Your Pet, Our Passion.

Kittensocialisatie - Leer je kat basisvaardigheden voor het leven

augustus 15, 2023
leestijd: 7 min
augustus 15, 2023
leestijd: 7 min
petit chaton sortant de sous un lit

Un chaton qui fait ses premiers pas dans le monde a beaucoup à apprendre. Ce sont les bases de la socialisation des chatons.

Le monde est un lieu tellement grand pour un chaton qui commence à peine à comprendre où est sa place. Les premières années de la vie d'un chaton sont bruyantes, animées et pleines de nouvelles expériences. Il y a des humains partout, d'autres chatons errants, des chats plus âgés, des objets petits et grands, ainsi que toutes sortes de sons et d'odeurs étranges et surprenants.

Déchiffrer ce qu'ils signifient tous prendra un peu de temps, c'est à cela que sert la période connue sous le nom de socialisation des chatons. Tout cela peut être harassant lorsque vous avez un nouveau chaton, car il arrive dans votre maison et tout est nouveau pour lui. Découvrez comment transformer votre timide boule de poils en un chat adulte confiant et heureux et aidez votre chaton à apprendre rapidement les premières leçons de la vie.

In dit artikel

Wat is kittensocialisatie?

Kittensocialisatie is de periode in het begin van het leven van een kat waarin hij/zij begint te leren wat veilig is in zijn/haar omgeving door vertrouwd te raken met verschillende ervaringen, mensen, huisdieren en zelfs geluiden. Het vanaf het begin introduceren van nieuwe dingen is cruciaal voor de socialisatie van je kat, maar zorg ervoor dat je je kleine bundeltje vreugde niet overspoelt met meer informatie dan hij/zij aankan.

Wanneer moet je je kitten socialisatie aanleren?

Hoewel de exacte tijdlijn voor de socialisatie van kittens nog steeds een punt van discussie onder experts is, worden de eerste 8 tot 10 weken meestal als cruciaal beschouwd voor het socialisatieproces. Kittens zijn als een spons die nieuwe informatie opzuigen, vooral in hun eerste dagen. Er is dus geen beter moment om je kitten de basiskneepjes van het leven en met name de tijd in het gezin bij te brengen.

Het is heel goed mogelijk dat tegen de tijd dat je je nieuwe kitten ontmoet, zijn/haar socialisatieperiode al lang voorbij is. In dat geval heeft hij/zij de eerste dingen over mensen en welke rol ze spelen in het leven van een kat geleerd (of niet) in het huis van de fokker of het asiel.

Maar dit betekent niet dat katten alles geleerd hebben wat ze moeten weten over de wereld om hen heen. Het is belangrijk om met de fokker te overleggen of er iets is waar je met name aandacht aan moet besteden. Immers, als je nieuwe kitten sterk geneigd is om dekking zoekt wanneer de wekker afgaat, wil je dit vroeg weten, zodat je thuis verder kunt met het socialiseren van je kitten.

Hoewel de eerste weken essentieel zijn, moet je niet vergeten dat je kitten waarschijnlijk nog lang na zijn eerste verjaardag met nieuwe dingen te maken zal krijgen. De socialisatie van katten stopt niet na de grens van 10 weken, vooral niet als het tijd is om naar je huis te verhuizen.

Belangrijke tips voor het socialiseren van je kitten

De kans is groot dat de eerste keer dat je je nieuwe kitten in je huis verwelkomt, je zult merken dat hij/zij met enige tegenzin zijn/haar nieuwe leven binnenstapt. Misschien is hij/zij een beetje verlegen of ziet hij/zij er zelfs angstig uit door alle aandacht die hij/zij krijgt. Je eerste instinct zal zijn om je pluizenbolletje op te tillen en te troosten, maar dit kan het juist erger maken, omdat het zijn/haar gevoel van paniek kan versterken. Hier zijn enkele nuttige tips voor het socialiseren van je kitten, met zo min mogelijk ongemak voor alle betrokkenen.

Houd iedereen rustig

Als hij/zij eenmaal uitgerust is en zich in zijn/haar ruimte op zijn/haar gemak voelt, is het tijd om zijn/haar nieuwe mensenfamilie te ontmoeten. Dit is natuurlijk een heel spannend moment, maar probeer iedereen rustig te houden. Voordat je een nieuw kitten laat kennismaken met je huis, moet iedereen stil op de grond zitten en zich aan één regel houden: raak het kitten alleen aan als het naar je toe komt.

Niet grijpen

Er mag geen sprake zijn van grijpen of ruzie tussen de kinderen, anders zal je huisdier bang worden. Als het kitten zich probeert te verstoppen, lok hem/haar dan met een speeltje of een traktatie om hem/haar aan te moedigen om sociaal te zijn, maar grijp of dwing hem/haar nooit.

Let op de kinderen

Als je denkt dat je enthousiast bent over je nieuwe kitten, stel je dan eens voor hoe je kinderen zich voelen! Het ontmoeten van je kinderen is een grote stap voor de socialisatie van je kitten.

Om hun vriendschap goed te laten beginnen, moet je jonge kinderen leren hoe ze het kitten op de juiste manier oppakken en zijn/haar gewicht ondersteunen, en hoe ze hem/haar zachtjes moeten aaien.

Peuters 'kloppen' vaak in plaats van 'aaien', wat oncomfortabel of zelfs pijnlijk kan zijn voor kleine kittens. Leer ze waar ze het kitten moeten aaien - de bovenkant van het hoofd en langs de achterkant. Hoewel buikjes onweerstaanbaar zijn als een kitten aan het rollen en spelen is, zijn de meeste nogal gevoelig wat dit gebied betreft en kunnen ze uithalen. En herinner de kinderen eraan om de staart van de kat met rust te laten - en er nooit aan te trekken.

Bied wat privacy

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een prachtig kitten te zien slapen, heeft hij/zij wel wat privacy nodig. Zorg ervoor dat hun eigen bedje op een rustige plek weggestopt is. Misschien kiest hij/zij deze plek zelfs zelf uit. Zorg ervoor dat hij/zij met rust gelaten wordt als hij/zij eet, naar het toilet gaat of slaapt – en houd zijn/haar kattenbak uit de buurt van peuters. Je wil absoluut niet dat je kinderen spelen met alles wat ze daarin vinden!

Was je handen na het oppakken van het kitten en vooral na het schoonmaken van de kattenbak, en moedig je kleintjes aan om hetzelfde te doen.

Een kitten voorstellen aan andere huisdieren

Kittensocialisatie betekent ook dat het nieuwe kitten  zich op zijn/haar gemak moet voelen bij andere viervoetige huisgenoten of gasten. Het geheim om je nieuwe kitten kennis te laten maken met andere huisdieren in huis is geduld. Plaats ze nooit in een positie waar ze kunnen vechten met je andere huisdieren.

Katten en honden leren vaak om van elkaar te houden, of leven in ieder geval probleemloos samen, maar dat geldt niet voor alle huisdieren. Houd huisdieren zoals konijnen, cavia's, muizen, vogels en reptielen te allen tijde uit de buurt van je kitten, aangezien een jagende kat ze als prooi kan zien.

Dieren herkennen elkaar deels door geur. Wanneer je je kitten laat kennismaken met een hond of een kat, probeer dan om hun geuren met elkaar te vermengen. Aai de een en dan de andere zodat de geur wordt overgedragen, en verwissel ook hun manden. Zo zullen ze leuke dingen (lekker slapen en geknuffeld worden) gaan associëren met de geur van het andere dier.

Gebruik een feromonenspray

Een andere goede truc voor een goede start van de socialisatie van kittens is het gebruik van synthetische feromoonspray en plug-in feromoonverspreiders, omdat deze je kitten laten weten dat de omgeving veilig is en hem/haar zullen helpen om zich te ontspannen en vredig te voelen. Als je verspreiders gebruikt, zou het voldoende moeten zijn om er een of twee in je huis te plaatsen.

Creëer een routine

Zodra je kitten zijn/haar zelfvertrouwen heeft gevonden, zal hij/zij door het huis rondhuppelen. Kijk uit waar je loopt - hij/zij kan plotseling uit het niets tevoorschijn komen!

Hij/zij zal volop willen spelen, maar nog steeds dutjes nodig hebben. Geef hem/haar dus een mooie rustige plek waar hij/zij zich kan oprollen zonder gestoord te worden.

Het helpt hem/haar om te wennen als je je aan een vaste routine houdt, vooral met voeren, spelen en aaien.

Als je het socialisatieadvies voor kittens hebt opgevolgd, maar nog steeds problemen hebt met het integreren van je kitten in je huishouding, neem dan contact op met je dierenarts. Deze kan je een kattengedragstherapeut aanbevelen.

kom meer te weten over de prille begintijd van kittens, van voeding tot verzorging en alles daartussenin.