Your Pet, Our Passion.

Twee katten in huis, een goed idee?

januari 19, 2024
leestijd: 2 min
januari 19, 2024
leestijd: 2 min
Adopter deux chats, est-ce une bonne idee ?

De wilde kat is een solitair dier en onze huiskat is ook het liefst alleen. Neem zeker geen tweede kat in huis om je andere kat 'een plezier te doen', zeker niet als je andere kat volwassen is en al lang bij jou woont!

Twee (of meer) katten doen samenleven is nooit gemakkelijk, tenzij ze samen zijn opgegroeid. In tegenstelling tot een hond, die er mogelijk geen probleem van maakt zijn leven te delen met een kat, heeft een kat er een hekel aan zijn gewoontes te moeten veranderen ...

Moet je twee kittens tegelijkertijd in huis nemen?

In dit artikel

Dat is zeker de beste manier om de kittens met elkaar vertrouwd te maken en hun draai te laten vinden in jouw woonst. Als de kittens bij jou in huis komen op de leeftijd van twaalf weken, zijn ze nog graag bereid hun territorium te delen met een ander dier. Daarna wordt alles gecompliceerder … Het beste is natuurlijk twee kittens uit hetzelfde nestje te nemen. Dan is het voor hen de natuurlijke gang van zaken dat ze samen blijven.

Hoe introduceer je een nieuwe kat in huis?

De nieuwe kitten moet onder toezicht en zo geleidelijk aan mogelijk geïntroduceerd worden bij de kat die al deel uitmaakt van het gezin. De al aanwezige kat is mogelijk helemaal niet opgezet met de komst van de nieuwe kat, die hij zal beschouwen als een 'indringer'.

  • Houd de nieuwe kitten eerst gescheiden van je andere kat en geef hem de kans je woonst geleidelijk aan te verkennen.

  • Ga je eerste kat niet anders behandelen en geef hem zeker niet minder aandacht na de komst van je nieuwe kitten.
  • Stel de twee katten aan elkaar voor op neutraal terrein en dring niet aan als het niet meteen goed gaat. Het kan enkele dagen tot verscheidene maanden duren voor de twee katten elkaar volledig aanvaarden. Wees geduldig en forceer niets.
  • Geef de katten apart te eten en te drinken.
  • Als de twee katten binnen leven, hebben ze het best elk hun eigen kattenbak, om te voorkomen dat de ene kat de andere belet om op de kattenbak te gaan.

Kortom, stel alles in het werk om ervoor te zorgen dat elke kat zijn eigen leven kan leiden zonder de andere kat te storen!

Conflicten tussen katten blijven vaak op de achtergrond. Katten kunnen elkaar intimideren zonder echt agressief gedrag te vertonen. Ze drukken hun vijandigheid uit met hun blik en hun lichaamshouding. Hoe beperkter de ruimte is, hoe sneller de situatie uit de hand kan lopen doordat de katten elkaar niet kunnen ontwijken. 

Houd hun gedrag in de gaten en controleer of ze goed eten en geen tekenen van stress vertonen. Een kat die heel nerveus lijkt of die zich altijd wil verstoppen, is gestresseerd.

Als de katten niet goed samen kunnen, kan een van de katten een urinewegontsteking (cystitis) krijgen, wat zich uit in vaak kleine hoeveelheden plassen en mogelijk pijn bij het plassen.

Als je je ergens zorgen over maakt, neem dan meteen contact op met je dierenarts.