Lichaamsverzorging bij honden: een handige gids
De lichaamsverzorging van je hond kan soms een uitdaging lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Die momenten vormen niet alleen een goede gelegenheid om je huisdier netjes schoon te krijgen, maar versterken ook jullie band en geven je de kans snel te controleren of lichamelijk alles in orde is. Lees hier onze tips voor de lichaamsverzorging van je hond.
De lichaamsverzorging van honden wordt vaak gezien als een luxe, zeker als je daarvoor regelmatig naar een trimsalon moet gaan. In de meeste gevallen is dat niet nodig, maar kan je de verzorging gewoon thuis zelf doen, met simpel ‘gereedschap’. Er zijn geen speciale vaardigheden voor vereist. We hebben het dan natuurlijk niet over creatieve hondenkapsels of artistieke pedicures, maar een gewone verzorging vereist slechts enkele eenvoudige handelingen, die een relaxerende routine kunnen worden die jullie band versterkt.
Zoals met alles vinden niet alle honden vachtverzorging even fijn. Bouw het langzaam op en gebruik beloningssnoepjes, maar met mate. Als je er al vroeg mee start, te beginnen met een paar minuten, zal je hond de lichaamsverzorging beter toelaten.
Houd je huisdier altijd in de gaten en breng jezelf nooit in gevaar. Zelfs de zachtaardigste huisdieren kunnen al eens knappen als ze van iets schrikken.
Voor we je alle tips geven, leggen we uit waarom die regelmatige lichaamsverzorging niet gezien moet worden als overdreven verwennerij, maar wel als een noodzakelijk onderdeel van een gelukkig, gezond leven.
De voordelen
Er zijn veel goede redenen om te leren hoe je de vacht van je hond thuis kan verzorgen. Vachtverzorging biedt de volgende voordelen:
- Een gezonde huid en vacht.
- Ontdekken van rare knobbels of verwondingen.
- Gewenning aan betasting, wat de stress vermindert tijdens een dierenartsbezoek.
- Betere band tussen hond en baasje.
- Dode huid verwijderen.
- Vuil verwijderen.
- Meer kans op tijdig ontdekken en verwijderen van grasaren.
- Snellere ontdekking van teken.
- Betere bloedcirculatie.
- Minder haarverlies in huis.
- Extra mooi uiterlijk!.
Hoe vaak moet je de vacht van je hond verzorgen?
Daarvoor moet je kijken naar het ras van je hond. Langharige honden zoals yorkshireterriërs of bearded collies moeten dagelijks geborsteld worden om pijnlijke klitten te voorkomen. Bij rassen met een kortere vacht kan één keer borstelen per week volstaan. Nagels knippen en wassen moet je alleen doen als en wanneer nodig. Denk erom dat te lange nagels infecties kunnen veroorzaken en de manier waarop je hond loopt, kunnen beïnvloeden. Kijk de nagels dus regelmatig na.
Hoe verzorg je je hond?
Niet veel baasjes knippen de nagels van hun hond. Ze slijten vanzelf af door de wrijving tijdens het wandelen, met name op een harde ondergrond. Bij sommige honden worden de nagels geknipt tijdens een bezoek aan de dierenarts of in het hondenkapsalon. Als de nagels van jouw viervoeter regelmatig geknipt moeten worden en je het zelf wil proberen te doen, informeer je dan eerst. Vraag of je dierenarts je toont hoe je de lengte van de nagels controleert en de nagels knipt, zonder het leven te raken en een bloeding te veroorzaken.
Gebruik in ieder geval een nageltang voor honden. Hondennagels zijn veel dikker dan mensennagels. Een bot instrument kan een pijnlijke scheur veroorzaken. Als je hond heldere/witte nagels heeft, zou je het leven in de nagel moeten zien. Het is roze van kleur. Knip niet te dicht bij het leven. Als je het leven raakt, zal je hond veel pijn hebben en het zal lang bloeden. Bij donkere nagels zie je het leven niet. Knip daarom niet verder dan op één lijn met het voetkussentje, om zeker het leven niet te raken. Maar er zijn grote individuele verschillen in de lengte van het leven, wees dus voorzichtig want bij sommige honden is het echt wel lang.
Houd de poot zachtjes vast. Houd de schaar parallel met de nagel en houd een snoepje klaar om je hond te belonen voor zijn goed gedrag. Welke kleur de nagels ook hebben, knip telkens slechts een klein stukje weg. Anders kan je per ongeluk een groot stuk nagel wegknippen als je huisdier onverwachts beweegt.
Als je per ongeluk toch verkeerd knipt, druk er dan een schoon kompres op, als dat mogelijk is en je huisdier het toelaat. Als het bloeden niet stopt na vijf minuten, neem dan contact op met je dierenarts om te vragen wat je moet doen. Mogelijk moet je ernaartoe met je huisdier, zodat hij kan zien of er een behandeling nodig is.
Als je ziet dat je hond een ingescheurde of gebroken nagel heeft, probeer dan niet de nagel zelf af te knippen, want dat zal bijzonder pijnlijk zijn. Maar laat de nagel ook niet zo, want dat kan leiden tot een infectie of het loszittende stuk kan ergens achter blijven hangen en afscheuren. Je zal een afspraak moeten maken bij de dierenarts. Houd je hond nuchter voor het geval dat het nodig is hem te verdoven.
Je hond regelmatig borstelen zal helpen om klitten te voorkomen en het haarverlies in huis verminderen. Bij je dierenarts vind je mogelijk een heel assortiment kammen en borstels voor honden. Anders kan je ook terecht in je plaatselijke dierenspeciaalzaak. Waarschijnlijk vind je daar een hele selectie, waaronder rubberen borstels, vachtverzorgingshandschoenen en plukborstels. Kies de hulpmiddelen die geschikt zijn voor de vacht van je hond en vraag zo nodig advies. Vergeet niet eventuele knopen te ontwarren voorafgaand aan het wassen, want het inzepen kan klitvorming verergeren.
Er zijn speciale tandenborstels en tandpasta's voor honden, om hun tanden schoon en hun tandvlees gezond te houden. Tandverzorging is een van de belangrijkste zaken die je moet leren als het gaat om de lichaamsverzorging van je hond. Begin traag, systematisch en houd een snoepje klaar om goed gedrag te belonen. Je kan beginnen met alleen de tandenborstel zonder tandpasta, om je hond te laten wennen aan het gevoel van het tandenpoetsen. Er zijn ook honden die de speciale hondentandenpasta wel lekker vinden, want hij heeft vaak een vleessmaak! Gebruik zeker nooit tandpasta die bedoeld is voor mensen, want die kan xylitol bevatten, een zoetstof die giftig is voor honden. Als je hond het tandenpoetsen niet verdraagt, riskeer dan niet dat hij in je vingers knapt, maar vraag je dierenarts om advies of om alternatieve manieren om de tanden te verzorgen. Lees ook ons uitvoerige artikel over tandverzorging bij de hond.
Niet alle honden houden ervan gewassen te worden en het is ook niet vaak nodig. Maar als je lieveling zich net reuze geamuseerd heeft met rollen in koeienstront of een duik in een vuile beek, kunnen de onderstaande tips je helpen hem weer proper te krijgen. Zet alle benodigdheden op voorhand klaar binnen handbereik, van de hondenshampoo tot borstels en handdoeken. Maak de vacht knopenvrij voor je je hond nat maakt. Of je nu de gootsteen of de badkuip gebruikt, plaats een handdoek of een rubberen mat op de bodem, om je hond grip te geven. Als je lieveling een gevoelige huid heeft, moet je mogelijk een speciale shampoo gebruiken die huidirritatie vermindert. In geval van huiduitslag of jeuk na het wassen vraag je je dierenarts om advies. Lees hier nog meer tips voor het wassen van je hond.
Bij de meeste honden is het niet nodig de oren schoon te maken. Een verkeerde aanpak kan bovendien problemen en infecties veroorzaken. Als je hond in het verleden al vaker een ooraandoening heeft gehad, kan je dierenarts je aanraden zijn oren regelmatig te reinigen, om te helpen herhaling te voorkomen. Je hebt wattenschijfjes, oorreiniger, een handdoek en, indien mogelijk, een tweede paar handen nodig. Doe enkele druppels oorreiniger in de gehoorgang, masseer de oorbasis om de vloeistof gelijkmatig te verdelen in het oor en veeg de oorschelp daarna schoon met een wattenschijfje. Gebruik voor ieder oor een ander wattenschijfje om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Ga nooit met een voorwerp, bijvoorbeeld een wattenstaafje, in de gehoorgang, want dat kan schade en oorontsteking veroorzaken, met name als je hond zijn hoofd plots beweegt.
Aangezien het verzorgingsmoment ook de uitgelezen gelegenheid is om de algemene lichamelijke toestand van je hond te controleren, vind je hier een lijst met de zaken waarop je moet letten tijdens het wassen of borstelen.