De tekenen van oververhitting bij de hond herkennen
Het is belangrijk dat je de tekenen van oververhitting herkent, zodat je snel kunt ingrijpen om ernstige gevolgen te voorkomen. Oververhitting doet zich meestal voor als de hond het lange tijd zonder schaduw, zonder frisse lucht of zonder water moet stellen. Verder kan oververhitting ook optreden tijdens het wandelen of buiten spelen bij warm weer, of als je hond gestresseerd of erg opgewonden is.
Gevaren van oververhitting
Honden voeren geen hitte af door te zweten via hun huid, maar door te hijgen. Naarmate de lichaamstemperatuur van je hond stijgt, zal hij meer en meer hijgen om zijn lichaam af te koelen. Door het hijgen belandt er koelere lucht achter in de keel en op de tong. Daardoor koelt het bloed af dat daar circuleert en naar de romp gaat.
Hoewel hijgen je hond kan afkoelen op korte termijn, is dat geen efficiënte manier om het lichaam langdurig af te koelen, want hijgen vergt energie en genereert extra lichaamswarmte.
Als er niet onmiddellijk iets gedaan wordt aan de oververhitting, kunnen ernstige gezondheidsproblemen het gevolg zijn. Je hond kan er zelfs aan overlijden. Een hond met oververhitting kan een zonnesteek of zonneslag krijgen.
De tekenen van oververhitting bij de hond
- Hijgen is veelal het eerste teken dat er gevaar dreigt voor oververhitting.
- Als je hond intens begint te hijgen, stop dan elke activiteit.
- Naarmate de hond vermoeid raakt, zal hij minder energie hebben en op zijn gezicht kan bezorgdheid of angst af te lezen zijn.
- Een gestresseerde hond kan trager bewegen en minder afstanden afleggen.
- Hij houdt zijn staart misschien lager en zal misschien minder hard kwispelen.
Oververhitting voorkomen
Als het weer warmer wordt, wil dat niet zeggen dat je niet meer kunt buitenkomen met je hond. Je kunt op verscheidene manieren veilig met je hond genieten van het buiten zijn tijdens het warme seizoen.
Hydratatie en schaduwzones
De beste manier om te voorkomen dat je hond oververhit geraakt, is hem goed gehydrateerd te houden met veel vers water en hem schaduw te bieden. Als je een uitstap wilt maken met je hond op een warme dag, moet je er zeker van zijn dat er plaatsen zullen zijn waar je hond kan rusten en drinken. Neem altijd water en een handdoek mee. Een natte handdoek is uitstekend om je hond te verfrissen.
Als je hond nog tekenen van oververhitting vertoont na fris water te hebben gedronken en uit de zon te zijn genomen, moet hij dringend naar een dierenarts gebracht worden.
Een thermometer meenemen
Als je van plan bent te trainen en aan lichaamsbeweging te doen met je hond, kun je als extra voorzorgsmaatregel een thermometer meenemen. Honden functioneren het best bij een lichaamstemperatuur van ongeveer 38 °C. Als de lichaamstemperatuur van je hond oploopt tot 40 °C, moet je dringend iets ondernemen. Bij warm weer mag je hond slechts gedurende korte tijd actief zijn. Kies indien mogelijk de koudere momenten van de dag om iets met je hond te ondernemen en vermijd een hoge luchtvochtigheid.