Your Pet, Our Passion.
Votre chaton refuse d'utiliser sa litière

Je kitten weigert op de kattenbak te gaan

leestijd: 4 min

De kattenbak moet zich bevinden op een gemakkelijk bereikbare, maar relatief afgezonderde plaats ...

Katten zijn extreem propere dieren en doen hun behoefte meestal buiten op een open plaats die nog niet gebruikt is. Tenzij ze aan het markeren zijn (hun territorium afbakenen voor andere katten), graven katten hun ontlasting zorgvuldig onder en gaan ze dan weg van die plaats. 

Als je van je kat verlangt dat hij een kattenbak gebruikt, wil je dat hij tegen zijn instinct ingaat. Daarom volgen hier enkele praktische en nuttige tips om je kat te leren op de kattenbak te gaan. Het eerste wat je moet onthouden, is dat het succes hoofdzakelijk van jou afhangt. 

Je moet niet alleen iets vinden dat je kat aanspreekt, maar ook geduld hebben.
•    Op het moment dat een kitten bij jou in huis komt, heeft hij waarschijnlijk al geleerd om de kattenbak te gebruiken door zijn moeder te imiteren.
•    Een kitten die snuffelt, krabt of zich hurkt in een hoekje, moet je op de kattenbak zetten.
•    Kies een kattenbak die je kitten gemakkelijk kan gebruiken. Improviseer indien nodig de eerste weken met een ondiepe wegwerpbak.
•    Zet één kattenbak voor elke kat in je huishouden, plus een extra bak. Elke kattenbak moet zich bevinden op een rustige plaats met weinig geloop die gemakkelijk toegankelijk is voor de katten.

Keuze van kattenbak en plaatsing

Enkele tips voor het kiezen van de kattenbak, de kattenbakvulling en de plaats van de kattenbak:
 

•    Zet de kattenbak uit de buurt van het eten van je kat, op een gemakkelijk bereikbare maar relatief afgezonderde plaats. Vermijd vochtige, donkere kelderruimten, afgelegen kamers, de buurt van lawaaierige machines of plaatsen met veel geloop enz.

•    Kies een kattenbak die diep genoeg is, zodat de kattenbakvulling erin blijft als je kat graaft, en die groot genoeg is, zodat je kat zich er helemaal in kan omdraaien.
•    Je kunt een open bak gebruiken, maar als je kat meer privacy wil, kies je beter een bak met een deksel. Het deksel zorgt er ook voor dat de kattenbakvulling in de bak blijft.
•    Katten verkiezen compacte kattenbakvulling, een soort klontvormend kattenzand, boven andere soorten.

De kattenbak schoonmaken

Als je er zeker van wilt zijn dat je kat altijd op zijn kattenbak gaat, moet je hem regelmatig schoonmaken. Katten weigeren hun behoefte te doen op 'vuile' plaatsen. Voor het welzijn van je kat is het dus heel belangrijk dat de kattenbak een schone plaats is. 
•    Schep regelmatig (minstens één keer per dag) de ontlasting uit de kattenbak en laat alleen schone en droge vulling achter.
•    Vul de bak tot de door de fabrikant aanbevolen diepte en plaats hem op een gemakkelijk afwasbare ondergrond. Als je verandert van type kattenbakvulling, controleer dan opnieuw de aanbevelingen van de fabrikant, want de aanbevolen diepte kan verschillen.
•    Maak de bak één keer per week helemaal leeg en reinig hem met heet water en schoonmaakmiddel. Gebruik geen desinfecteermiddelen, want sommige van deze middelen zijn giftig voor katten.
•    Vermijd ook sterk geurende producten, want je kat houdt misschien niet van de geur. Raak nooit vuile kattenbakvulling aan als je zwanger bent, vanwege het risico op toxoplasmose.
•    Laat je kat nooit binnen zitten zonder kattenbak. Als een kat zijn urine lang ophoudt, kunnen er zich bacteriën ontwikkelen in zijn blaas, wat kan leiden tot een blaasontsteking.

Plast je kat in huis?

Als je kat plast in huis, heeft hij mogelijk een fysiek probleem, zoals FLUTD (feline lower urinary tract disease), een pijnlijke en mogelijk dodelijke aandoening waarbij er een blokkage is in de lagere urinewegen.

Veelvuldig plassen op de kattenbak, vlekken, donkere of roodgekleurde urine, vuil in huis, noodschreeuwen of overmatig likken van de genitaliën kunnen allemaal tekenen zijn van FLUTD.

Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als je deze tekenen opmerkt of als je gezondheidsproblemen vermoedt.