Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Vreemd gedrag bij oudere katten

Vreemd gedrag bij oudere katten

leestijd: 6 min

Naarmate je kat ouder wordt, zul je waarschijnlijk veranderingen in zijn gezondheid, uiterlijk en gedrag zien. Veroudering is uiteraard een volkomen normaal proces.

Net als wij kunnen oudere katten wat minder energie hebben, zijn ze in andere dingen geïnteresseerd en krijgen ze last van leeftijdsgebonden aandoeningen zoals artrose. Deze veranderingen zijn normaal, en met enkele aanpassingen in de verzorging (en regelmatige controles bij de dierenarts) kunnen ze nog ten volle van hun laatste jaren genieten.

Bij sommige oude katten komen echter ook gedragsveranderingen voor. Soms houden ze niet meer zo van spelen of zijn ze geneigd minder met hun baasjes of huisgenoten om te gaan, waarbij sommige katten zelfs agressief gedrag vertonen in bepaalde situaties. Sommige katten lijken verward, vooral bij onverwachte veranderingen in hun omgeving. Maar hoeveel hiervan is een normaal onderdeel van het ouder worden, en wanneer is het tijd om naar een dierenarts te gaan?

Lees verder voor meer informatie over de zorg voor oude katten en hoe je eventuele gedragsveranderingen kunt opmerken.

Niet meer zindelijk

Als je normaal kieskeurige kat begint zijn behoefte doet op andere plaatsen dan de kattenbak, kan dit aan een aantal oorzaken hebben. Als je kat zijn behoefte buiten de kattenbak doet, kan dat bijvoorbeeld komen door constipatie of stressvolle factoren zoals een verhuizing, veranderingen in routines of de komst van een nieuw huisdier. Een andere oorzaak kan FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) zijn, dat de lagere urinewegen bij katten aantast. Als je kat de kattenbak niet meer gebruikt, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Die kan een medisch onderzoek uitvoeren. Maar bedenk wel dat veel oudere katten gedragsveranderingen kunnen vertonen die niet te verklaren zijn door medische aandoeningen of kunnen worden toegeschreven aan normale leeftijdsgebonden veranderingen. Ze kunnen lijden aan een pathologische en progressieve hersenverouderingsziekte die bekend staat als het cognitieve disfunctie syndroom (CDS), hoewel veel baasjes dit beschouwen als een vorm van 'kattendementie'.

In dit geval kan je kat in de war raken en niet meer weten waar de kattenbak staat, of vergeten waar ze moeten plassen en poepen. Je kunt hier niet veel aan doen, afgezien van het opvolgen van de aanbevelingen van de dierenarts en proberen het je kat zo gemakkelijk mogelijk te maken om de kattenbak te vinden. Als ze bijvoorbeeld altijd op dezelfde plek plassen, zet dan de kattenbak op die plaats. En als ze dan nog steeds niet naar de kattenbak gaan, is het belangrijk geduld en begrip te hebben.

Verwarring of desoriëntatie

Verwarring is een ander gedrag dat bij een oudere kat kan voorkomen of dat verband kan houden met cognitieve stoornissen bij katten. Oudere katten met deze aandoening kunnen niet alleen hun zindelijkheid kwijtraken, maar kunnen ook gedesoriënteerd zijn of het lastig vinden hun weg te vinden in een vertrouwde omgeving.

Ook zijn ze mogelijk minder geïnteresseerd in mensen, andere dieren en in hun omgeving, en hebben ze de neiging om zonder duidelijke reden geluid te maken.

Als het gedrag van je kat verandert, is het belangrijk om een afspraak te maken met de dierenarts voor een medisch onderzoek. Jammer genoeg valt er niet veel te doen aan cognitieve problemen. Je kunt het beste de adviezen van de dierenarts opvolgen om de symptomen in toom te houden en gewoon geduldig zijn met je kat.

Reageert niet op harde geluiden of hun naam

Ook kunnen oude katten hun slaapgewoonten veranderen.

Oudere katten slapen vaak veel meer dan vroeger. Zorg ervoor dat ze een rustige en comfortabele plek hebben om te slapen, en laat ze lekker dutten wanneer ze maar willen. Bij de verzorging van oude katten is het belangrijk ervoor te zorgen dat hun dieet wordt aangepast aan de specifieke behoeften van deze nieuwe levensfase. Probeer eens een speciaal samengesteld kattenvoer voor senioren, zoals Purina One Senior 11+, die minder calorieën bevat dan de standaardvariant.

Bovendien worden sommige oudere katten 's nachts herhaaldelijk wakker en kunnen ze rusteloos zijn. Bij afwijkend gedrag bij je kat moet je altijd contact opnemen met een dierenarts.

Minder spelen

Ook tonen oudere katten een ander speelgedrag. Misschien zijn ze niet meer geïnteresseerd in hun favoriete speeltje, of raken ze snel verveeld en doen ze liever een dutje. Dit kan teleurstellend of zelfs zorgwekkend zijn, maar een langzaam veranderend speelgedrag is heel normaal bij oudere katten.

Jonge katten, vooral kittens, gebruiken spelen als een manier om de wereld te verkennen en hun instinctief gedrag te uiten. Oudere katten hebben hier minder behoefte aan en hebben misschien simpelweg geen zin om te spelen.

Een afnemende interesse in spelen is vaak heel normaal bij oudere katten. Als de gedragsverandering echter zeer plotseling is of als je je zorgen maakt, maak dan een afspraak met de dierenarts om te kijken of er iets anders aan de hand is.

Ander eetgedrag

Over het algemeen zijn katten kieskeuriger met hun eten dan honden – dat is een feit! Als oudere katten echter zeer weinig eten, kan dit een teken zijn dat leeftijdsgebonden veranderingen hun eetlust beïnvloeden.

Een verminderde eetlust kan simpelweg te wijten zijn aan het feit dat de kat niet meer van eten geniet, of last heeft van algemene gebitsproblemen die het eten ongemakkelijk maken. Ook kan het zijn dat ze zich ziek voelen. Om deze reden is het altijd goed om een dierenarts te raadplegen die verder onderzoek kan doen.

Er kunnen ook andere veranderingen optreden, zoals een toename van de eetlust of dorst. Het is echter altijd belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Over het algemeen is het belangrijk om de mening van de dierenarts te vragen als je veranderingen in het gedrag van je kat bespeurt.

Agressief gedrag

Als je oude kat agressief gedrag vertoont tegenover jou of andere dieren, zou dit kunnen duiden op een gedragsverandering geassocieerd met cognitieve disfunctie. Als ze erg vastgeroest zijn in hun manier van doen, hebben ze misschien minder geduld voor veranderingen in hun routine of voor onbekende mensen in huis.

Aan de andere kant kan de agressie ook veroorzaakt zijn doordat ze zich ziek voelen. Hoe dan ook, als je merkt dat er iets mis is met je kat, kun je hem het beste naar de dierenarts brengen.

De zorg voor oude katten kan soms zorgelijk en zeer stressvol zijn. Aarzel niet om de dierenarts te raadplegen als je ongewoon en afwijkend gedrag ziet bij je kat.

Ontdek onze kattenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​