Your Pet, Our Passion.
Bengaalse kat met groene ogen

Waarom katten sproeien en markeren

leestijd: 6 min

Is je kat aan het sproeien of markeren? De eerste stap bij het corrigeren van dit gedrag is begrijpen waar het vandaan komt.

Katten zijn geweldige huisdieren, en hoewel hun gedrag ons meestal doet lachen en glimlachen, kunnen sommige dingen die ze doen verwarrend en soms zelfs een beetje asociaal lijken! Katten sproeien bijvoorbeeld urine, wat onaangenaam kan lijken als het in je huis gebeurt. Als dit een probleem is, is de beste manier om dit probleem aan te pakken het begrijpen van het gedrag van je kat en vervolgens iets te doen aan de oorzaak.

 

Markeren door katten

Een territorium is erg belangrijk voor katten, vooral hun huis, waar ze zich graag veilig voelen. Thuis is tenslotte waar hun vrienden wonen, hun speelgoed is en ze te eten krijgen - geen wonder dat ze het helemaal voor zichzelf willen hebben! Als katten tevreden zijn, 'markeren' ze hun territorium met behulp van klieren op hun wangen, boven hun ogen en boven hun kin.

Als je ziet dat ze vrolijk zichzelf zachtjes tegen je benen of meubels aanwrijven, laten ze hun sporen na op een plek waar ze zich het prettigst voelen. Omdat we de geur die ze achterlaten nauwelijks kunnen ruiken en markeringen geen problemen veroorzaken, maken we ons daar meestal geen zorgen over. Zie het markeren als een positief teken dat je een liefdevol huis hebt gecreëerd waar je kat erg blij mee is.

 

Waarom sproeien katten?

Sproeien is een andere vorm van markeren die vooral buiten wordt gebruikt, waar er meer concurrentie is met andere katten. In plaats van wrijven met hun kop om hun territorium te markeren, sproeien katten urine, die hun eigen persoonlijke geur draagt.

 

Katten die buiten sproeien

Katten sproeien soms urine tegen bomen, heggen en afrasteringspalen als ze buiten zijn - ze doen dit op neushoogte voor andere katten die voorbij kunnen komen. 

Dit sproeisel bevat informatie over de leeftijd, het geslacht, de gezondheid, de activiteit van je kat en waar de grenzen van zijn/haar territorium liggen - als het ware zijn/haar persoonlijke kattenvisitekaartje! Door zijn/haar territorium op deze manier te markeren, wil hij/zij andere katten in de buurt laten weten dat dit zijn/haar gebied is, om verwarring en eventuele fysieke confrontaties te voorkomen.

 Door zijn/haar territorium op deze manier te markeren, wil hij/zij andere katten in de buurt laten weten dat dit zijn/haar gebied is, om verwarring en eventuele fysieke confrontaties te voorkomen.

 

Katten die in huis sproeien 

Wanneer het sproeien van katten buitenshuis gebeurt, is dat niet echt een probleem - in feite is het volkomen natuurlijk. Als je kat echter in je huis begint te sproeien, is dit meestal een teken dat hij/zij ergens bang voor is en kan er een reden zijn waarom hij/zij er zo op gebrand is om zijn/haar territorium af te bakenen.

Katten die deurkozijnen, gordijnen en vensterbanken besproeien, kunnen zich bedreigd voelen door iets dat ze buiten hebben gezien. Als uw kat begint te sproeien op stoelpoten, bedden en kaptafels, kan dat een teken zijn dat hij/zij zich een beetje onzeker voelt en zich daarom omringt met meer van zijn/haar eigen geur om zijn/haar zelfvertrouwen te vergroten.

Als je kat binnenshuis is begonnen met sproeien, en je niet zeker weet waarom, praat dan met je dierenarts om te achterhalen wat de mogelijke redenen zijn en hoe je je kat terugkrijgt naar zijn/haar gelukkige zelf, die markeerde door liefdevol kopjes te geven. Je dierenarts kan je advies geven over hoe je kunt voorkomen dat je kat gaat sproeien, en kan je doorverwijzen naar een kattengedragstherapeut die je kan helpen om erachter te komen waardoor het gedrag van je kat is veranderd.

 

Hoe je katten laat ophouden met sproeien

Omdat binnenshuis sproeien aangeeft dat je kat zich al bedreigd voelt, is het laatste wat je wilt doen hem/haar bang maken door hem/haar een standje te geven. Als je tegen hem/haar schreeuwt vanwege het sproeien, kan dit zijn/haar stressniveau verhogen, waardoor hij/zij nog meer gaat sproeien - en dat wil je al helemaal niet, zowel voor je kat als je huis!

Als je je afvraagt hoe je je kat laat ophouden met sproeien, is de eerste stap om na te denken over de oorzaak van stress. Is er bijvoorbeeld een nieuwe kat in de buurt of heeft je huis een verandering ondergaan? Een van de volgende punten kan de oorzaak zijn:

  • Je kat kan zich geïntimideerd voelen als er veel katten in de buurt zijn. Als er in je buurt veel andere katten zijn, zorg er dan voor dat je een veilig kattenluik hebt (magnetisch of microchip-geactiveerd) dat voorkomt dat zij binnen kunnen komen in jouw huis en dat van je kat.  Als je draaideurboefjes ziet die stiekem naar binnen willen sluipen, probeer ze dan weg te jagen om ze te ontmoedigen om de persoonlijke plek van je kat te betreden.
  • Heb je onlangs een andere kat erbij gekregen of verloren? Zorg ervoor dat je huidige kat zich nog steeds veilig voelt en weet dat alles zoals zijn/haar voedsel, water, kattenbak, mand en speelgoed nog steeds binnen 'pootbereik' zijn en niet zullen worden overgenomen door je nieuwkomer of verwijderd na het overlijden van je andere huisdier. Misschien moet je zijn/haar speciale spulletjes op meer dan één plek plaatsen om hem/haar gerust te stellen. Ontdek meer tips over het verwelkomen van een nieuwe kat.
  • Heb je nieuwe meubels, je huis opnieuw ingericht of ben je verhuisd? Al deze dingen kunnen je kat van streek maken en de kans op sproeien vergroten. Laat hem/haar langzaam kennismaken met nieuwe toevoegingen en geef hem/haar de tijd om zich aan te passen. Je kunt ook proberen om voorzichtig met een zachte doek over het gezicht van je kat te wrijven om zijn/haar natuurlijke feromonen op te nemen en nieuwe meubels of onbekende plekken op kattenhoogte af te vegen. Dit zal zijn/haar geur verspreiden en hem/haar helpen om zich veiliger te voelen in zijn/haar omgeving.
  • Vraag je dierenarts naar synthetische feromonen voor katten die op een vergelijkbare manier kunnen worden gebruikt en van pas kunnen komen bij stressgerelateerde problemen.

 

Wat zijn de medische oorzaken voor het sproeien van katten?

Sommige katten sproeien binnenshuis omdat ze een medisch probleem hebben. Als je kat binnenshuis sproeit, breng hem/haar dan naar je dierenarts om hem/haar na te laten onderzoeken. Blaasgruis is bijvoorbeeld een veel voorkomende, behandelbare aandoening die mogelijk levensbedreigend kan zijn als deze wordt genegeerd. Deze veroorzaakt meestal een volledige of gedeeltelijke verstopping van de urinewegen, waardoor urineren moeilijk of bijna onmogelijk wordt.

De oorzaken en behandelingen voor blaasgruis zijn heel anders dan bij sproeien, dus het is een goed idee om met je dierenarts te praten als je denkt dat het sproeien een medische in plaats van een emotionele oorzaak kan hebben.

Verwijderen van kattensproeisel 

Katten sproeien vaak steeds weer op dezelfde plek. Als je een patroon ziet, test dan de kleurechtheid van de plek, reinig deze vervolgens grondig met een 10%-oplossing van biologisch waspoeder, spoel af met koud water en laat het drogen. Spuit er daarna alcohol op (verkrijgbaar bij je dierenarts of apotheek) en laat het weer drogen. Je zou nu een schoon en geurvrij gebied moeten hebben!

Als je meer wilt weten over wat je kunt verwachten als je een nieuw kitten mee naar huis neemt, lees dan hierna ons handige artikel.