
Ondanks de naam heeft ringworm bij katten niets te maken met wormen! Als je vermoedt dat je kat deze huidschimmel heeft, is het belangrijk dat hij zo snel mogelijk behandeld wordt, om besmetting van andere dieren of zelfs jezelf te voorkomen.
Ringworm bij katten is een zeer besmettelijke schimmelinfectie van de huid die vooral voorkomt bij kittens en langharige katten, maar katten van elk ras en elke leeftijd kunnen ringworm krijgen. Het is ook een zoönose, dat wil zeggen een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, vooral op mensen met een verminderde weerstand.
De naam is misleidend want ringworm wordt helemaal niet veroorzaakt door een worm, maar door een groep schimmels die 'dermatofyten' worden genoemd. De medische naam van de ziekte is 'dermatofytose'.
Omdat de infectie zeer besmettelijk is, is het van essentieel belang dat een kat met ringworm zo snel mogelijk behandeld wordt. Als je vermoedt dat je kat ringworm heeft, lees dan verder om erachter te komen wat je moet doen.
Wat is ringworm bij katten?
Het is een gangbare aandoening waarbij de huid van de kat geïnfecteerd is met schimmels die zich voeden met de keratine in de vacht, de huid en de nagels van de kat. Men spreekt van 'ringworm' omdat de schimmel cirkelvormige laesies veroorzaakt op de huid van de kat, die meestal gepaard gaan met haaruitval. Deze kale plekken doen zich veelal voor op het hoofd, op de oren, langs de ruggengraat en op de voorpoten, maar ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.
Hoe krijgen katten ringworm?
Ringworm bij katten is zeer besmettelijk en wordt meestal opgelopen door contact met besmette dieren. In een gezin met verscheidene huisdieren kan de infectie zich snel verspreiden, doordat de schimmelsporen zich vasthechten op huidschilfers en haren en de kat deze verliest in zijn omgeving. Ringworm komt vaak voor bij kittens jonger dan één jaar, aangezien hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Ook langharige katten hebben er vaker last van, doordat de schimmels vast komen te zitten in de lange haren en er moeilijker uit te verwijderen zijn.
Ook binnenkatten kunnen ringworm krijgen, zeker als ze in contact komen met besmette katten, honden, mensen of andere dieren. Ringworm wordt verspreid door contact met schimmelsporen op de haren van geïnfecteerde katten. De sporen kunnen maanden of zelfs jaren in de omgeving overleven, bijvoorbeeld op dekens, handdoeken of kledingstukken, en van daaruit opnieuw besmetting veroorzaken.
Hoe besmettelijk is ringworm bij katten voor mensen?
Als je kat besmet is met ringworm, is de kans groot dat jij het vroeg of laat ook krijgt. Intacte huid wordt ze meestal niet aangetast, maar als je een wond, schaafwond of schram hebt, of als je immuunsysteem verzwakt is, loop je wel risico.
Als de ringworm van je kat goed behandeld wordt en je huid intact is, zou je niet bang hoeven te zijn voor besmetting. Als je toch besmet raakt, ga dan naar je huisarts. Over het algemeen is het goed te behandelen.
Symptomen van ringworm bij katten
Soms is ringworm moeilijk vast te stellen bij de kat, aangezien de symptomen heel licht kunnen zijn. Tot de symptomen van ringworm bij katten behoren:
- cirkelvormige huidlaesies;
- schilferende huid of schilfers in de vacht van je kat;
- ronde kale plekken met gezwollen huid;
- gevoelige rode plekken en korstjes op de huid.
Denk erom dat de symptomen kunnen variëren van kat tot kat en dat de bovenstaande symptomen ook kunnen wijzen op een andere huidaandoening. Om zeker te zijn van een juiste diagnose zul je met je kat naar de dierenarts moeten gaan.
Diagnose van ringworm bij katten
Je dierenarts kan verscheidene onderzoeken doen om na te gaan of je kat ringworm heeft. Hij kan bijvoorbeeld controleren op fluorescentie onder een speciale uv-lamp, een vachtmonster analyseren onder een microscoop of een bloedonderzoek doen. De betrouwbaarste methode is vachtmonsters van je kat op te sturen naar een laboratorium voor testen. Het nadeel daarvan is dat het lang duurt voor je de resultaten ontvangt. Je zult er misschien wel twee weken op moeten wachten.
Behandeling van ringworm bij katten
Ringworm bij katten wordt meestal behandeld met schimmeldodende medicatie en antischimmelshampoo. Je dierenarts kan aanraden je huisdier alleen in kamers te houden die gemakkelijk te reinigen zijn en hem niet vrij door het hele huis te laten lopen.
De schimmelsporen kunnen zich anders snel over het huis verspreiden. Bij een langharige kat kan de dierenarts ook voorstellen om de kat te trimmen, om de schimmel te bestrijden en het wassen met antischimmelshampoo te vergemakkelijken.
Bovendien zul je je huis moeten decontamineren om de ringworm te bestrijden, want de schimmelsporen in de vacht en op de huid van je kat belanden in je huis en besmetten de omgeving. Je zult dagelijks moeten stofzuigen om alle kattenharen van je meubelen en tapijten te verwijderen. Ook moeten je vloeren gedweild worden. Je kunt je dierenarts vragen welke huisdiervriendelijke chemische desinfectiemiddelen je veilig kunt gebruiken. Alle kattenspullen die niet doeltreffend gereinigd en gedesinfecteerd kunnen worden, zoals mandjes, borstels en speeltjes, zul je moeten weggooien om herbesmetting te voorkomen.
Volgens VCA Hospitals kunnen de schimmelsporen wel 18 maanden overleven in je huis. De genoemde maatregelen zijn dus van essentieel belang om de ringworm te bestrijden. Anders loop je het risico dat je kat telkens opnieuw besmet raakt. Als je nog andere huisdieren hebt, vraag dan aan je dierenarts of je die ook moet behandelen. Maar geef nooit medicatie die is voorgeschreven voor één huisdier aan een ander huisdier, want dat kan gevaarlijk zijn, zeker als het gaat om verschillende diersoorten.
Nu je meer weet over ringworm bij katten en de verschillende behandelingen, wil je misschien nog meer te weten komen over de gezondheid en voeding van je kat? Katten kunnen worden blootgesteld aan een hele reeks andere besmettelijk agenten, waaronder vervelende parasieten. Lees nu ons artikel over longworm bij katten.