Het behandelen en voorkomen van een slechte adem bij uw hond
Veel mensen denken dat slechte adem een normaal kenmerk is van een hond, net als een kwispelende staart en modderige poten. Slechte adem kan echter een vroeg symptoom zijn van gebitsgezondheidsproblemen.
Net als mensen, kunnen honden gebitsproblemen hebben. Maar omdat ze niet voor controle naar de tandarts kunnen gaan, is het belangrijk om hier zelf wat extra aandacht aan te besteden naast de controles bij de dierenarts.
Gezondheidsproblemen die verband houden met slechte adem.
Omdat honden het u niet zelf kunnen vertellen, is het lastig te bepalen of ze problemen hebben met hun gebitsgezondheid. Daarom is het belangrijk dat u weet op welke signalen u moet letten. Slechte adem is één van de eerste tekenen dat er iets mis zou kunnen zijn. Er zijn twee veel voorkomende tandheelkundige gezondheidsproblemen die verband houden met slechte adem; tandvleesontsteking en parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking).
Tandvleesontsteking
Tandvleesontsteking is een gezondheidsprobleem waar zowel honden als mensen last van kunnen hebben. Tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees als gevolg van tandplak. Vaak kan dit de oorzaak zijn van slechte adem. Andere mogelijke gevolgen van tandvleesontsteking zijn roodheid, zwelling en bloeden van het tandvlees.
Tandvleesontsteking komt vrij vaak voor bij honden - meer dan 80% van de huisdieren ouder dan drie jaar krijgt te maken met dit probleem. Kleine hondenrassen (zoals Chihuahua's) kunnen er eerder last van krijgen.
Tandvleesontsteking kan meestal worden verholpen met een goede gebitshygiëne, maar kan zich ontwikkelen tot parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) als het niet wordt behandeld. Herkent u een of meerdere van de genoemde kenmerken van gebitsproblemen? Dan is het raadzaam een bezoek te brengen aan uw dierenarts voor een gebitscontrole en indien nodig gepaste behandeling. Daarnaast is het raadzaam om het gebit van uw hond extra te verzorgen, bijvoorbeeld door uw hond dagelijks Dentalife te geven. Klik hier voor meer informatie over de effectieve reinigende werking van Dentalife.
Parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking)
Tandvleesontsteking omvat een aantal gebitsproblemen die invloed hebben op het weefsel dat de tanden van uw hond ondersteunt, zoals het tandvlees en het kaakbeen.
Deze reeks parodontale aandoeningen wordt veroorzaakt door onzichtbare holtes tussen de tanden en het tandvlees van uw hond waarin bacteriën zich kunnen verzamelen. Dit is de eerste fase van de ontwikkeling van tandvleesontsteking.
De vorming van tandplak veroorzaakt vervolgens tandvleesontsteking waarna het omringende weefsel wordt aangetast. De laatste fase van de aandoening wordt gekenmerkt door verlies van tanden. Daarna kunnen ook problemen ontstaan in de rest van het lichaam, zoals het hart, de lever en de nieren van uw hond.
Er zijn een aantal factoren waardoor sommige honden gevoeliger zouden kunnen zijn voor tandvleesontsteking, zoals ras, stand van de tanden en het kauwen op harde voorwerpen.
Er zijn echter maatregelen die u kunt treffen om deze risico’s te beperken. Het belangrijkste is dat u de tanden van uw huisdier schoon houdt, mogelijk door een bezoek te brengen aan uw dierenarts voor een gebitscontrole en indien nodig gepaste behandeling. Daarnaast is het raadzaam om het gebit van uw hond extra te verzorgen, bijvoorbeeld door uw hond dagelijks Dentalife te geven. Klik hier voor meer informatie over de effectieve reinigende werking van Dentalife.