Your Pet, Our Passion.

Hoe lang slapen katten?

augustus 16, 2023
leestijd: 5 min
augustus 16, 2023
leestijd: 5 min
Chaton endormi sur une couverture rouge à côté de la fenêtre

Ontdek hoeveel slaap onze dierbare kattenvrienden nodig hebben om zich fris te voelen en klaar om te spelen met hun favoriete baasje.

De slaapgewoonten van een kat kunnen iemand die minder vertrouwd is met de levensstijl van een kat volledig in de war maken. Het grootste deel van de dag zal een kat zich gedragen als een gepensioneerde bejaarde op een welverdiende vakantie. Alsof de kat de hele dag op een snoezeldieet is. Als je door deze altijd-uit-modus je kat de saaiste huisgenoot ter wereld vindt, zul je blij zijn om te ontdekken dat dit niet aan jou ligt. Katten slapen namelijk gewoon veel.

Vraag je jezelf af waarom katten zoveel slapen? We hebben een aantal verbazingwekkende feiten over hun siësta-gewoonten op een rijtje gezet. Dit helpt je beter begrijpen waarom deze eigenzinnige slaapschema's zo nuttig zijn.

In dit artikel

Hoe lang slapen katten?

Katten slapen gemiddeld 15 uur per dag. En de echte langslapers tikken soms wel zo'n 20 uur per dag aan met hun ogen dicht.

Er zijn een paar factoren die van invloed zijn op hoe lang een kat slaapt. Leeftijd is een van de belangrijkste. Kittens slapen het grootste deel van de dag. Maar zodra ze ""tieners"" worden, zul je een verandering in hun slaappatroon opmerken omdat ze steeds actiever worden. Oudere katten hebben de neiging om hun activiteitenniveau te vertragen en eerder te gaan slapen. Dan doen ze vaker en langer een dutje dan een volwassen kat.

Als het weer het niet toelaat om naar buiten te gaan en de omgeving te verkennen, zul je ook merken dat je kat langer wegdommelt dan normaal.  Bij koud en regenachtig weer zal je kat waarschijnlijk proberen om het toch al indrukwekkende slaaprecord met nog meer uren te verbeteren.

Waarom slapen katten zoveel?

Katten slapen zo lang om zich op te laden voor hun volgende jachtpartij. Hoewel het bestaan van je tamme kat hemelsbreed verschilt met dat van wilde katten, zoals leeuwen, is de genetische programmering vrijwel hetzelfde. Net als zijn grote katachtige neefjes en nichtjes, spaart je pluizenbol instinctief energie voor het geval er gejaagd moet worden op de volgende maaltijd. Dit ondanks alle lekkere maaltijden die ze thuis elke dag op tijd voorgeschoteld krijgen. Het eersteklas kattenvoer dat je als liefhebbende baasje elke dag serveert, en de talloze gemakken van het leven thuis helemaal buiten beschouwing gelaten, temmen de zogenaamde aangeboren instincten bij lange na niet.

Slapen katten 's nachts?

Misschien heb je gemerkt dat je kat overdag diep slaapt en bij zonsopgang en zonsondergang klaarwakker is. Dit slaapschema heeft de 'wildere familieleden' van je kat geholpen om zulke efficiënte jagers te zijn. Hun prooien, meestal kleine zoogdieren en vogels, zijn tijdens de schemering minder beducht op gevaar en zijn zo een makkelijk vangst voor een hongerige kat.

Dezelfde jachtinstincten zijn verantwoordelijk voor het speelse karakter van je kat. Altijd precies als jij je klaarmaakt om naar bed te gaan. Door hun schemerige karakter zullen ze heen en weer gaan rennen door de kamer. Juist als je er totaal geen prijs op stelt. 's Morgens vroeg en 's avonds laat.

Er zijn ook tamme katten die zo vriendelijk zijn om hun slaapritme ietwat aan te passen aan de uren dat hun baasje wakker is. Ze snappen dat ze een meewerkend mensdier nodig hebben, die hun voorziet in voedsel, water en speeltijd.

Waarom slapen katten bovenop je?

Je bent waarschijnlijk vast wel eens wakker geworden met je kat diep in slaap op je borst. Als je je afvraagt waarom je kat bovenop je slaapt, terwijl ze zelf een heerlijk comfortabele mand hebben, dan zijn hier een paar mogelijke redenen:

  • Hij/zij vertrouwt je
  • Hij/zij wil warm blijven
  • Hij/zij beschouwt je als een comfortabele plek
  • Hij/zij voelt zich het veiligst als jij in de buurt bent
  • Hij/zij houdt van je

Al deze redenen samen maken jou tot het perfecte gezelschap om even de verdediging te laten zakken voor een goed, verkwikkend moment van rust.

Wat is een kattendutje?

Opgekruld, languit of rechtop: katten hebben er geen moeite mee om weg te dommelen wanneer ze daar zin in hebben. Wij mensen hebben dat blijkbaar ook opgemerkt en gebruikt als inspiratie voor onze eigen snelle dutjes gedurende de dag. In het Engels werd de term 'cat nap', kattendutje, bedacht als verwijzing naar een kort slaapje. Vergelijkbaar met wat een kat doet.

Slaapt je kat te veel?

Het lijkt misschien alsof je kat zijn leven lang wegslaapt, maar meestal is dit gewoon een onderdeel van een natuurlijk slaappatroon. Als je echter merkt dat je kat meer wegdommelt dan normaal (of juist minder), bespreek dit dan met je dierenarts. Hoewel het misschien aan het weer of gewoon aan het humeur ligt, een verandering in de slaaproutine kan ook duiden op ernstigere gezondheidsproblemen. Bloedarmoede, maagdarmproblemen, depressie of pijn kunnen je kat extra lusteloos maken of slaapverlies veroorzaken.

Het lijkt erop dat dromenland hun favoriete plek is om te zijn. Prijs je gelukkig als je erin slaagt om tussen de dutjes door met je kat oogcontact te krijgen. Wil je meer weten over je nieuwe kitten? Hier is onze gids om de lichaamstaal van je katte begrijpen.