Your Pet, Our Passion.

Kittentraining

december 22, 2023
leestijd: 3 min
december 22, 2023
leestijd: 3 min
Dressage du chaton

Tips en trucs om je kitten op te voeden

We dachten dat je het wel leuk zou vinden als de deskundigen van PURINA enkele van hun geheimen zouden prijsgeven. Daarom volgen hierna enkele nuttige tips voor kitteneigenaars.

In dit artikel

Ga voor de zachte aanpak 

Hij is niet moeilijk om zacht en lief te zijn tegen een kitten. En dat is maar goed ook, want jouw gedrag tegenover hem, zal zijn karakter bepalen. Het gedrag van een kitten wordt grotendeels ingegeven door zijn instinct. Aandachtige en liefdevolle zorg is de basis van de opvoeding. Als je je kitten betrapt op iets wat niet mag, klap dan hard in je handen en zeg 'nee'. Dat is meestal genoeg om hem te doen ophouden.

Geen machtsverhouding

Sla je kitten nooit en besproei hem nooit met water. Zelfs als je het goed zou bedoelen, het kan je band met je kitten kapotmaken en er zelfs voor zorgen dat je kitten bang van je wordt.

Zindelijkheidstraining voor jonge katten

De meeste kittens voelen vanaf de leeftijd van vier weken de behoefte om in de kattenbakvulling te krabben. Als je ingrijpt om zijn gedrag bij het gebruik van de kattenbak te veranderen, kan dit tot gevolg hebben dat hij de kattenbak niet meer wil gebruiken. Enkele tips: Zet de kattenbak op een rustige plaats die altijd toegankelijk is voor je kitten. Houd de kattenbak altijd proper. Schep de vuile kattenbakvulling eruit en vervang alle kattenbakvulling minstens één keer per week. Houd je kitten aandachtig in het oog, vooral als hij pas wakker is of pas gegeten heeft. Zet hem in de kattenbak bij het minste teken dat doet vermoeden dat hij zijn behoefte moet doen. Prijs je kitten altijd hartelijk als hij de kattenbak gebruikt, om te tonen dat dat je blij maakt.

Tem het nachtdier

Katten zijn nachtdieren. Het is dus normaal dat je kitten midden in de nacht met je wil spelen. Je kunt proberen dit te voorkomen door hem vroeg genoeg zijn laatste maaltijd te geven en in het begin van de avond met hem te spelen, zodat hij zijn energie kwijt kan. Speel niet met hem als hij je wakker maakt. Dat zal hem aanmoedigen om je de volgende keer opnieuw te wekken, en jij zult snel uitgeput raken!

Hoe ongelegen gemiauw voorkomen?

Als je kitten zich eenzaam voelt, zich zorgen maakt of zich verveelt, kan hij proberen om je dat te 'vertellen' door te miauwen om je aandacht te trekken. Het kan geen kwaad hem aandacht te geven als hij daarom vraagt. Maar stel je grenzen en moedig hem niet aan om voor het minste of geringste te miauwen, zeker als je niet in de buurt bent. Je buren zullen het misschien niet op prijs stellen!

Verbied je kitten te bijten of te krabben

Als je het buikje van je kitten kriebelt en hem met je vingers plaagt, zal hij zeker proberen je te bijten en te krabben. Pas op dat je hem nooit aanmoedigt om agressief te spelen. Neem je hand weg zodra hij daarmee begint. Daartoe beweeg je je hand voorzichtig naar je kat toe. Als je je hand op een andere manier probeert terug te trekken, zal je kat hem nog steviger beetpakken. Geef je kat dan een speeltje en laat hem een tijdje met rust. Wacht tot hij gekalmeerd is en begin dan opnieuw met hem te spelen. Als hij blijft proberen je hand vast te klampen, zeg dan vastberaden 'nee'. Je kleine deugniet zal het snel begrijpen.

De crème de la crème onder de katten

De bovenstaande tips zullen je helpen bij de opvoeding van je kitten. Voor je het weet is je kitten uitgegroeid tot een volwassen kat, die zich ook rustiger zal gedragen. Geniet dus van deze leuke momenten waarin je schattige kitten gekke toeren uithaalt om zijn karakter te smeden.