Terwijl wij onszelf anders verzorgen op de verschillende tijdstippen van het jaar, moeten we ook aandacht besteden aan de behoeften van onze hond tijdens warme en koude perioden.
Verzorging bij koud weer
Goed gevoede honden zijn beter voorbereid op de ontberingen van de winter, vooral als ze buiten leven. Honden die buiten leven hebben in het algemeen grotere voedingsbehoeften dan andere, want ze moeten de energie produceren waarmee ze aan de kou kunnen weerstaan.
Bied uw hond meerdere malen per dag vers water. Het hok van een hond die buiten leeft, moet geïsoleerd, verhoogd, waterdicht en beschermd zijn tegen heersende winden. Bovendien moet het klein genoeg zijn om de lichaamswarmte van het dier te behouden. Honden die vooral binnenshuis leven, hebben een lagere voedingsbehoefte voor het behoud van een goede fysieke conditie dan honden die veel tijd buitenshuis doorbrengen. Kortharige honden, oudere honden en honden met gezondheidsproblemen kunnen bovendien een jasje nodig hebben om naar buiten te gaan. Bij de terugkeer van een wandeling in de kou met uw hond moet u alle sneeuw of ijs verwijderen tussen de tenen en de kussentjes en de poten van uw hond volledig droog wrijven. Anders kan het overblijvende vocht letsels veroorzaken. Zout en andere producten om voetpaden en wegen ijsvrij te maken, kunnen eveneens de kussentjes irriteren en ze doen bloeden. Omwille van hun smaak voor suiker worden de honden aangetrokken tot antivriesmiddelen en ze likken eraan als ze niet goed verwijderd zijn. Antivries is een zeer giftig product, sla het dan ook op buiten hun bereik. Als uw huisdier bij toeval in contact is gekomen met deze vloeistof, ga dan onmiddellijk naar uw dierenarts. Als u denkt dat uw hond winterkloven heeft, wrijf dan niet want dit zou ze nog meer kunnen beschadigen. Raadpleeg dan opnieuw onmiddellijk uw dierenarts.
Verzorging bij warm weer
Wanneer de temperatuur toeneemt, worden honden gevoeliger voor hittestress. Het is daarom belangrijk om een comfortabele omgeving voor uw huisdier te creëren. Geef uw dier ook veel fris water om hem af te koelen in de zomer.
Als u op reis vertrekt, vergeet dan niet om water en een handdoek mee te nemen. Een vochtige handdoek kan uw hond inderdaad doeltreffend verfrissen. Laat uw hond NOOIT achter in de auto. Een dier dat opgesloten is in een auto of in een andere zwak geventileerde plek kan bezwijken aan de hitte. Een studie heeft aangetoond dat wanneer de buitentemperatuur 26 ºC bedraagt, de temperatuur in een auto 32 ºC bereikt na vijf minuten, en 43 ºC na 25 minuten! Geef uw hond tijdens warme dagen of warme en vochtige avonden niet te veel beweging. De beste tijd om te bewegen is ofwel vroeg voor zonsopgang of laat in de avond na zonsondergang. Blootgestelde zones zoals neus en oren, kunnen te lijden krijgen van zonnebrand en onlangs geschoren honden zijn bijzonder kwetsbaar voor zonnebrand en hittestress. Een dier kan snel een zonnesteek oplopen als het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en in een vochtige en slecht geventileerde omgeving zit. Tot de symptomen behoren hijgen, een blik die niet verandert of een treurige blik, het niet gehoorzamen aan bevelen, een warme en droge huid, een extreem hoge temperatuur, dehydratatie, snelle hartkloppingen en flauwvallen. Pups en oudere honden, maar ook volwassen honden die onlangs een koeler klimaat hebben verlaten, zijn over het algemeen gevoeliger en kunnen cardiovasculaire en respiratoire risico's lopen. Ongeacht de vorm van hittestress is het belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen om mogelijke complicaties te behandelen.