Your Pet, Our Passion.
Cat Hunting Behaviours

Jachtgedrag van katten

leestijd: 4 min

Sommige kattensoorten zijn meer bedreven jagers dan andere. Dit zijn de redenen achter het jachtgedrag van je kat.

Als je een buitenkat hebt, is de kans groot dat er dode muizen of vogels voor de deur liggen. Dit kan variëren van zo nu en dan een bezorging tot iets dat je elke ochtend verwacht.

Deze neiging om ons jachtgeschenken te brengen heeft katteneigenaren over de hele wereld verbijsterd en velen vragen zich af wat de redenen zijn achter het jachtgedrag van katten. Dit is vooral het geval wanneer je kat regelmatig wordt gevoerd en alle aandacht en knuffels krijgt die hij/zij zich maar kan wensen! Als je een kat hebt die een bedreven jager is, helpt het om te begrijpen waarom hij/zij jaagt.

 

Waarom jagen katten?

Historisch gezien werden katten niet als huisdier gehouden en gevoed door liefhebbende eigenaren. Ze moesten voor zichzelf zorgen en op hun eigen voedsel jagen, net als hun grote kattenneefjes en -nichtjes, zoals leeuwen en tijgers. Een beperkte hoeveelheid prooi betekende dat alleen de meest succesvolle jagers overleefden en zich voortplantten, dus je trouwe vierpotige vriend stamt af van slim-jagende kattige voorouders.

Tegenwoordig draait het jagen van katten meer om plezier en vermaak. Alleen al de aanblik en het geluid van een prooi prikkelen het jachtinstinct van je kat, dat in zijn/haar hersenen is verankerd. Simpel gezegd kan je kat gewoon geen weerstand bieden aan de fladderende vleugels van een vogel of de scharrelende pootjes van een kleine muis.

 

Hoe leren katten jagen?

Katten leren jagen zoals de meeste zoogdieren dingen leren - van hun moeder. Jagen is een geweldige vaardigheid die eerst moet worden aangeleerd, wat bijna altijd gebeurt door hun moeder of door te spelen met hun nestgenootjes.

Naarmate je kat ouder wordt, kan hij/zij deze nieuwe vaardigheid ook buiten gaan gebruiken en uiteindelijk prooien mee naar huis nemen, variërend van muizen en vogels tot grotere prooien zoals konijnen. Als je daarentegen een binnenkat hebt, kan hij/zij dit jachtgedrag vertonen door met zijn/haar speelgoed te spelen.

 

Jachtstrategieën van katten

Over het algemeen hebben katten de neiging om drie verschillende strategieën te gebruiken om op hun prooi te jagen, deze zijn als volgt:

Dit type jachtstrategie voor katten begint met gehurkt gaan zitten en hun aandacht op hun prooi richten. Ze wachten geduldig ergens waar ze niet gezien kunnen worden, en springen dan op het perfecte moment om hun prooi op te eisen.

De besluipen-en bespringen-techniek houdt in dat je kat zijn prooi vindt, laag bij de grond hurkt en dan langzaam naar hem/haar toe sluipt. Bij het besluipen kan het nodig zijn om verschillende malen te stoppen bij het naderen - soms met één poot in de lucht om volledig stil te blijven - in een poging om de prooi niet te alarmeren. Zodra je kat op aanvalsafstand is, zal hij/zij zijn/haar achterpoten onder zich trekken en dan springen en zijn prooi grijpen.

Sommige katten jagen liever op vissen (meestal in je eigen vijver) in plaats van op landprooien. Om te vissen, zal je kat met zijn pootje de vis opscheppen en uit het water gooien. Als je een kattenras hebt dat minder bang is voor water, zoals een Maine Coon, zul je misschien zien dat hij/zij in het water gaat waden om de vis met beide pootjes te grijpen.

Waarom spelen katten met hun prooi?

Nadat het vangen van zijn/haar prooi, kun je je kat ermee zien spelen of zichzelf ermee vermaken. Dit gedrag kan te wijten zijn aan het feit dat je kat de prooi tracht te verwarren en te vermoeien, zodat deze veel gemakkelijker te doden is en je kat minder kans heeft om gewond te raken.

 

Is je kat aan het jagen omdat hij/zij honger heeft?

Veel eigenaren zullen aannemen dat katten jagen omdat ze honger hebben, maar dit is niet altijd het geval. Volgens International Cat Care zouden katten, als ze alleen van hun eigen vangsten afhankelijk zouden zijn om in hun levensonderhoud te voorzien, zo'n 10 tot 20 beestjes per dag moeten vangen, wat een enorme hoeveelheid is, zeker gelet op het feit dat elke jachtpoging gemiddeld minder dan 50% kans van slagen heeft. Door deze grote hoeveelheid zijn katten geëvolueerd om te jagen wanneer zij maar kunnen, ongeacht of ze honger hebben of niet, dus ze zullen proberen om een prooi te vangen wanneer de gelegenheid zich voordoet.

 

Komt mijn kat met cadeautjes aanzetten?

Wanneer een dode muis of vogel voor onze deur opduikt, is het gemakkelijk voor ons om aan te nemen dat onze katten een cadeautje hebben meegebracht, maar is dat wel zo? Dat zou kunnen, want wilde katten zorgen voor hun jongen en brengen hen voedsel, terwijl ze hen ook waardevolle overlevingstechnieken bijbrengen. De meeste huiskatten zijn echter gecastreerd of gesteriliseerd en zorgen dus niet voor hun jongen, dus het kan zijn dat ze deze instincten in plaats daarvan aan hun baasjes overdragen.

Het kan ook zijn dat ze hun buit mee naar huis nemen om later op te eten. Als hij/zij dit doet, is dat een bewijs dat je kat zich gelukkig en veilig voelt in je huis - veilig genoeg zelfs om jou alleen te laten en te laten oppassen op zijn/haar potentiële maaltijd!

Hoe je katten laat ophouden met jagen

Ten eerste moet je je kat nooit straffen voor het jagen, want dat is slechts een uiting van zijn/haar natuurlijke instincten. Als je echter een bedreven jager in huis hebt, begrijpen we dat je het misschien zat bent dat je huis gevuld is met de (heerlijke) geuren van de verwennerijen van je kat. Er zijn een aantal methoden die je kunt gebruiken om je kat te ontmoedigen om te jagen.

1. Buig jachtinstincten om door te spelen

Het jachtinstinct van je kat ombuigen door regelmatig te spelen, is een van de meest effectieve methoden. Kittenspel zorgt voor mentale stimulatie bij je kat en helpt bij het bevredigen van zijn/haar jachtwensen. Het beste speelgoed voor dit doel zijn lokveren (eigenlijk elk speelgoed dat beweegt). Dit soort spelletjes zijn vooral belangrijk voor binnenkatten, omdat ze niet de kans krijgen om op een natuurlijke manier te jagen, wat problemen kan veroorzaken in je huis, zoals bijten of springen op je voeten of vernielzucht.

2. Geef ze een halsband met een belletje eraan

Breekhalsbanden met een bel eraan zijn zeer doeltreffend gebleken om katten te laten ophouden met jagen. Uit een recent onderzoek van de RSPB is gebleken dat katten met een bel aan hun halsband 41% minder vogels en 34% minder zoogdieren vangen dan katten zonder bel. Als je een halsband met een belletje overweegt, zorg er dan altijd voor dat het een veiligheidshalsband is die snel loslaat als je kat ergens aan blijft haken.

3. Zorg dat hij/zij genoeg eten krijgt

Asl je kat jaagt omdat hij/zij honger heeft, kun je de frequentie ervan terugdringen door ervoor te zorgen dat hij/zij een voedzame en evenwichtige voeding krijgt. Je kunt ook proberen om hem/haar vaker per dag kleinere maaltijden te geven.

4. Houd je kat binnen op drukke tijden

Het is de moeite waard om te weten dat de jachtinspanningen van katten waarschijnlijk doeltreffender zullen zijn rond zonsopgang en zonsondergang, omdat dit de tijden zijn dat kleine zoogdieren en vogels in de buurt zijn, evenals na een periode van slecht weer, wanneer ze waarschijnlijk tevoorschijn komen om te eten. Als je het aantal succesvolle jachtpartijen wilt beperken, is het een goed idee om je kat tijdens die uren binnen te houden.

Nu weet je alles wat je moet weten over het jachtgedrag van je kat. Wil je weten over kittens en katten? Lees onze gids over de geschiedenis en instincten van katten.