Of je er nu op uit bent je hond een nieuw trucje aan te leren waarmee je kunt uitpakken op feestjes of gewoon jullie band wilt versterken, pootje geven aanleren is een geweldige manier om beide te bereiken. Het is ook een van de gemakkelijkste trucjes om aan te leren, dus jullie zullen zeker een fijne tijd beleven. Ondertussen krijgt je pup de kans te pronken met hoe goed hij het kan!
In dit artikel bespreken we hoe je je hond aanleert een pootje te geven. Als je onze tips volgt, zal je pup het in een mum van tijd kunnen! Lees verder om alles te weten te komen over dit coole trucje waarmee je kunt uitpakken op feestjes.
Wanneer kun je beginnen met je hond trucjes aan te leren?
Je kunt je hond trucjes aanleren, zoals pootje geven, zodra hij bij jou thuis aankomt of zodra hij al zijn inentingen heeft gehad, op de leeftijd van 12 of 16 weken. Een hond is echter nooit te oud om te leren, dus het is ook geen probleem als je hond al wat ouder is.
Het enige verschil is dat jonge honden doorgaans gemakkelijker en sneller nieuwe gewoonten oppikken, terwijl het je waarschijnlijk meer tijd en moeite zal kosten om je oudere hond iets nieuws aan te leren.
Benodigdheden
Aangezien dit trucje heel gemakkelijk aan te leren is, heb je niet veel nodig. Dit is de volledige lijst:
- Een rustige ruimte zonder afleiding – zo kan je pup zich beter concentreren en je aanwijzingen volgen. Als hij het trucje eenmaal onder de knie heeft, kun je de moeilijkheid opdrijven door op drukkere plaatsen te gaan oefenen.
- Snoepjes – kies de favoriete snoepjes van je hond, maar geef er ook niet te veel van, om zijn voedingspatroon niet te verstoren. Kleine snoepjes zijn het best, bijvoorbeeld kleine stukjes kaas of iets anders waarvan je weet dat je hond het lekker vindt.
- Een gesproken commando – dat moet heel kort en ter zake zijn (bijv. "pootje geven", "handje schudden" of "pootje").
- Een goed uitgeslapen en leergierige pup.
- Een enthousiaste en positief ingestelde trainer.
Hoe leer je een hond een pootje te geven in zes eenvoudige stappen
Volg deze zes eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je pup in een mum van tijd een 'professioneel pootjesgever' wordt.
- Vraag je hond om te gaan zitten en toon hem het snoepje als hij het commando uitvoert, maar houd het snoepje in je gesloten vuist zonder het aan je hond te geven. Pas op dat hij het snoepje niet snel uit je hand neemt wanneer je het hem toont! Honden kunnen soms verbazingwekkend geniepig zijn als ze iets willen bemachtigen. Laat hem ruiken aan je gesloten vuist.
- Houd je andere hand dichtbij zijn borst en wacht. Na een tijdje zal hij proberen die hand aan te raken. Als je hond alleen maar verward kijkt en niets doet, kun je zijn pootje vastnemen of aanraken tot hij het beweegt.
- Zodra hij zijn pootje op je hand legt, beloon je hem verbaal en geef je hem het snoepje. Na een tijdje zal hij de beweging associëren met het snoepje en zal hij gestimuleerd worden om zijn pootje aan te bieden iedere keer dat hij weet dat je een snoepje in je hand hebt.
- Begin nu het verbale commando te introduceren. Zodra je merkt dat je hond door heeft dat hij een snoepje krijgt nadat hij zijn pootje heeft gegeven, kun je beginnen te oefenen met het gesproken commando.
- Geef niet meer telkens een snoepje. Een van de belangrijkste dingen die je moet weten wanneer je een hond leert pootje geven, is wanneer je moet stoppen met beloningssnoepjes. Als je te lang snoepjes gebruikt om je hond te belonen, kan het zijn dat hij niet meer op het commando reageert als jij geen snoepjes meer geeft. Daarom moet je geleidelijk aan minder en minder vaak een snoepje geven. Maar blijf wel het gesproken commando geven en beloon verbaal telkens als hij het commando goed uitvoert.
- Vergroot de moeilijkheid van de training en blijf oefenen. Nu je viervoeter het kunstje kent en het perfect kan uitvoeren, is het tijd om te verhuizen naar een drukkere plaats met meer omgevingsgeluid, om te zien of hij zich daar ook kan concentreren. Help hem ook daar een uitstekende prestatie neer te zetten. Welk kunstje je ook wilt aanleren, denk erom: oefening baart kunst. Oefen dus zo vaak als je kunt!
Wat niet te doen tijdens de hondentraining
Houd het simpel en plaats je pup – of jezelf – niet onder te veel druk. Dan zal de training aangenamer en zelfs leuk zijn. Hierna sommen we enkele zaken op die je moet vermijden als je begint te trainen om je je hond te leren pootje geven.
Lange trainingssessies
Als je oefensessies te lang duren, is de kans groot dat je hond gefrustreerd geraakt. Honden hebben een heel korte aandachtsspanne als ze steeds dezelfde taken moeten doen. Je laat de sessies dus beter niet meer dan 5 minuten duren. Maar je kunt wel meerdere sessies houden op één dag.
Trainen als je hond moe of ziek is
Het is een goed idee om voor je begint te trainen na te gaan of je hond mentaal en fysiek in vorm is. Je houdt je oefensessies ook beter 's ochtends of 's namiddags in plaats van 's avonds, want dan is je hond misschien te moe. Als je merkt dat zijn gedrag verandert, bijvoorbeeld als hij apathisch of gedesinteresseerd raakt, is het best te stoppen met de training en pas de volgende dag opnieuw te beginnen.
Te veel beloningssnoepjes gebruiken
Geef niet meer traktaties dan dat je anders op een dag zou geven. Als je het voedingspatroon van je hond verandert, kan dat resulteren in gewichtstoename of spijsverteringsproblemen. Let er dus zeker op dat hij niet te veel eet. Om je te helpen het gewicht van je hond onder controle te houden, kun je zijn body condition score bepalen.
Om kort te gaan, dé sleutel om je pup nieuw trucjes te leren, is het leuk te houden. Met genoeg geduld en enthousiasme zal je viervoeter het 'pootje geven' snel onder de knie hebben, net als eventuele andere kunstjes die je hem wilt leren. Als je je hond gemakkelijke kunstjes wilt leren, lees dan nu ons artikel met vijf leuke kunstjes om aan je hond te leren.