Het is uiterst vervelend als je kat in huis urineert op ongewenste plaatsen (tapijt, bed enz.). Gaat het om een gedragsprobleem? Of is je kat incontinent om een medische reden? Enkele aanknopingspunten die je helpen een onderscheid te maken tussen onzindelijkheid en incontinentie bij de kat.
Hoe komt het dat mijn kat zowat overal urineert?
Katten plassen meestal niet buiten de kattenbak, want het zijn van nature propere dieren. Als je kat plast op het tapijt, de fauteuil of het bed, kan het gaan om markeren of ook om incontinentie als gevolg van een aandoening van het urinewegstelsel.
Houd je kat in het oog. Als hij wil markeren gedraagt hij zich anders dan wanneer hij zijn blaas leegt.
Hoe urineert een kat?
Als een kat zijn blaas wil leegmaken, begint hij normaal gezien te krabben op de grond (de aarde of de kattenbak) en daarna hurkt hij zich. Hij urineert en daarna krabt hij opnieuw om de urine te begraven. Zo urineert een kat in principe 3 of 4 keer per dag.
Hoe markeert een kat?
Om te markeren kiest een kat een verticaal oppervlak. Hij keert zich met zijn achterste naar het oppervlak, heft zijn staart op en scheidt een kleine hoeveelheid urine uit in de vorm van een straal. Het is een seksuele gedraging die doorgaans ophoudt na de sterilisatie, maar 5 tot 10 % van de gesteriliseerde katers en kattinnen blijven ook daarna nog markeren met urine. Ook angstige katten stellen dit gedrag, bijvoorbeeld als ze problemen hebben om samen te leven met een andere kat of als ze zich niet goed voelen in hun omgeving.
Mijn kat plast overal. Is hij ziek?
Wanneer een kat plast buiten de kattenbak, moet in de eerste plaats gedacht worden aan een gezondheidsprobleem. Pijn of een aandoening aan het urinewegstelsel kan het gedrag verklaren. Bekijk de sporen die je kat achterlaat. In geval van blaasgruis, waarbij kristallen aanwezig zijn in de urine, kan de urine roodgekleurd zijn doordat er bloed in de urine zit.
Een kat die plast buiten de kattenbak kan dat doen om een medische reden of omdat de plaats waar hij normaal moet plassen, hem niet aanstaat.
Moet ik naar de dierenarts als mijn kat in huis plast?
Als je kat vaak plast waar het niet hoort, doe je er goed aan snel contact op te nemen met je dierenarts en de symptomen zorgvuldig te beschrijven. Hoe gedraagt de kat zich bij het urineren? Hoe vaak plast hij? Waar plast hij? Vertoont je kat tekenen van pijn bij het urineren? Zit er bloed in de urine? Enzovoort. Aarzel niet om je kat te filmen. Dat kan de dierenarts helpen om te zien of het gaat om markeren of urineren.
Je dierenarts zal aanvullende onderzoeken doen om te bepalen wat het precieze probleem is. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: urinestenen, blaasontsteking, urineweginfectie, tumor enz. Als je kat markeert, zijn er ook behandelingen mogelijk om te proberen het stressniveau van je kat te verminderen.