Katten zijn beruchte nachtbrakers, dus we hebben lang gedacht dat ze een uitstekend nachtzicht hebben, maar is dat ook echt zo?
Katten schijnen 's nachts het best te jagen. Veel katteneigenaren zijn bekend met het wakker worden met kleine cadeautjes - zoals een muis of misschien zelfs een sok - of door het hyperactieve rondrennen door het huis dat veel katten midden in de nacht doen.
Deze nachtelijke capriolen doen de vraag rijzen: kunnen katten in het donker zien? Veel mensen denken dat katachtigen nachtdieren zijn en dus perfect in het donker kunnen zien, maar het zal je misschien verbazen om te vernemen dat katten eigenlijk schemerdieren zijn. Dit betekent dat ze over het algemeen actiever zijn rond zonsopgang en zonsondergang.
Als ze dus eigenlijk geen nachtdieren zijn, hoe goed is het nachtzicht van katten dan echt? Lees verder en ontdek de geheimen achter de intelligente ogen van je trouwe vierpotige vriend.
Kunnen katten in het donker zien?
Het korte antwoord is niet helemaal. Algemeen wordt aangenomen dat katten hun eigen ingebouwde nachtkijkers hebben, maar in feite hebben ze licht nodig om te kunnen zien. Zij hebben echter maar een zesde van de hoeveelheid licht nodig die mensen nodig hebben en kunnen zien bij zeer weinig licht.
In het zeldzame geval dat al het licht volkomen geblokkeerd is, zullen katten niet kunnen zien in het donker, desalniettemin is hun zicht is veel geavanceerder dan dat van de mens tijdens al hun nachtelijke avonturen.
Waarom kunnen katten beter zien in het donker?
Kattenogen zijn intelligent ontworpen
Een van de redenen waarom het nachtzicht van katten zo uitstekend is, is het intelligente ontwerp van hun ogen. Ze hebben een gebogen hoornvlies en een grote lens, en bij weinig licht kunnen hun pupillen zich verwijden tot volledige cirkels om maximaal licht binnen te laten.
Bovendien zijn de lichtgevoelige cellen in de ogen van katten compleet anders dan die van mensen. Katten hebben meer staafjes - die verantwoordelijk zijn voor nachtzicht, perifeer zicht en bewegingsdetectie, terwijl mensen meer kegeltjes hebben, waardoor ze beter kleuren en daglicht kunnen zien.
Het hoge aantal staafjes in de ogen van katten betekent ook dat ze beter kunnen zien bij weinig licht, maar ze zien niet zo goed als mensen bij fel licht.
Daarnaast hebben katten een tapetum lucidum, een reflecterende laag weefsel die licht terugkaatst naar het netvlies. Deze laag reflecterend weefsel kaatst licht terug naar de zintuigcellen, waardoor het netvlies meer dan 50% van het beschikbare licht kan ontvangen. Het tapetum lucidum is ook de reden waarom de ogen van je kat lijken te gloeien wanneer je een foto van hem/haar maakt met een flits of zijn/haar ogen weerspiegeld ziet door koplampen.
De pupillen van katten verwijden zich voor maximaal licht
Misschien hebt je jezelf vaak afgevraagd waarom de ogen van je kat overdag meestal een rechte verticale lijn vormen en zich 's nachts of als ze speels zijn, verwijden. Dit komt omdat wanneer hun pupillen verticale spleetjes zijn ze zich kunnen concentreren, omdat er verschillende hoeveelheden licht op verschillende plaatsen het oog kunnen binnenkomen.
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Californië uit 2015 kan er meer licht in het oog komen wanneer de pupillen van een kat zich verwijden tot hun schattige schotelvormige toestand. Dit betekent dat ze kunnen zien bij weinig licht, maar het maakt hun zicht wel waziger. Bovendien kunnen katten een 135- tot 300-voudige verandering ervaren, terwijl mensen slechts een 15-voudige verandering in het gebied kunnen waarnemen. Dit betekent dat katten hun ogen kunnen aanpassen om in een groter bereik van lichtniveaus te zien dan mensen.
Kattenogen kunnen subtiele bewegingen oppikken
Hoewel het nachtzicht van katten veel beter is dan het onze, zijn ze bijziend en kunnen ze niet goed scherpstellen op voorwerpen in de verte. Mensen kunnen 5x verder weg staan om iets met evenveel detail te zien als een kat van dichtbij. Hoewel het zicht van katten veel waziger is, hebben ze een breder gezichtsveld van 200 graden (mensen hebben een gezichtsveld van 180 graden) voor een beter perifeer zicht. Ze zijn ook beter in het oppikken van subtiele bewegingen en veranderingen in licht, zoals een kleine schaduw van een rennende muis.
Hoe katten de wereld zien
Nu je de geheimen achter het nachtzicht van katten kent, ben je misschien nieuwsgierig naar hoe je kattige vriend de wereld eigenlijk ziet. Gelukkig publiceerde kunstenaar Nickolay Lamm in 2013 een reeks afbeeldingen om de verschillen tussen het zicht van mensen en katten aan te tonen.
Interessant is dat de beelden laten zien dat katten weliswaar veel meer kunnen zien in hun perifere gezichtsveld, maar dat zij een beperkt kleurenzicht lijken te hebben en vooral in tinten blauw en groen zien, maar rood en roze lijken te verwarren. Bovendien zijn de kleuren veel minder verzadigd en lijken ze minder rijk dan de manier waarop mensen de wereld zien.
Nu weet je dus het antwoord op de vraag of katten in het donker kunnen zien! Hoewel het nachtzicht van katten niet zo superkrachtig is als de meesten verwachten, zijn hun ogen toch ongelooflijk intelligent en een deel van de reden waarom ze zulke succesvolle jagers zijn.
Als je meer wilt weten over kattengedrag, neem dan een kijkje op ons kattengedragscentrum. Boordevol met praktische informatie, handige gidsen en interessante feiten die je misschien nog niet wist.
Gerelateerd: Landen katten altijd op hun pootjes?