Lijkt het alsof je kat je altijd wil bijten? Lees meer over de redenen waarom katten bijten en de beste manieren om ze te laten ophouden.
Het is niet ongebruikelijk dat katten bijten. Er zijn veel redenen waarom een kat plotseling zonder enige aanleiding kan gaan bijten. Het is belangrijk om te begrijpen dat het bijten van katten niet altijd voortkomt uit agressie.
Katten zijn van nature roofdieren, en als zodanig zijn schijnbaar agressieve acties zoals bijten, bespringen en klauwen een groot onderdeel uit van hun spel. Het toestaan en aanmoedigen van dit natuurlijke instinct is belangrijk voor katten, maar er is een dunne scheidslijn tussen het stimuleren van spelen en het toestaan van agressief gedrag.
Lees meer over de redenen waarom katten bijten om onnodig bijten te voorkomen.
Waarom bijten katten?
Er zijn veel redenen waarom katten bijten en het is belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te communiceren door te bijten. Misschien proberen ze een boodschap over te brengen of willen ze dat je ergens mee ophoudt.
Uitzoeken waarom katten bijten kan verwarrend zijn, aangezien veel eigenaren klagen dat katten zonder enige aanleiding en zomaar ineens kunnen bijten. Het ene moment kunnen ze genieten van een aai en het volgende moment komen hun tanden tevoorschijn!
Meestal proberen katten wanneer ze bijten je te vertellen dat ze niet genieten van de aanrakingen die ze op dat moment krijgen. Voor katten is er een heel dunne scheidslijn tussen plezierig omgaan en irritant aaien - een eigenaar kan denken dat een beet uit het niets komt, terwijl de handeling voor een kat volkomen gerechtvaardigd is.
Plotseling bijten van een kat tijdens het aaien
Een van de meest voorkomende klachten van katteneigenaren is de plotselinge verandering van gedrag die kan optreden tijdens het aaien: het ene moment houdt een kat misschien van de aandacht, het volgende moment hapt hij/zij naar je vingers!
Het is moeilijk te zeggen wanneer een kat genoeg heeft van het aaien, maar als je de lichaamstaal van je kat leert lezen, weet je misschien wanneer er een beet op komst is. Je kat stuurt in je deze situatie een boodschap: ik heb er genoeg van. Je verkleint de kans dat hij/zij opnieuw zal bijten door dit te respecteren en je kat zijn/haar gang te laten gaan, in plaats van aan te dringen op verdere genegenheid.
Kattenbeten tijdens het spelen
Katten bijten vaak tijdens het spelen omdat ze hun natuurlijke jachtinstinct volgen.
Als je kat zijn/haar poten gebruikt om te spelen, maar niet zijn/haar klauwen of tanden, beloon hem/haar dan met veel genegenheid en een beloning of traktatie.
Je kunt hem/haar ook helpen om dit natuurlijke instinct te volgen door speelgoed te geven waarin hij/zij naar hartenlust kan bijten en klauwen, zonder echt lichamelijk letsel te veroorzaken. Wanneer je kat zijn/haar speelgoed gebruikt om in te bijten en te klauwen, versterk het goede gedrag dan met genegenheid en een traktatie. Dit kan een van de meest doeltreffende manieren zijn om een kat te laten ophouden met bijten in andere situaties, vooral wanneer de boodschap wordt afgedwongen tijdens speelsessies.
Agressief bijten van katten
Hoewel een kattenbeet vaak slechts een waarschuwende hap of overdreven opgewonden spelen is, kan het soms een uiting van agressie worden. Bijten tijdens het spelen is vrij eenvoudig te onderscheiden van agressief gedrag: deze kleine beetjes richten niet veel schade aan en zijn snel voorbij. Agressief bijten van katten gaat gepaard met andere tekenen dat je kat in een vechtmodus is- hetzij gericht tegen een persoon of een ander dier.
Het is belangrijk om te voorkomen dat katten bijten uit agressie. Je huisdier moet leren dat dit soort gedrag onaanvaardbaar is, anders zal/hij het blijven gebruiken als een manier om zijn/haar angst of frustratie te uiten. Zelfs als je een kat traint om te stoppen met bijten, kunnen alle dieren de les af en toe vergeten en uit instinct handelen. Versterk goed gedrag altijd met iets lekkers en probeer je huisdier nooit fysiek te straffen - zo zal hij/zij de boodschap niet begrijpen.
Agressief bijten gaat vaak gepaard met sissen, spugen en een verdedigende, gekromde houding. Probeer te voorkomen dat je huisdier in situaties terechtkomt waarin hij/zij agressief wordt. Dit komt vaker voor bij buitenkatten die te maken krijgen met territoriumconflicten, of katten die een verleden van mishandeling hebben en snel bang zijn. Inzicht in kattenpsychologie is ongelooflijk nuttig om eigenaren te helpen om deze agressieve situaties te beheersen. Lees er meer over in onze handige gids.
Bijtfase van kittens
Maak je geen zorgen als je kitten andere dieren begint te bijten en te bespringen en dit doet als hij/zij met jou aan het spelen is.
Voor alle katten zijn gevechtsspelletjes een groot deel van hun spel. Zij voeren deze neigingen uit als een natuurlijk instinct -oefenen voor de dag waarop zij op hun prooi zullen moeten jagen, ook al zal die dag voor tamme binnenkittens waarschijnlijk nooit komen!
Hoewel dit een natuurlijk instinct is dat bij jonge kittens dient te worden aangemoedigd, moet je nooit de indruk wekken dat het oké is om in mensenvingers en -tenen te bijten. Geef ze veel speelgoed om op te oefenen en beloon ze daarvoor. Kittens al heel vroeg in hun sociale leven leren dat bijten niet aanvaardbaar is, is de meest effectieve manier om een kat te leren ophouden met bijten.
Lees meer gidsen over het trainen van je kat.