Your Pet, Our Passion.

Waarom zijn honden zo loyaal?

november 26, 2020
leestijd: 5 min
november 26, 2020
leestijd: 5 min
Golden Retriever in einem herbstlichen Wald, gestreichelt von den Besitzern.

Er valt niet te ontkennen dat een van de meest kenmerkende eigenschappen van honden hun loyaliteit is. Deze loyaliteit kan overweldigend en nederig zijn en wordt vaak aangehaald als een voorbeeld van wat mensen van honden kunnen leren.

Maar afgezien van de levenslessen, waar komt de loyaliteit van je hond nu eigenlijk vandaan? Ja, je geeft je hond eten en speelt met hem en natuurlijk hou je ontzettend veel van hem, maar verklaart dat die enorme diepte van emoties die ze voor je koesteren?

In dit artikel onderzoeken we de loyaliteit van honden. Waarom zijn honden zo loyaal en wanneer moet die loyaliteit worden ingeperkt?

In dit artikel

Zijn honden echt loyaal?

Het concept van een loyale hond wordt zo vaak in de hedendaagse media en advertenties gebruikt dat het je vergeven kan worden als je het uitgangspunt ervan in twijfel trekt: zijn honden echt loyaal?

Laten we die vraag uit de wereld helpen: ja, dat is echt zo. De verhalen van honden die eindeloos wachten op hun baasjes of die jaren later extreem blij zijn om hen te begroeten, zijn niet verzonnen. Je kunt het bewijs zien bij je eigen hond, die opgetogen is als je thuiskomt van je werk en je begroet alsof hij je al weken niet meer heeft gezien. Als dat geen diepe loyaliteit is, weten we het niet meer.

Dus, wat maakt een loyale hond?

Er zijn verschillende theorieën over waar de loyaliteit van honden vandaan komt en waarom deze zo diep zit. Hier bekijken we enkele verklaringen voor de loyaliteit van honden, gerangschikt van eenvoudig tot intrigerend.

De simpele verklaring: wij geven ze eten

De eenvoudigste verklaring voor de loyaliteit van je hond is dat je hem eten en onderdak geeft. Je hond is je dankbaar voor de essentiële levensbehoeften die hij van je krijgt en is daarom loyaal aan jou.

Daar bestaat een wetenschappelijke basis voor: gedomesticeerde honden stammen af van wolven, die de mens ooit in huis nam en temde met onderdak en voedsel, in ruil voor hun rol als waakhonden. Deze wederzijdse relatie bleef in de genen van de hond zitten en hun loyaliteit is daar een bijproduct van.

Dit zou natuurlijk betekenen dat trouwe honden dol zijn op iedereen die hen voedt. Dat is grotendeels ook waar, aangezien honden de neiging hebben om meer gehecht te raken aan het gezinslid waar ze eten van krijgen. Maar het is niet de enige verklaring.

Laten we kijken naar de hondenpsychologie voor antwoorden: de hond is een roedeldier

Honden zijn roedeldieren en willen graag bij een groep horen. In dat opzicht lijken ze veel op mensen: er wordt gezegd dat geen mens een eiland is, en hetzelfde geldt voor een hond. Voor je loyale hond is jouw gezin zijn roedel en hij heeft jou aangenomen als lid.

Loyaliteit in een roedel is cruciaal. Om als roedel in het wild te overleven, moeten de leden samenwerken om gevaren te overwinnen. Vertrouwen, samenwerken en de belangen van de roedel op de eerste plek zetten, zijn allemaal natuurlijke aspecten van overleven. Dit zou ook kunnen verklaren waarom honden vaak hun eigen leven in gevaar brengen om hun baasjes te beschermen. Dit hoort gewoon bij hun roedelinstinct.

Maar dat verklaart nog niet alles. Je hond houdt tenslotte nog steeds van je als je terugkomt van een lange vakantie, waarin je hem al die tijd niet hebt gevoerd. En hoe zit het met Hachito, de trouwe hond die zijn baasje elke dag na het werk begroette op het treinstation, en negen jaar lang op hem bleef wachten nadat het baasje was gestorven? Noch roedelinstincten, noch wederzijdse relaties kunnen dit verklaren. Misschien is er een andere reden.

De intrigerende verklaring: honden kunnen liefhebben

In 2005 hield ScienceDirect een experiment met het gedrag van honden. Hierbij gaven ze honden de geur van hun baasje, de geur van een vreemdeling en de geur van voedsel. Er werden hersenscans van de hond gemaakt toen ze met elke geur werden geconfronteerd. De studie veronderstelde dat, aangezien geur zo belangrijk is voor honden, dit de beste manier zou zijn om te begrijpen hoe de hersenen van honden werken.

Ze hadden gelijk. Niet alleen reageerden de honden sterker op de geur van hun baasjes, ook het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met plezier en positieve emoties lichtte op als ze de geur van hun baasje voor hun neus kregen. Je trouwe hond herkent je dus wel. Dezelfde patronen bij mensen worden doorgaans geassocieerd met liefde.

In een ander experiment lieten ze een hond toekijken hoe een vreemdeling onbeleefd tegen zijn baasje deed. Toen de hond vervolgens bij de vreemdeling en zijn baasje werd gezet, negeerde de hond de vreemdeling volledig. Als dat geen loyaliteit is, weten we het niet meer.

Beagle on a leash looking at owner in a park

Verschillende soorten loyaliteit

Natuurlijk is het belangrijk om te weten dat de relatie die je met je hond opbouwt, afhangt van jou en je hond. Er bestaan geen sjablonen of blauwdrukken voor hoe een loyale hond eruit zou moeten zien. Bij sommige honden ligt het aan hun ras hoe loyaal ze zijn. Sommige honden zijn qua karakter liefdevoller dan andere honden van hun eigen ras.

Hondenloyaliteit temperen

Soms moet je een loyale hond een beetje aanmoedigen om wat onafhankelijker te worden. Als je hond te sterk aan jou gehecht is geraakt en zich gaat distantiëren van andere leden van het gezin, kan dit problemen veroorzaken. Vooral als je hond begint te grommen wanneer hij denkt dat jij in gevaar bent of niet goed wordt behandeld.

Zulke loyaliteit kan betekenen dat je hond te veel aan jou gehecht is en gestrest raakt als je buiten hun gezichtsveld bent. Dit is niet gezond en je hond moet het gevoel hebben dat hij bij alle leden van het gezin hoort. Neem stappen om dit zo snel mogelijk te corrigeren door ervoor te zorgen dat iedereen betrokken is bij de zorg voor de hond. Hierdoor zal de hond zich gelukkiger voelen en zal ook het thuisfront een positieve invloed ervaren!