eten zonder spijsverteringsproblemen te krijgen zoals diarree, constipatie of braken.
De verklaring moet worden gezocht in de manier waarop het spijsverteringsstelsel van katten geëvolueerd is. Het is algemeen geweten dat katten verplichte vleeseters zijn. Dat wil zeggen dat ze om het goed te stellen en gezond te blijven, grotendeels vlees moeten eten.
Als ze zuivelproducten eten, is de kans groot dat hun maag- en darmstelsel begint op te spelen. Het lichaam van een kat kan niet genoeg enzymen produceren om melk goed te verteren. Daardoor is kaas een problematische voedingskeuze voor katten.
Mogen kittens kaas eten?
Aangezien de voeding van een kitten bestaat uit melk, vraag je je misschien af of kaas ook slecht is voor kittens. Het is waar dat kittens veel beter in staat zijn het enzym lactase aan te maken, waardoor ze melkmaaltijden kunnen verteren, maar tegen de tijd dat ze vaste voeding kunnen eten zoals kaas, is dat vermogen al verdwenen. Als je niet zeker weet wat je kitten moet eten, raadpleeg dan onze handige gids.
Waarom houden katten van kaas?
Als katten kaas niet goed kunnen verteren, hoe komt het dan dat ze er zo gek op zijn?
Natuurlijk kan poeslief hier niet zelf op antwoorden, maar volgens deskundigen is het het vet- en eiwitgehalte in kaas dat hen aantrekt. Het zijn dus de eiwitten en vetten waarnaar je kat verlangt, niet de kaas zelf.
Mogen katten zuivelvrije kaas eten?
Als het zuivelgehalte in de kaas het probleem is, hoe zit het dan met zuivelvrije kaas? Wel, ook dat is geen goed idee. Naast zuivel bevat kaas ook andere ingrediënten die ervoor zorgen dat het niet het beste voedingsmiddel is voor katten. Zowel zuivelkaas als zuivelvrije kaas zitten boordevol zout, vet en zelfs specerijen of aanvullende ingrediënten zoals ui of knoflook die giftig kunnen zijn voor katten. Lees daarom het productetiket voor je een stukje kaas aan je kat geeft, ook al bedelt hij er nog zo om. En als je kat maar blijft hunkeren naar elk stukje kaas dat hij ziet, bespreek dan met je dierenarts welke veilige alternatieven je hem kunt bieden.
Mag je katten kaas geven als traktatie?
Sommige katteneigenaars geven af en toe een stukje kaas als extraatje en als je je kat medicatie moet geven, kan een blokje kaas handig zijn om een pilletje in te verstoppen zodat je kat het gemakkelijker aanneemt. Als je nog niet hebt gemerkt dat je kat er slecht op reageert en je dierenarts groen licht heeft gegeven, kun je je kat af en toe verwennen met een stukje kaas. Maar blijf opletten voor tekenen van ongemak. Vergeet niet dat er ook veel traktaties op basis van vlees zijn waarvan je kat evenveel zal genieten of zelfs meer. Kaas kan dus gemakkelijk vervangen worden door katvriendelijke alternatieven die geen spijsverteringsproblemen zullen veroorzaken. Voor regelmatige traktaties kun je kiezen uit ons assortiment snacks die deel kunnen uitmaken van een gebalanceerd dieet.
Mogen katten cheddar eten?
Technisch gezien mogen katten kleine hoeveelheden cheddar eten, maar dat wordt niet aangeraden als deel van hun voedingspatroon wegens mogelijke lactose-intolerantie. Je kiest beter voor traktaties met een speciale samenstelling die is afgestemd op katten.
Mogen katten mozzarella eten?
Ja, katten kunnen kleine hoeveelheden mozzarella eten, maar het is niet de beste traktatie voor je huisdier. Als je je kat wilt verwennen met een lekkernij, kun je beter wat gekookte kip of vis geven.
Mogen katten Parmezaanse kaas eten?
Katten kunnen Parmezaanse kaas eten, maar alleen in kleine hoeveelheden en niet al te vaak, als extraatje. Parmezaanse kaas is rijk aan vet en zout en kan leiden tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen. In plaats van Parmezaanse kaas kun je je kat beter een beetje kip of vis geven.
Mogen katten cottagecheese eten?
Ja, katten kunnen cottagecheese eten met mate, aangezien het weinig lactose en veel proteïnes bevat. Om spijsverteringsproblemen te voorkomen, kun je beter kiezen voor vetarme cottagecheese.}
Mogen katten feta eten?
Katten mogen feta eten, maar slechts heel af en toe als snoepje, aangezien feta veel vet en zout bevat. Dat kan zorgen voor spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Als je je kat wilt verwennen, kun je beter iets anders geven dat veiliger is voor je kat, zoals vis of gekookte kip!
Mogen katten geitenkaas eten?
Geitenkaas heeft ook een hoog vetgehalte en wordt daarom niet aanbevolen als regelmatige traktatie. Maar af en toe en met mate mag het wel. Grotere hoeveelheden of frequent geitenkaas eten kan leiden tot spijsverteringsproblemen.
De vraag of katten kaas kunnen eten, is dus niet met een eenvoudige ja of nee te beantwoorden. Kaas behoort niet tot de categorie van de voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor katten, maar het is ook niet de meest gezonde optie, ook al maak je je kat er blij mee. Zoals altijd overleg je beter eerst met je dierenarts alvorens je kat te trakteren op een stukje kaas.
Als je meer wilt weten over katten en melk raadpleeg dan onze voedingsgids. Daarin helpen we de meeste mythes over melk uit de wereld. En als je inspiratie zoekt voor alternatieve kattensnoepjes, lees dan onze tips.