Niets is zo vervelend als een pup die constant aan de lijn trekt. Dat is voor jullie allebei heel vermoeiend en het kan een anderszins leuke wandeling serieus verpesten.
Als je hond veel druk uitoefent op de lijn of je pup het maar niet kan laten met alle kracht te trekken tijdens het wandelen, wil dat zeggen dat je alleen fysiek controle hebt over je hond, terwijl het met de juiste training moet lukken om ontspannen te kunnen wandelen met een vrolijke hond naast jou. Naarmate je pup groeit, kan er een moment komen dat je hem fysiek niet meer onder bedwang kunt houden, zeker als het gaat om een groot en sterk ras. Maar geen reden tot paniek! Alles wat er nodig is om jouw leven en dat van jouw hond te vergemakkelijken, is een beetje training. En ook na de lijntraining zal je hond nog heel blij reageren zodra je de lijn bovenhaalt. Lees verder om te weten te komen hoe je een puppy leert mooi aan de lijn te lopen …
Hoe een puppy leren mooi aan de lijn te lopen
Volg onderstaande stappen om je pup te leren mooi aan de lijn te lopen.
1. Laat je pup wennen aan de halsband.
Je vraagt je waarschijnlijk af wanneer, waar en hoe je je pup kunt laten wennen aan het wandelen aan de lijn. Het is belangrijk dat je vroeg begint. Dan zal je volwassen hond met meer bereidheid en plezier ontspannen aan de lijn lopen. Maar of het nu gaat om een pup of een volwassen hond, de lijntraining begint niet met het wandelen aan de lijn te oefenen, maar met je hond te laten wennen aan die mooie splinternieuwe halsband die je zopas voor hem gekocht hebt!
Om het mooi aangelijnd wandelen aan te leren, heb je een comfortabele halsband nodig. Kies een lichte halsband van nylon, zodat hij je hond niet stoort. De halsband mag niet te vast of te los rond de nek zitten. Je moet nog gemakkelijk twee vingers onder de halsband kunnen steken. Controleer alle dagen of de halsband nog goed past en pas hem zo nodig aan. Comfort boven alles!
Probeert je hond de halsband uit te doen? Als je hem onmiddellijk na het aanbrengen van de halsband afleidt met een snoepje of door met hem te spelen, zal hij zich waarschijnlijk niet eens meer realiseren dat hij een halsband om heeft! Zodra je hond geen aandacht meer besteedt aan de halsband, kun je hem weer uitdoen. Doe deze oefening twee dagen en laat de halsband geleidelijk aan langer aan, behalve als hij er geen aandacht meer aan besteedt als je hem omdoet. Je bent op de goede weg om een gelukkige en goed opgevoede hond te hebben!
2. Maak de lijn vast aan de halsband en oefen het wandelen in de tuin.
Voor je echt een wandeling maakt met je pup, moet je hem eerst laten wennen aan het feit dat er een lijn bevestigd is aan de halsband. Vasthangen aan de lijn is een nieuwe ervaring voor je pup/hond en hij moet er geleidelijk aan aan wennen. Zodra dat gebeurd is, zijn jullie klaar om de wereld te gaan verkennen. Maak de lijn vast aan de halsband en volg je hond in de tuin. Zorg ervoor dat de lijn niet gespannen staat. Dan zal hij er nauwelijks aandacht aan besteden, wat de training veel gemakkelijker maakt! Maak de lijn na enkele minuten los, speel wat met je hond en maak dan de lijn opnieuw vast en wandel weer wat. Laat je hond bepalen waar jullie naartoe gaan. Houd de lijn altijd ontspannen, zodat hij geen weerstand voelt.
3. Begin je hond te leren naast jou te lopen.
Zodra je je hond geleerd hebt op commando te gaan zitten, kun je die vaardigheid gebruiken bij de lijntraining. Leer je hond eerst naast jou (aan de voet) te wandelen als hij aan de lijn is. Vraag de aandacht van je hond door zijn naam te zeggen en hem een snoepje te tonen. Dat zal hem motiveren om te gehoorzamen. Dat is de eerste stap om hem te leren niet te trekken. Als je de aandacht van je hond hebt, zet je enkele stappen vooruit en moedig je hem aan om je te volgen. Beloon en prijs hem zodra hij je braaf volgt, want hij is iets nieuws aan het leren.
Vraag je hond naast je te gaan zitten en zet dan weer enkele stappen vooruit. Doe deze oefening aan de lijn verscheidene keren. Houd de sessies kort. Als je hond naast jou wandelt zonder druk uit te oefenen op de lijn (noch door naar voren te trekken, noch door achter te blijven en in de lijn te hangen), zeg je "aan de voet". Zo gaat hij het commando koppelen aan het wandelen naast jou.
Als je hond achter blijft, wees dan zelf energieker en moedig hem aan op een oppeppende toon. Je hond kan het net als jij maar een saaie bedoening vinden, maar als je de oefening opwindender maakt, zal hij zich gemakkelijker kunnen concentreren.
Als je hond voor je loopt en aan de lijn trekt, is dat omdat hij snel ergens naartoe wil. Geef daar niet aan toe. Blijf gewoon staan (of stap zelfs achteruit), roep hem aan de voet en herbegin. De oefensessies zijn zo opwindend voor een hond, zeker een jonge hond, dat het kan zijn dat hij op sommige momenten opnieuw wat begint te trekken. Maar geleidelijk aan zullen de trainingen gemakkelijker verlopen. Je hond zal snel begrijpen dat aan de lijn trekken contraproductief is, waar hij ook naartoe trekt.
Nieuwe ontdekkingen tijdens de wandelingen
Zodra je hond mooi aan de lijn loopt in de tuin (en hij volledig ingeënt is), kun je beginnen hem mee te nemen naar andere plaatsen. Wandelen met een aangelijnde hond is niet altijd gemakkelijk. Hij zal alles wat hij ziet en ruikt, willen verkennen en andere honden willen ontmoeten. Het is belangrijk je pup goed te socialiseren, maar heb een beetje geduld. Je zult moeten concurreren om de aandacht van je hond! Neem altijd een speelgoedje of wat snoepjes mee (enkele brokjes die je van zijn dagelijkse rantsoen afhoudt) en leer je hond dat het de moeite loont om jou in de gaten te houden! Houd de oefensessies kort. Eindig altijd met een positieve noot en speel daarna samen.
Ontmoetingen met mensen en andere honden
Vraag je dierenarts of je hondenschool waar je lessen lijntraining kunt volgen. Dat is de beste manier om je voor te bereiden op het wandelen met je hond, zodat jullie samen de wereld kunnen gaan verkennen.
Wandelen met een pup of een volwassen hond is niet altijd eenvoudig! Veel honden reageren heel opgewonden als ze andere personen met honden zien naderen en beginnen dan aan de lijn te trekken om ernaartoe te gaan! Het is belangrijk te anticiperen op dit gedrag om het te voorkomen. (Daarom ook is het nuttig veel tijd te besteden aan de opvoeding van je pup!) Als je iemand ziet naderen, neem dan een snoepje in je hand, zeg de naam van je hond om zijn aandacht te trekken. Toon hem rustig het snoepje, zodat hij zich daarop concentreert. Als je de persoon voorbij bent, feliciteer je hond dan hartelijk, stop en geef hem het snoepje. Als hij zo beloond wordt, zal hij snel goede manieren leren …
Willekeurig belonen
Zodra je hond vrolijk en gemakkelijk aan de lijn loopt zonder te trekken, begin je hem minder beloningen te geven. Geef hem nog slechts occasioneel een snoepje om hem te belonen voor bijzonder flink gedrag (bijvoorbeeld rustig voorbij een kat wandelen terwijl dat voor hem toch een zeer aanlokkelijke 'prooi' is). Laat beloningen niet helemaal achterwege. Als je willekeurig nog beloont, blijft je hond beter gemotiveerd dan wanneer je hem systematisch of helemaal niet meer beloont. Als je meer hulp en tips nodig hebt om je hond te leren aan de lijn te lopen, wend je dan tot een hondenschool.
Hond of pup trekt aan de lijn
Als je moeilijk kunt verhinderen dat je hond aan de lijn trekt of als je pup steeds achterblijft, kun je proberen hem een tuigje aan te doen. Volg dan ook de bovenstaande stappen. Gebruik nooit een slipketting of een prikhalsband. Train altijd volgens positieve methodes, met beloningen, om zo de band met je hond te versterken. Straf je hond nooit door hem bang te maken. Dat is in ieder geval contraproductief!
Tot zover onze tips om je hond te leren mooi aan de lijn te lopen. In welk stadium je je nu ook bevindt, maak je geen zorgen: met wat liefde, wat aanmoedigingen en wat geduld zul je binnenkort prachtige wandelingen kunnen maken met je hond. Voor meer tips voor het opvoeden van je pup verwijzen we naar ons hoofdstuk over ongewenst puppygedrag (bijten, kauwen, opspringen enz.).