De vragen die je je moet stellen:
- Ben je bereid zorg te dragen voor een kat voor de volgende 15 jaar? Katten leven meestal lang. 20 jaar is geen uitzondering.
- Kun je elke dag minstens twee keer 20 minuten met je kat spelen? Dat is vooral belangrijk voor binnenkatten. Die speelsessies zijn hun bron van lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
- Heb je tijd om je kat regelmatig te verzorgen? De meeste huis-tuin-en-keukenkatten zijn gemakkelijk en snel te verzorgen, maar als je kiest voor een langharige raskat, zul je tijd moeten investeren in de dagelijkse verzorging.
- Heb je een buur of vriend die van katten houdt en kan langskomen om voor je kat te zorgen als jij er niet bent? Katten zijn erg gehecht aan hun gewoonten en het comfort van hun eigen huis. Als je voor korte tijd afwezig bent, blijven ze liever in hun vertrouwde thuis.
- Kijkt de rest van het gezin even hard uit naar de komst van een kat als jij?
- Heeft niemand in het gezin een kattenallergie? Als je twijfelt, bespreek het dan eerst met je arts.
- Heb je de financiële middelen om een kat te houden? De voeding, de mand, de verzorgingsbenodigheden, het speelgoed, de eetkommen, de halsband enz. kunnen relatief duur zijn. En dan zijn er nog de dierenartskosten! Een verzekering voor gezelschapsdieren kan deze kosten verminderen en je een gerust gemoed geven.
- Komen je eventueel al aanwezige dieren overeen met katten?
- Woon je aan een drukke straat? Ieder jaar worden veel katten het slachtoffer van een aanrijding, met letsel of zelfs de dood tot gevolg. Dus houd daar rekening mee als je van plan bent je kat buiten te laten.
- Kun je leven met kattenharen op je kleding, je meubels en je tapijt?
Als je al deze factoren overwogen hebt en nog altijd een kat in huis wil halen, kun je beginnen aan je zoektocht naar het juiste type kat of het juiste ras voor jouw situatie.