Your Pet, Our Passion.

Angst bij katten herkennen en behandelen

augustus 16, 2023
leestijd: 5 min
augustus 16, 2023
leestijd: 5 min
How to Spot and Treat Cat Anxiety

Katten met verlatingsangst kunnen een groot probleem zijn voor eigenaren van huisdieren. Lees onze gids & ontdek hoe je je huisdier het beste kunt helpen.

Dieren kunnen voor veel dingen bang zijn: harde geluiden, vuurwerk en zelfs een bad! Maar als het om katten gaat, horen we niet vaak over angstproblemen. Toch kan angst bij katten voor veel eigenaren een groot probleem zijn, zelfs als ze niet weten dat het echt gebeurt. Net als bij mensen, kan angst bij katten zich op veel verschillende manieren manifesteren - deze is niet altijd zo gemakkelijk vast te stellen als een eenvoudige ziekte - er bestaat geen bloedtest voor angst bij katten! Lees verder om meer te weten te komen over wat katten angstig maakt en over enkele methoden om katten te kalmeren.

In dit artikel

Kunnen katten angstig zijn?

Katten kunnen absoluut last hebben van angst, net als alle dieren. Hoewel katten zich niet met woorden kunnen uitdrukken, zullen ze door verschillende tekenen en symptomen laten zien dat ze aan angst lijden - vaak door de ontwikkeling van destructief gedrag.

Veel tekenen van kattenangst kunnen eenvoudigweg worden geïnterpreteerd als slecht gedrag, dus het is belangrijk om te proberen om precies op te merken wanneer je huisdier tekenen van een probleem begint te vertonen. De ontwikkeling van angst bij katten wordt vaak in gang gezet door zeer specifieke gebeurtenissen, voorwerpen, of veranderingen in routine of omgeving. Als je precies weet wanneer de problemen zijn begonnen, helpt dat echt bij het uitzoeken van de beste kalmeringstechniek voor je huisdier.

Tekenen en symptomen van angst bij katten

Angst bij katten veroorzaakt vaak de ontwikkeling van destructief gedrag dat je kat misschien nog niet eerder heeft vertoond: zoals bijvoorbeeld het krabben aan meubels en het klauwen aan gordijnen.

Ook dwangmatig gedrag kan een probleem worden voor katten die aan angst lijden. Dwangmatig gedrag is gedrag dat keer op keer wordt herhaald. Dit kan een fase bereiken waarin je huisdier zichzelf of iets in zijn/haar omgeving onopzettelijk schade toebrengt - bijvoorbeeld herhaaldelijk zichzelf verzorgen, en wel zodanig dat/zij hij kale plekken ontwikkelt.

Andere tekenen en symptomen van angst bij katten kunnen zijn:

  • Het niet kunnen of willen gebruiken van de kattenbak
  • Verandering in stemming
  • Zichzelf verstoppen
  • Agressie
  • Meer vocalisatie (overmatig miauwen)
  • Een verandering in eetlust of gewicht
  • Mensen in huis volgen
  • Verhoogde lethargie
  • Braken

 

Wat veroorzaakt angst bij katten?

Er zijn veel verschillende dingen die angst bij katten kunnen veroorzaken. Ze lijken vaak op de dingen die mensen angstig maken, zoals grote veranderingen in routine of omgeving. Gebeurtenissen zoals verhuizen of het introduceren van een nieuwe persoon in het gezin kunnen bij katten een gevoel van angst oproepen.

Ook kunnen veel katten angstig worden als een oud trauma wordt opgeroepen. Als je je kat uit een asiel hebt geadopteerd, probeer dan zoveel mogelijk te weten te komen over zijn/haar achtergrond en eerdere verzorging. Zo kun je vermijden dat je huisdier in situaties terechtkomt die ertoe kunnen leiden dat hij/zij een traumatische herinnering opnieuw beleeft en zijn/haar angst kunnen aanwakkeren. Katten die in de loop van hun leven vele malen herplaatst zijn, zijn vatbaarder voor angststoornissen. Er is ook een verband tussen kittens die niet op jonge leeftijd gesocialiseerd zijn en een verhoogde kans op de ontwikkeling van angst.

Houd er rekening mee dat eventuele veranderingen in de routine of omgeving van je huisdier angst kunnen veroorzaken: het hoeft niet altijd iets te zijn wat zo dramatisch is als verhuizen met je kat! Als je begint aan een nieuwe baan en plotseling op verschillende tijden van huis bent, kan dit genoeg zijn om je kat van streek te maken en verlatingsangst te veroorzaken.

Verlatingsangst bij katten

Verlatingsangst bij katten komt vooral veel voor bij dieren die meerdere malen herplaatst zijn of in het verleden mishandeld zijn. Het kan zich echter bij elk huisdier ontwikkelen, ongeacht zijn/haar achtergrond.

Dit doet zich voor wanneer een kat de tekenen en symptomen van angst vertoont, met name wanneer hij/zij gescheiden is van zijn/haar eigenaar, of van een ander dier waarmee hij/zij bevriend is.

Katten met verlatingsangst volgen hun baasje dwangmatig van de ene kamer naar de andere en eisen voortdurend aandacht. Ze beginnen de signalen te herkennen wanneer je op het punt staat om het huis te verlaten, en zullen van streek rakken: ze verstoppen zich, gaan mokken of uiten luidkeels hun ongenoegen. Als ze alleen thuis zijn, kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen waartoe ze gewoonlijk niet toe geneigd zijn, zoals het niet gebruiken van de kattenbak of weigeren om te eten.

Hoe om te gaan met kattenangst en verlatingsangst bij katten

De tekenen en symptomen van angst bij katten kunnen vaak andere ziekten maskeren, dus bezoek altijd je dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van onderliggende aandoeningen. Als deze zijn uitgesloten, kan je dierenarts bij je huisdier angst vaststellen, in welk geval hij/zij medicijnen kan voorschrijven of bepaalde kalmerende technieken voor katten kan adviseren.

Het vaststellen van de oorzaak voor de angst van je huisdier is de belangrijkste stap bij het ontdekken van de beste kalmerende methode voor je kat. Vaak kan een simpele verandering in de omgeving of routine van je kat de sleutel zijn om zijn/haar angsten weg te nemen.

Voor huisdieren die lijden aan verlatingsangst kan het creëren van een meer afleidende omgeving helpen om hem/haar mentaal gestimuleerd te houden (en afgeleid!) terwijl jij van huis bent. Kattenzitjes met visueel stimulerende uitzichten en een reeks speeltjes helpen allemaal om je kat bezig te houden terwijl je weg bent. Puzzelvoeders kunnen ook een fantastische afleidingstactiek zijn.

Er zijn ook specifieke kalmerende producten voor katten in verschillende vormen verkrijgbaar, maar deze mogen niet als enige oplossing worden beschouwd. Deze kunnen worden gebruikt in de vorm van een spuitbus, verstuiver of een insteker, en geven feromonen af die ontworpen zijn om kalmerend te werken op dieren en natuurlijke kattenferomonen nabootsen. Deze kunnen helpen bij het kalmeren van katten, maar eigenaren moeten ook proberen om de oorzaak van de angst van hun kat te achterhalen voor de beste oplossing op de lange termijn.

Lees onze gids over lichaamstaal van katten om meer te weten te komen over het gedrag van je kat.