Kleine honden: rassen, eigenschappen, voeding
Kleine honden compenseren hun kleine formaat vaak met een sterke persoonlijkheid. Ze hebben een hoge energiebehoefte.
Welke voeding voor kleine hondenrassen?
Weersta aan de verleiding je kleine hond keuken- of tafelresten te geven. Voeding die speciaal is samengesteld voor kleine rassen, is een veel gezonder alternatief.
Industriële voeding voor kleine honden bevat hoogwaardige eiwitten, extra vetten en koolhydraten.
Bovendien is de voeding geconcentreerd in hapjes van klein formaat, om het kauwen te bevorderen en de vertering te verbeteren.
Een kleine hond voeden: "meer doen met minder"
Honden van kleine rassen hebben van nature een kleine mond en een kleine maag. Deze fysieke kenmerken kunnen een probleem vormen, gezien hun hoge energiebehoefte. Door hun kleine lichaamsbouw hebben ze een kleine maag. Daardoor kunnen ze geen grote hoeveelheden levensmiddelen in één keer verwerken.
Kleine honden hebben een uiterst snelle stofwisseling en verbranden energie veel sneller dan grote honden. Ze hebben meer calorieën nodig per kg lichaamsgewicht. Het is dus absoluut noodzakelijk dat je kiest voor een calorierijke complete voeding, die speciaal ontwikkeld is om in de behoeften van kleine honden te voorzien, zeker als de hond zich nog in de groei- en ontwikkelingsfase bevindt.
Je moet je kleine hond dus minder voeding per maaltijd maar meer maaltijden geven. Volwassen honden van kleine rassen moeten vaak twee tot vier keer per dag gevoed worden om te voorzien in hun specifieke behoeften aan voedingsstoffen en calorieën, terwijl voor grotere honden één maaltijd per dag kan volstaan.
Kleine en grote honden: welke verschillen zijn er?
Kleine honden hebben een belangrijke troef: ze groeien sneller en worden trager oud. Honden van kleine rassen beginnen met spenen na drie of vier weken en hun pups worden als volwassen beschouwd als ze een jaar oud zijn.
Honden van grotere rassen kunnen er dubbel zo lang over doen om volwassen te worden en worden doorgaans ook sneller oud. Sommige honden van de zogenaamde reuzenrassen gelden al als oud vanaf de leeftijd van vijf jaar.
Maar kijk uit wat je doet! Honden van kleine rassen kunnen uitgroeien tot kieskeurige en grillige eters, zeker als hun baasje gemakkelijk toegeeft aan hun grillen. Om te voorkomen dat je hond een moeilijke eter wordt, kun je het best strikt vasthouden aan een vaste eetroutine voor de hele duur van zijn volwassen leven: steeds hetzelfde tijdschema, hetzelfde voedingspatroon, aangepast aan zijn leeftijd, dezelfde verboden levensmiddelen.
Wat is een kleine hond?
Over het algemeen slaat de noemer 'kleine honden' op honden die op volwassen leeftijd niet meer dan 10 kg wegen.
Kleine hondenrassen
Bichons zijn kleine, zeer aanhankelijke honden, die bovendien erg slim zijn! Ze worden meestal gekozen om hun elegante voorkomen, maar het zijn ook goede wakers.
Tot de groep van de bichons behoren verschillende rassen, zoals de bolognezer, de bichon frisé, de havanezer, de maltezer, het leeuwhondje … Welke kleine gezelschapshond je ook kiest, bichons kunnen overal gelukkig zijn – zowel in de stad als op het platteland – en ze hebben over het algemeen een goede gezondheid.
De Franse buldog is met zijn korte snuit en grote oren een leuk en zeer lief hondje. De korte snuit maakt de Franse buldog gevoelig voor ademhalingsproblemen en daardoor kan hij ook snurken! Maar afgezien van deze bijzonderheid is hij een echte gezinshond: geduldig en speels met kinderen, rustiger bij een oudere persoon. Een Franse buldog weet zich goed aan te passen. Het is echt een gezelschapshond die houdt van aandacht en liefkozingen.
De dwergpoedel is een bijzonder intelligent, levendig en nieuwsgierig ras! Met zijn mooie krullende vacht, die bruin, zwart, grijs, abrikoos of wit kan zijn, is hij al sinds de 15e eeuw de lieveling van de mondaine salons. Hij kan zich aanpassen aan het leven in huis en zal supergelukkig zijn wanneer je hem meeneemt naar het platteland om zich uit te leven en de omgeving te verkennen. Een slim hondje dat een geweldige metgezel is en altijd graag aandacht en liefkozingen in ontvangst neemt.
De cavalier king charles spaniel is een klein hondje dat oorspronkelijk ingezet werd bij de jacht, maar ondertussen perfect gelukkig is als gezelschapsdier! Ondanks zijn kleine formaat blijft hij een spaniël, dat wil zeggen een hond die graag buiten is en beweging nodig heeft.
Zijn vrolijke aard, uitbundige karakter en aanhankelijkheid zullen je hart stelen. Wees niet bang om vastberadenheid te tonen bij zijn opvoeding. Dat is de garantie voor een lang en gelukkig leven samen.
Over kleine honden gesproken, de chihuahua is de kleinste hond ter wereld! Er zijn chihuahua's die minder dan een kg wegen, maar over het algemeen ligt hun gewicht tussen 1,5 en 2,5 kg.
Ze zien er misschien fragiel uit, maar chihuahua's zijn niet voor een kleintje vervaard. Ze kunnen 18 of zelfs 20 jaar oud worden en je begeleiden tijdens fikse wandelingen.
Ze hebben een stoer karakter. Men vraagt zich af hoe zo'n grote persoonlijkheid past in zo'n klein hondje! Maar de chihuahua heeft bovenal een hart van goud...
De foxterriër behoort tot de groep van de terriërs, een groep met vooral kleine honden. Van de foxterriër zijn er twee varianten: de draadharige foxterriër en de gladharige foxterriër. Hij dankt zijn naam aan het Engelse woord voor vos (fox). Bij de jacht was het zijn taak de vos uit zijn hol te verjagen, zodat de jagers de vervolging konden inzetten. Daarvoor was er een hond nodig die klein genoeg was om de vos te gaan opzoeken in zijn hol en die moedig genoeg was om met de vos te vechten als dat nodig was!
De foxterriër is nu nog een dapper, speels en dynamisch hondje.
De jack russell is een terriër en heeft een heel sterk jachtinstinct. Dat betekent dat het in het dna van deze kleine hond zit te graven, te jagen, te blaffen, te speuren ... en stand te houden! Het is een echt duracellkonijn!
Van de jack russell wordt gezegd dat het een grote hond in een klein lichaam is. Hij heeft evenveel of zelfs meer beweging nodig dan een grote hond en schrikt er niet voor terug het op te nemen tegen honden die drie keer groter zijn dan hij ...
De shih tzu is een hondenras afkomstig uit Tibet. Als je ziet hoe klein de shih tzu is, zul je het moeilijk kunnen geloven, maar het is een verre neef van de Tibetaanse mastiff, die ingedeeld wordt bij de molossers!
Het is een hond die houdt van comfort en heel weinig blaft, wat van hem een geweldig huisdier maakt. Hij is dol op spelen ... en hij heeft zijn eigen karakter! Dit kleine hondje is niet het type dat blindelings gehoorzaamt. De shih tzu is extreem aanhankelijk en trouw aan zijn baasje. Hij houdt ook van kinderen.
De dwergkeeshond is ook bekend onder een andere, schattigere, naam: het pomeriaantje. De dwergkeeshond is een heel intelligent en aanhankelijk hondje met een levendig temperament. Hij lijkt altijd in beweging te zijn.
Hij is zo slim dat hij lange tijd de ster was in circussen en in de hondendressuur. Dit kleine hondje leert snel en vindt het heerlijk om alle aandacht te krijgen! De dwergkeeshond heeft mooie dichte vacht en kleine staande oortjes hoog op het hoofd waardoor hij er ontdeugend uitziet.
De teckel is een kleine hond die afkomstig is uit Duitsland. De teckel, ook wel 'dashond' genoemd, heeft een lang lichaam en korte poten. Dat ongewone uiterlijk maakt dat hij veel gebruikt wordt in komische tekeningen.
De teckel weegt minder dan 10 kilo en heeft amandelvormige ogen. Als hij denkt dat hij zijn baasje moet verdedigen, zal hij heel dapper uit de hoek komen en vergeten hoe klein hij is! Teckels staan bekend als heel baasgerichte honden.
Weet jij waaraan terriërs hun naam danken? Terriër is afgeleid van het Latijnse woord voor aarde: terra. Terriërs begonnen hun samenwerking met de mens namelijk als jachthonden die erin gespecialiseerd waren hun prooien te gaan opzoeken in hun ondergrondse hol!
Of je nu een Yorkshire terriër, een cairnterriër, een foxterriër of een jack russell hebt, je kleine terriër is een hond die ruimte en beweging nodig heeft!
De Yorkshire terriër is een heel aanhankelijk hondje. Laat je niet misleiden door zijn grootte (20 tot 25 cm voor 3 kg), deze kleine hond kan onverschrokken uit de hoek komen. Het ras is ontstaan in Yorkshire (vandaar de naam), in de buurt van Manchester in Engeland. Zoals alle terriërs werden ook Yorkshire terriërs oorspronkelijk ingezet bij het jagen en het stropen.