Your Pet, Our Passion.
Waarom spinnen katten?
Chat chassant dans l'herbe

De lichaamstaal van je kat begrijpen

leestijd: 6 min

We willen allemaal weten wat onze katachtige vrienden denken. Hier zijn een paar hints om je te helpen vertellen wat er aan de hand is.

De lichaamstaal van katten begrijpen

Misschien ben je soms verbaasd over een verandering in het gedrag van je kat en wat dat zou kunnen betekenen, of wil je weten hoe je kunt zien of je kat gelukkig is.

Hoewel katten misschien moeilijk te lezen lijken, zijn er heel veel signalen die verklappen wat je metgezel denkt en in wat voor stemming hij/zij is! Je zult waarschijnlijk al diverse van de meer voor de hand liggende stemmingen van je kat kunnen afleiden uit de lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, stemgeluiden en staartbewegingen. Als je goed let op een aantal andere signalen, zoals de hieronder volgende kattenstaarttekens en lichaamshoudingen, kom je nog veel meer te weten.

Katten hebben een breed scala aan basisemoties - ze zijn blij, verdrietig, bang, opgelucht en zelfs gefrustreerd, net als wij mensen! De sleutel tot een goede relatie met je kat is om deze emoties te leren herkennen en te reageren als dat nodig is.

Kattengedrag uitgelegd

Als je eenmaal de basisprincipes van kattengedrag begrijpt, zou je snel moeten kunnen oppikken hoe je kat zich voelt. Als je op zoek bent naar uitleg over kattengedrag, biedt onze gids wat je nodig hebt om 'kats' te spreken!

Tekenen van neutraal kattengedrag

Dit is hoe je kat het grootste deel van zijn/haar wakkere uren zou moeten doorbrengen - het is een essentieel onderdeel van de kattentaal - ontspannen, tevreden en comfortabel, in een vertrouwde omgeving. Het moet eruitzien alsof ze tevreden zijn met het kijken naar de wereld die voorbij komt.

  • Als ze liggen, kunnen ze languit liggen, opgekruld tot een bal, of op hun buik met de poten er netjes onder weggestopt.
  • Hun ogen kunnen zachtjes knipperen, of half dicht zijn.
  • Zijn/haar oren zullen ontspannen zijn, nonchalant rechtop en naar voren gericht. Hoewel ze onafhankelijk kunnen ronddraaien als je kat naar dingen om hem/haar heen luistert.
  • Zijn/haar snorharen zullen ontspannen zijn, weg van de zijkanten van zijn/haar kop, en het kan bijna lijken alsof hij/zij glimlacht!
  • Zijn/haar lichaam is lekker ontspannen, zonder spanning die suggereert dat hij/zij op het punt staat om in actie te komen.

Tekenen van gericht kattengedrag

Hij/ziet er misschien schattig en pluizig uit, maar vanaf de geboorte is je kat ontworpen om een uitstekende jager te zijn. Ze kunnen gemakkelijk prooien besluipen en vangen en zij in staat om zich 100% op een doelwit te concentreren. Als je kat zich concentreert op een klein, bewegend voorwerp of op iets nieuws in de directe omgeving, zul je merken dat de lichaamstaal zal veranderen als ze proberen uit te zoeken hoe ze daar het beste op kan reageren.

  • Hun ogen zullen open zijn, met vernauwde pupillen.
  • Hun oren en snorharen staan naar voren gericht, en de lichaam schuin gericht op het middelpunt van hun aandacht.
  • Zijn haar lichaam kan laag bij de grond zijn als hij/zij sluipt, met de achterpoten opgerold onder zijn/haar lichaam.
  • De staarttaal van je kat zal de focus tonen door hem laag uit te steken. Het uiteinde van zijn/haar staart en achterhand kunnen trillen als hij/zij zich klaarmaakt om toe te slaan. Dit is een van de meer voor de hand liggende kattenstaartsignalen om op te letten. Zodra je het ziet, weet je dat hij/zij op jacht is!
  • Als jij het voorwerp bent waar de aandacht naar uitgaat, bijvoorbeeld als hij/zij probeert om eten of een aai te krijgen, kan pluizebol tegen je aan wrijven met de staart in de lucht, maar laat je niet voor de gek houden - hij/zij is nog steeds gefocust op zijn/haar einddoel!

Gedragssignalen van een gelukkige kat

Een gelukkige kat is gemakkelijk te herkennen - je zou zijn/haar lichaamstaal snel moeten kunnen oppikken. Dit is de gemoedstoestand waarin je je kat zo veel mogelijk wilt hebben, het ideale humeur voor kwalitijd voor jou en je kat.

  • Als je kat zit, is hij/zij ontspannen en rechtop, met de oren omhoog en naar voren gericht, maar ontspannen, soms zachtjes draaiend naar bekende geluiden, zoals de stemmen van je gezin.
  • Als ze liggen, kunnen ze hun poten netjes onder zichzelf hebben weggestopt, of uitgestrekt op hun zij of zelfs op hun rug liggen, met de poten naar buiten gespreid, wat laat zien dat ze erg blij zijn!
  • Ze kunnen dutten met de ogen dicht of half open, of met zware oogleden kijken - soms lijkt het wel of hij/zij aan het dagdromen is! Als ze heel langzaam knipperen, probeer dan langzaam terug te knipperen om te laten zien dat je ook ontspannen bent - dit imitatiegedrag is een geweldige manier om een band met je kat op te bouwen.
  • Snorharen zullen ontspannen zijn en zijn/haar staart stil - of omhoog gehouden met een lichte krul als hij/zij gaat staan om je te begroeten.
  • Als je je kat aait, kunnen zijn/haar ogen zich tevreden sluiten en zal hij/zij zachtjes spinnen.

Tekenen van angstig kattengedrag

Katten kunnen erg gevoelig zijn, vooral voor verandering. Het kan even duren voordat katten tot rust zijn gekomen na onverwachte veranderingen, dus het leren lezen van symptomen van angstig kattengedrag kunnen je helpen om je kat weer tot rust te krijgen. Hoe eerder je dit herkent in de lichaamstaal van je kat, hoe eerder je hem/haar een geruststellende aai kunt geven als hij/zij naar je toe komt voor geruststelling en wat aandacht. Geef je kat 2-3 dagen de tijd om aan elke grote verandering te wennen en weer normaal gedrag te vertonen.

  • De ogen van je kat zullen open zijn en niet knipperen, met pupillen die verwijd zijn tot een ovaal of cirkel.
  • Zijn/haar oren kunnen vanuit hun ontspannen voorwaartse positie bewegen om meer informatie te zoeken, onafhankelijk van elkaar ronddraaiend. Als je kat erg angstig is, kunnen zijn/haar oren zelfs plat op zijn/haar kop komen te liggen.
  • Zijn/haar kop gaat naar beneden en zijn/haar snorharen worden opzij getrokken om klein en niet-bedreigend over te komen - of zelfs naar voren gezwaaid als hij/zij alert is.
  • Naarmate de angst toeneemt, kan je kat ineenkrimpen, of zijn/haar rug krommen om zich voor te bereiden om te vluchten.
  • Kattenstaarttaal is in dergelijke situaties bijzonder belangrijk - zijn/haar staart kan stil hangen of langzaam heen en weer bewegen aan de punt, wat een teken van angst is. Als je dit kenmerkende kattenstaartteken ziet, probeer je kat dan gerust te stellen.

Tekenen van angstig kattengedrag

Angstig kattengedrag kan subtiel zijn, maar als je kat bang is, is het gemakkelijker te herkennen - als hij/zij bijvoorbeeld bang is voor harde geluiden, zal hij/zij niet gerustgesteld worden door een aai, en is de kans groot dat zelfs zijn/haar favoriete traktatie niet zal helpen. Zijn/haar lichaamstaal vertelt je dat hij/zij bang is, en die zal pas weer normaal worden als hij/zij zich veilig voelt. Probeer om niet snel te bewegen als je hem/haar wil troosten, want dan kun je als een bedreiging worden beschouwd. Verwijder in plaats daarvan voor zover mogelijk alles wat angst zou kunnen veroorzaken, en wacht tot hij/zij gekalmeerd is. Als je kat deze symptomen vaak vertoont, raadplaag dan je dierenarts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar een gedragstherapeut voor huisdieren. Bezoek www.capbt.org voor meer informatie en om een gedragstherapeut voor huisdieren te vinden.

  • De oren van je kat zullen plat tegen zijn/haar kop liggen, die misschien naar beneden is gericht met de blik naar boven.
  • Hij/zij kan weglopen, heel stil gaan staan of hurken als dat niet mogelijk is.
  • Zijn/haar ogen zullen zeer wijd open zijn, met volledig verwijde pupillen en afgeplatte of borstelige snorharen.
  • Hij/zij kan sissen of spugen bij bedreigingen van dichtbij, grommen of toeslaan met uitgestoken klauwen.
  • Sommige katten strekken hun voorpoten om zichzelf groter te laten lijken, of ze krommen hun rug en pluizen zichzelf op om er groter uit te zien.
  • Hun staart kan onder hun lichaam worden gehouden of krachtig van links naar rechts worden gehouwen.

Tekenen van gefrustreerd kattengedrag

Je kat kan echt gefrustreerd raken door een specifieke gebeurtenis op korte termijn, zoals het niet kunnen bereiken van zijn/haar favoriete speeltje, of worden beïnvloed door langdurige, meer depressieve frustratie door een gebrek aan stimulatie, zoals het niet kunnen bevredigen van zijn/haar behoefte om te jagen.

Katten die langdurig gefrustreerd zijn, worden vaak verkeerd begrepen. Als je denkt dat je kat hier last van heeft, is het belangrijk om dit met je dierenarts te bespreken, zodat je hem/haar kunt helpen om weer in een gelukkigere gemoedstoestand te komen.

  • Een kat die echt gefrustreerd is, concentreert zich meestal aandachtig op het onderwerp van zijn/haar frustratie en zal alles proberen om te krijgen wat hij/zij hebben wil!
  • Al zijn/haar zintuigen zijn afgestemd op zijn/haar doel - de ogen zullen wijd open zijn met verwijde pupillen, en de oren naar voren en de snorharen gespreid en naar voren gericht.
  • Katten kunnen ongeduldig ijsberen als ze niet kunnen bereiken wat ze willen hebben.
  • Katten kunnen deze frustratie niet eeuwig volhouden, dus als ze niet kunnen krijgen wat ze willen hebben, zullen ze ofwel opgeven, of in sommige gevallen voor langere tijd gefrustreerd raken of depressief worden, afhankelijk van de bron van hun frustratie.
  • Katten met een langdurige depressie zijn vaak lusteloos, eten niet meer en willen niet spelen of met anderen omgaan.

Tekenen van boos kattengedrag

Als je kat boos gedrag vertoont, moet je heel voorzichtig zijn. Zorg ervoor dat je een boze kat nooit provoceert - staar of schreeuw niet naar hem/haar, maak geen plotselinge bewegingen en probeer hem/haar niet aan te raken of te troosten, aangezien hij/zij dit als een extra bedreiging kan opvatten en kan uithalen. Trek je in plaats daarvan langzaam terug, verwijder eventuele bedreigingen als je dat veilig kunt doen en geef je kat de tijd en ruimte om te kalmeren.

Als je kat regelmatig tekenen van boosheid vertoont, roep dan de hulp van een dierenarts of een gedragsdeskundige. Hij/zij kan je helpen om de oorzaak van deze negatieve lichaamstaal van je kat te begrijpen.

  • Een boze kat zal stijf staan, met de staart stijf en recht vooruit, of rondgekruld onder zijn/haar lichaam.
  • Hij/zij zal zich heel anders gedragen dan normaal - hij/zij kan zwijgen, sissen, spugen of grommen.
  • Hij/zij zal proberen om er groot en dreigend uit te zien, met rechtopstaande vacht en stijve voorpoten of dreigend gaan hurken.
  • Zijn/haar oren zullen gespitst zijn en plat tegen zijn/haar kop liggen, en de snorharen staan stijf, weg van zijn/haar kop.
  • Zijn/haar ogen zullen hard en gefocust zijn. Zijn/haar pupillen kunnen vernauwd zijn, hoewel sommige katten ronde, niet-knipperende ogen kunnen hebben.

Wanneer een boze, bange of gefrustreerde kat zich gerustgesteld voelt dat de waargenomen dreiging is verdwenen, zal hij/zij zich waarschijnlijk opgelucht gaan gedragen. Net zoals het belangrijk is dat je weet wanneer je kat boos of bang is, is het cruciaal om te leren zien wanneer hij/zij opgelucht is, zodat hij/zij zich weer normaal en ontspannen voelt.

Als je begrijpt hoe je kat zich voelt, kun je beter inspelen op zijn/haar behoeften en gedrag. Hoewel veel ervan instinctief is - sissen is een duidelijk teken van woede, zelfs voor iemand die zelf geen kat heeft - zijn andere tekenen subtieler. Met behulp van de bovenstaande gids kun je vaststellen hoe je kat zich voelt en genieten van een hechtere relatie dan ooit.

Wil je meer weten over kittengedrag? Hier is onze handige  gids met alle redenen waarom katten miauwen.