Your Pet, Our Passion.
Un petit chien noir et blanc attend avec impatience

Een nieuwe hond in huis: de eerste dagen samen

leestijd: 8 min

De meeste mensen die een pup in huis halen, proberen hem extra in de watten te leggen om de stress van de scheiding van zijn moeder en zijn nestgenootjes te verzachten. Maar voor het toekomstige evenwicht van je hond is het beter dat je er in het begin niet te veel aandacht aan schenkt.

ADOPTION D’UN CHIEN : LES ETAPES DES PREMIERS JOURS ENSEMBLE

De verwelkoming van een nieuwe hond is een blij moment. Maar het hebben van een hond houdt ook verantwoordelijkheden in.

Wat heb je allemaal nodig om je hond in goede omstandigheden te kunnen verwelkomen?

Haal alle benodigdheden in huis om je pup goed te kunnen verwelkomen:

  • Slaapplaats – Zorg voor comfortabele nachten. Creëer een zachte slaapplaats, wasbaar, op maat van zijn volwassen grootte, waarin hij zich kan nestelen. Leer je pup in een hondenmand te slapen of de nacht door te brengen in een bench.
  • Maaltijden –Je hebt twee eetbakken nodig: één voor de voeding en één voor vers drinkwater. Kies bij voorkeur eetbakken van roestvast staal of aardewerk. Die zijn stabieler en geven geen smaak af.
  • Halsband –De halsband moet goed aanpassen, maar moet losjes rond de nek zitten. Niet te los, want dan kan hij over het hoofd gaan. Er moeten nog twee vingers passen tussen de nek en de halsband. Als je pup nog groeit moet je elke week controleren of de halsband nog goed past en hem zo nodig wat losser maken.
  • Identificatie –Voorzie de halsband van een identificatieplaatje met actuele contactgegevens, aanvullend op de wettelijk verplichte identificatie en registratie van je hond. Dat zal helpen je snel te herenigen met je hond als hij verloren zou lopen, ook op reis.
  • Borstel en ontviltingskam –Het is van essentieel belang je hond regelmatig te borstelen, zeker als je een langharige hond hebt. Kies een borstel en een ontviltingskam die aangepast zijn aan de vacht van je hond. Zorg ervoor dat je pup het borstelen gaat zien als iets leuks door hem iedere dag te borstelen en telkens daarna een snoepje te geven.
  • Tandenborstel –Begin al vroeg met de gebitsverzorging. Koop een tandenborstel en tandpasta met enzymen die specifiek bedoeld zijn voor honden.
  • Shampoo –Het kan soms nodig zijn je hond een bad te geven. Je dierenarts kan je een zachte shampoo voor honden aanbevelen.
  • Nagelknipper –Koop een nagelknipper voor honden. Knip de nagels van je hond niet te vaak, alleen als ze te lang zijn. Laat je pup al van jongs af wennen aan het aanraken van zijn poten. Dat zal van pas komen als hij ouder is.
  • Speeltjes –Kies speeltjes die voldoende groot en stevig zijn, zodat je pup ze niet kan inslikken. Berg de speeltjes weg na iedere speelsessie, zodat je hond ze niet beu wordt. Speeltjes dienen niet alleen om je hond bezig te houden, maar hebben ook een ander nut: pups kauwen om nieuwe objecten te verkennen en om hun melktanden kwijt te raken. Door hem een speeltje te geven, kun je voorkomen dat je pup zich vergrijpt aan je meubelen, je schoenen of je afstandsbediening. Een balletje of ringen weggooien en laten terugbrengen, is ook een goede oefening voor je pup.

Tref voorzieningen om in te staan voor de gezondheid van je pup

  • Verzekering –  Het is nooit te vroeg om te denken aan een verzekering voor het geval je hond ziek wordt of een ongeval heeft.

Je kunt kiezen uit verschillende verzekeringsformules en de verzekering zal goedkoper zijn als je hond nog jong is. Een huisdierverzekering kan het leven van een huisdier redden als zijn eigenaar niet in staat de kosten van de verzorging zelf te dragen. Bereid de komst van je hond voor door al een verzekering af te sluiten nog voor je hond in huis is.

  • Dierenarts – Zoek een dierenarts die je vertrouwt, want deze relatie kan meer dan tien jaar duren. Maak een afspraak voor een medisch onderzoek van een nieuwe pup. De dierenarts zal dan iets meer tijd uittrekken dan gebruikelijke 10 minuten voor een consultatie.

Een hond of pup uit een asiel adopteren

Veel toekomstige hondenbezitters kiezen ervoor een hond uit een asiel een warme thuis te bieden. Asielen vragen doorgaans een adoptiebijdrage, die de kosten moet dekken van de verzorging van de dieren die in het asiel verblijven.

De meeste opvangcentra voor huisdieren brengen de sterilisatie, de vaccinatie en de identificatie en registratie van de dieren in orde voorafgaand aan hun adoptie. Als ze dat nog niet gedaan hebben, zullen ze van u verlangen, als adoptievoorwaarde, dat u daar zelf voor zorgt. Neem pas een definitieve beslissing als je er zeker van bent dat je kunt voldoen aan wat er van jou verwacht wordt. Dierenasielen zijn wettelijk verplicht de dieren die ze (gratis of tegen betaling) afstaan te identificeren en registreren. De kosten daarvan zijn ten laste van degene die het dier afstaat.

Een pup verwelkomen in een huis dat hij niet kent

De verhuis naar een nieuwe woonst kan een moeilijke tijd zijn voor je pup. Hij wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en komt op een vreemde plek terecht.

Vergeet niet een eigen plekje voor hem in te richten, met een slaapplaats, een drinkbak en een eetbak. Dat wordt zijn veilig plekje waar hij zich kan terugtrekken, zich op zijn gemak voelt en tot rust kan komen. Breng indien mogelijk een voorwerp mee van de plaats van waar je pup afkomstig is. De vertrouwde geur zal hem geruststellen.

Je pup voorstellen aan de andere dieren van het gezin

Als je je nieuwe hond in contact brengt met een al aanwezige volwassen hond, laat ze dan beetje bij beetje kennismaken en schenk daarbij in de eerste plaats aandacht aan de hond die je al had, zodat hij de nieuwkomer niet gaat zien als een bedreiging. Denk erom dat niet-gesteriliseerde/niet-gecastreerde dieren meer geneigd zijn te vechten dan wel geholpen dieren. 

Het vredig samenzijn met de kat des huizes zal misschien wat meer tijd vergen, maar in de meeste gevallen komt relatief snel tot een goede relatie tussen kat en hond.

Welke voeding voor je nieuwe hond?

Om de overgangsperiode te vergemakkelijken, geef je je hond bij aankomst in zijn nieuwe thuis nog de voeding die hij gewoon was in zijn oude thuis. 

Als je beslist van voeding te veranderen, stap dan geleidelijk aan over. Honden kunnen zijn heel gevoelig reageren op veranderingen in hun voedingspatroon. Begin met de nieuwe voeding te mengen onder zijn vertrouwde brokjes. Vergroot het aandeel van de nieuwe voeding gedurende 7 tot 10 dagen tot de hond alleen nog de nieuwe voeding krijgt. In het begin kan de maag van je hond een beetje overhoop liggen. Dat is normaal.

Hoe zindelijkheid aanleren?

Ga van zodra je je pup hebt, regelmatig met hem naar buiten, zodat hij zijn behoeften kan doen. Wacht daarvoor niet tot hij vraagt om naar buiten te mogen. Laat je pup telkens na de maaltijd uit, d.w.z. minstens drie keer per dag Als je een uur of twee weg moet, laat je hond dan uit voordat je vertrekt, zodat hij rustiger is. Als je geen tuin hebt, laat hem dan elke dag op dezelfde plaats uit. Hij zal de verschillende geuren in de omgeving dan herkennen en zich meer op zijn gemak voelen. Prijs hem als hij buiten zijn behoefte doet. Dat is de basis van de zindelijkheidstraining en het begin van een prettig samenleven met je hond.

Hoe je te gedragen tegenover je nieuwe hond?

Je nieuwe puppy of volwassen hond moet de gewoonten van het huis leren, nog ontdekken wat ieders plaats in de hiërarchie is en wat er van hem verwacht wordt ... Hij moet de boel een tijdje observeren voor hij zijn plaats kan vinden.

Gedraag je de eerste paar dagen wat onverschillig tegenover je nieuwkomer (ook al is dat heel moeilijk!). Geef je hond de tijd vertrouwd te raken met zijn omgeving. De hond moet naar jou komen, niet omgekeerd. Als hij contact zoekt, kun je hem aaien, maar negeer hem daarna weer en doe verder met je eigen bezigheden. 

Comment éduquer un chien qui vient d’être adopté ?

Un chien a besoin de règles au sein du groupe auquel il appartient. Il ne faut donc surtout pas tout permettre à un chiot nouvellement adopté. L’éducation commence dès son arrivée !

Très vite, mettez en place des rituels qui rassureront votre chien : s’asseoir avant d’avoir accès à sa gamelle, poser le harnais avant de sortir, promenades à heures régulières, brossage dans le calme, etc. N’inquiétez pas votre chien par un niveau d’exigence trop élevé. Il apprendra d’autant plus vite qu’il comprendra ce que vous attendez de lui.

Hoe je hond leren alleen te blijven?

Als je weggaat, vertrek dan zonder afscheid te nemen van je hond of hem bijzondere aandacht te schenken. Het is niet omdat jij naar buiten gaat dat hij zal denken dat hij achtergelaten wordt. Als je hem knuffelt en probeert gerust te stellen voor je vertrekt, merkt hij dat jij je zorgen maakt. Hij zal jouw vertrek dan gaan zien als iets negatiefs en dat vergroot de kans dat hij zijn angst gaat manifesteren door te blaffen, zich af te reageren op jouw bezittingen of zijn behoeften in huis te doen. Je leert hem geen zelfredzaamheid door hem afhankelijk van jou te maken.

Waarop moet je letten na de aankomst van je hond?

Laat je hond in het begin niet alleen in een tuin van waaruit hij eventueel kan ontsnappen. Laat je hond niet spelen met kinderen of personen die hij niet kent zonder dat jij een oogje in het zeil houdt.

Houd je hond tijdens jullie eerste wandeling aan de lijn, zodat hij niet vandoor kan gaan. Vertrouw hem pas als je hem echt goed kent. Let goed op het gedrag van je hond: duld geen enkel teken van agressiviteit. Een hond die pas in huis genomen is, is vaak geremd. Aanvankelijk onschuldige reacties moeten toch in de kiem gesmoord worden, want de kans bestaat dat de hond naarmate hij zelfverzekerder wordt, meer en meer zijn wil zal willen doordrijven. Als je gedrag op zijn beloop laat, zal het niet vanzelf beteren.

Aarzel niet om advies te vragen aan een professioneel hondengedragstherapeut als je problemen ondervindt met je hond.