Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Un chien dans les bois regardant l'horizon

Teken op je hond zoeken en verwijderen

leestijd: 8 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Honden lopen al wel eens teken op. Deze vervelende parasieten zijn erg bedreven in het zich vast zetten in de vacht van een hond, ook al doe je nog zo je best om eraan te ontsnappen. Gelukkig zijn er simpele manieren om teken bij de hond te bestrijden.

Wat is een teek? 

Teken zijn achtpotige parasieten die zich vastbijten in je hond om zich te voeden met zijn bloed. Op zich zijn ze heel klein, maar als ze zich volzuigen met bloed, kunnen ze opzwellen tot de grootte van een erwt. 
In Frankrijk leven verschillende types teken die de hond als gastheer kiezen. Ook de mens kan het slachtoffer worden van een teek en sommige teken brengen ziekten over.

Hoe teken vinden op je hond?

Teken zijn net groot genoeg om zichtbaar te zijn. Een volgezogen teek ziet eruit als een wrat, maar als je dichterbij kijkt, zie je ook zijn poten. Over het algemeen vind je teken in de buurt van het hoofd en de nek van je hond. Ga met je vingers tussen zijn vacht en overloop zijn huid om eventuele teken te voelen zitten. Tekenbeten kunnen ook leiden tot irritatie en roodheid.
Wij raden aan je hond te controleren op teken als je thuiskomt van je dagelijkse wandeling. Tast je hond af op zoek naar knobbeltjes en bultjes, want teken voelen meestal aan als een knobbeltje (men zou kunnen denken dat het gaat om een wrat). De belangrijkste zones die je moet inspecteren, zijn het hoofd, de nek, de oren en de poten. Daar zitten de teken meestal. 
Teken beginnen ziekten over te brengen binnen 24 uur. Het is dus belangrijk dat je ze zo snel mogelijk vindt en verwijdert, om de kans te verkleinen dat ze potentieel gevaarlijke organismen overbrengen.
Een teek verwijderen bij een hond is niet altijd eenvoudig. Je moet absoluut de hele teek verwijderen, ook de mond die zich vastgebeten heeft in de huid. Anders blijft het infectierisico bestaan. Als je niet weet hoe je dit moet aanpakken, of je het moeilijk vindt om de hele teek te verwijderen, ga dan met je hond naar de dierenarts.

Benodigdheden om een teek op een hond te verwijderen
Voordat je begint een teek te verwijderen, moet je de volgende benodigdheden bij de hand hebben, om alles vlotter te doen verlopen en eventuele infectie te voorkomen:

  • een tekenhaak – dit handige instrument kun je kopen in de meeste dierenspeciaalzaken of bij je dierenarts;
  • wegwerphandschoenen;
  • een ontsmettingsmiddel dat geschikt is voor honden;
  • een extra paar handen om je hond stil te houden;
  • een potje met een deksel.

Hoe verwijder je een teek van je hond?

Stap 1: Zorg dat je hond niet beweegt.

Als je een teek wilt verwijderen van je hond, doe dan het nodige om ervoor te zorgen dat hij stil blijft staan terwijl je bezig bent. De hulp van een tweede persoon die je hond stilhoudt en geruststelt, zal goed van pas komen. Maar als je hond angstig lijkt en maar niet stil blijft staan, dring dan niet aan. Dan haal je er beter een dierenarts bij.

Stap 2: Gebruik de tekenhaak.

Als je hond stilstaat, plaats je de tekenhaak rond het lichaam van de teek en schuif je de haak naar voren over de huid van de hond, zodat de teek in het gleufje zit. Als de tekenhaak nu goed tegen de huid van de hond aanligt, verwijder je in de volgende stap normaal gezien ook het kopje van de teek. Als het kopje en de kaken toch per ongeluk achterblijven in de huid, moet je niet panikeren! Houd het wondje in het oog en raadpleeg je dierenarts indien nodig.

Stap 3: Trek de teek voorzichtig los.

De volgende stap bestaat erin de teek voorzichtig te verwijderen door eraan te trekken en te draaien, alsof je hem 'losdraait', en daarbij de tekenhaak lichtjes op te tillen. Ga vastberaden en zonder aarzelen te werk. Trek de teek langzaam los van je hond door de tekenhaak loodrecht op de huid naar boven te bewegen en hem ondertussen verschillende keren rond te draaien. Pas op dat je de teek niet klemt of plet. Als het niet lukt van de eerste keer, probeer het dan gewoon rustig opnieuw.

Stap 4: Gooi de teek weg.

Als je de teek eenmaal verwijderd hebt, doe hem dan in een potje met een deksel en gooi dat weg.

Stap 5: Ontsmet de zone waar de teek zat.

Na de teek te hebben verwijderd van je hond, ontsmet je de zone waar de teek zat met een ontsmettingsmiddel dat geschikt is voor honden. Bekijk de plek waar de teek zat, grondig. Roodheid, zwelling en pus of vloeistof wijzen waarschijnlijk op een infectie. Neem in dat geval contact op met je dierenarts.

Stap 6: Houd je hond in de gaten.

Houd je hond na het verwijderen van de teek nog een week in de gaten om er zeker van te zijn dat hij geen ziekteverschijnselen vertoont. De twee meest voorkomende ziekten zijn piroplasmose en de ziekte van Lyme. In beide gevallen kan de hond koorts, lusteloosheid en een gebrek aan eetlust vertonen. Bij piroplasmose kan de urine bovendien donker verkleuren. Raadpleeg je dierenarts als een van deze symptomen zich voordoet.

Hoe teken bij je hond voorkomen?

Misschien woon je in een regio waar veel teken voorkomen. Vraag je dierenarts of dat het geval is. Als er inderdaad veel teken zijn in jouw regio, doe je er goed aan je hond preventief te behandelen met een middel dat is goedgekeurd door de dierenarts.
'Spot-on' behandelingen, antitekenbanden en ook pillen helpen teken te weren of doden teken die al op je hond zitten. Aangezien er veel opties zijn, kun je het best aan je dierenarts vragen welke oplossing het best geschikt is. Preventieve middelen zijn te koop bij de dierenarts en in sommige dierenspeciaalzaken.
Neem het systematisch zoeken naar teken op in het verzorgingsprogramma van je hond. Kijk tijdens het borstelen van je hond uit of je geen teken ziet, zodat je ze zo snel mogelijk kunt verwijderen.
.

Zijn teken gevaarlijk?

Over het algemeen zal er niets gebeuren met je hond als hij een teek heeft. Hoewel teken op zich niet gevaarlijk zijn, kunnen ze soms ziekten van andere dieren overdragen.
Teken kunnen bijvoorbeeld piroplasmose overdragen, een ziekte die niet gevaarlijk is voor de mens, maar ook de ziekte van Lyme. Beide ziekten vereisen behandeling door je dierenarts. De ziekte van Lyme kan ook overgedragen worden op de mens. Als je een teek hebt gehad en je niet goed voelt, ga dan naar je huisarts.
Als je hond een teek heeft gehad en je je zorgen maakt over zijn gezondheid, aarzel dan niet om medisch advies te vragen aan je dierenarts.

Kunnen de teken van de hond ook een mens viseren?

Voor veel teken speelt het geen rol in welke gastheer ze zich vastzetten. Jij kunt dus hun volgende slachtoffer zijn! Pas dus op als je een teek van je hond verwijdert. Zorg ervoor dat de teek niet op jou terechtkomt, want hondenteken kunnen zich ook vastbijten in mensen. Een tekenbeet veroorzaakt irritatie of kan in sommige gevallen ziekten overbrengen. Als je een teek hebt, verwijder hem dan voorzichtig volledig, zonder dat een deel in je huid blijft vastzitten. Voorzichtigheidshalve kun je je huisarts raadplegen als je een teek hebt gehad, ook al voel je je goed. 
Natuurlijk wil je niet dat je hond teken krijgt. Maar als je toch een teek ziet, is dat eenvoudig op te lossen: verwijder hem voorzichtig en vraag raad aan je dierenarts.