Your Pet, Our Passion.

Clickertraining met je hond in 8 eenvoudige stappen

januari 15, 2025
leestijd: 5 min
januari 15, 2025
leestijd: 5 min
clickertraining met hond

Honden zullen gedrag eerder leren en herhalen als ze daarvoor een beloning krijgen. Die beloning kan lof, lekkers of gewoon aandacht zijn. Dat heet 'positieve bekrachtiging'. Als je je hond beloont terwijl je hem een commando aanleert, zal hij het commando uitvoeren om de beloning te pakken te krijgen. 

Maar vergeet niet dat training, zelfs beloningsgerichte training, altijd wat tijd en inspanning vergt. Om het wat gemakkelijker en efficiënter te maken, kun je clickertraining overwegen. De clickermethode is een geweldige manier om jullie communicatie te verbeteren wanneer je je puppy kunstjes aanleert.

In dit artikel

Wat is clickertraining?

Clickertraining is een populaire trainingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een clicker. Dat is een klein kastje met daarin een metalen plaatje dat, zoals de naam verraadt, een klikgeluid maakt wanneer erop wordt gedrukt. Het geluid van de clicker is een positieve bekrachtiging die je pup naast beloningen zal gaan associëren met het uitvoeren van bepaalde acties en goed gedrag.

Wanneer moet je beginnen met clickertraining?

Je kunt al met clickertraining beginnen als je hond nog een puppy is. Er wordt zelfs sterk aangeraden om je puppy al vertrouwd te maken met de clicker zodra je hem in huis hebt. Als je pup het klikgeluid eenmaal associeert met goed gedrag, is het veel gemakkelijker om met hem te communiceren en hem nieuwe trucjes of gedragingen aan te leren. 

Volwassen honden hebben misschien wat meer tijd nodig om aan deze aanpak te wennen, maar het is niet onmogelijk. Dus maak je geen zorgen als je viervoeter al wat ouder is, ook hij is nog prima in staat om te leren.

Waarom clickertraining gebruiken?

Tijdens de clickertraining leert je puppy dat hij wordt beloond voor goed gedrag. Het klikkende geluid geeft aan dat er een beloning aankomt, bijvoorbeeld iets lekkers. Daardoor blijft hij gemotiveerd en zal hij sneller en gemakkelijker nieuwe trucjes leren. Het verschil met belonen met snoepjes is dat je je hond bij de clickertraining kunt duidelijk maken wat er van hem wordt verlangd door middel van zowel een hoorbare bekrachtiging als door snoepjes.

De clickertraining versterkt de communicatie en het vertrouwen tussen jullie. Door consequente training leert je hond jouw aanwijzingen op te volgen en kun jij exact aangeven welk gedrag je van hem verwacht. Met een clicker kun je een oefening zo vaak herhalen als nodig zonder de aandacht of motivatie van je hond te verliezen.

Stappen voor de clickertraining van je hond

Volg onze stap-voor-stapgids om clickertraining bij je hond te introduceren.

1. Je hond vertrouwd maken met de clicker

Eerst moet je ervoor zorgen dat je hond weet waar de clicker voor dient. Neem dus wat lekkers in je hand en druk op de clicker en geef dan het lekkers aan je hond. Doe dit een aantal keer en houd het gedrag van je hond in de gaten, om er zeker van te zijn dat hij het begrijpt. Wees je ook bewust van de manier waarop je de clicker vasthoudt als je hem gebruikt. Hij mag niet intimiderend zijn voor je hond. Houd de clicker niet recht voor je hond zoals een afstandsbediening, maar houd hem in je hand naast je lichaam, zo natuurlijk mogelijk.

Na enkele keren zal je hond het geluid van de clicker associëren met de beloning en iets lekkers verwachten elke keer als hij de klik hoort.

2. Kies een rustige plaats

De plaats waar je aan clickertraining doet, is erg belangrijk. Je hond mag niet blootgesteld worden aan afleidingen tijdens de training. Als er constant geluid en mensen in de buurt zijn, kan hij moeite hebben om zich te concentreren. Om niet al te veel snoepjes te geven, kun je trainen net voor de maaltijd en een deel van zijn gewone voeding gebruiken als beloning tijdens de training.

3. Gebruik de clicker voor basiscommando's

Als je hond de basiscommando's als 'zit' of 'liggen' al kent, kun je nu beginnen deze te oefenen met de clicker. Als hij die commando's nog niet kent, begin dan met hem eerst deze eenvoudige oefeningen te leren. Zeg het commando en wacht tot hij reageert. 

Als hij het commando opvolgt, druk je op de clicker en geef je hem binnen de drie seconden iets lekkers. Het is heel belangrijk dat je niet langer wacht, anders zal hij de klik niet associëren met de beloning.

4. Begin meer geavanceerde trucjes aan te leren

Nu je hond de eenvoudige trucjes onder de knie heeft, is het tijd om over te gaan naar iets moeilijkers. Om je hond te leren rollen, gebruik iets lekkers als lokmiddel. Je houdt het lekkers voor zijn neus en beweegt je hand dan richting de schouder van je hond tot hij een volledige rol maakt. Druk op de clicker zodra dit gebeurt en geef hem dan het lekkers. Na een paar keer herhalen kun je ook een gesproken commando introduceren, waarop hij dan moet reageren door het kunstje uit te voeren.

5. Wees consequent met oefenen

Oefening baart kunst. De sleutel tot een succesvolle clickertraining is consistentie. Regelmatig en consequent trainen zal je hond helpen beter de oorzaak en het gevolg van de kliks te begrijpen, waardoor de training sneller vruchten zal afwerpen.

6. Gebruik veel lof

Honden houden van aanmoediging. Hem loven als hij iets goed doet, zal wonderen doen voor zijn zelfvertrouwen. Vergeet dus niet om hem af en toe te loven met een "goed zo" of "brave hond".

7. Laat de clicker en het lekkers geleidelijk aan achterwege

Als je hond de kunstjes onder de knie heeft, kun je de clicker en het lekkers langzaam achterwege laten en blijven oefenen met alleen nog de gesproken commando's. Je moet hem wel blijven prijzen voor zijn inspanningen.

8. Houd de sessies kort

Houd de trainingssessies kort, ongeveer 10-15 minuten per sessie zou genoeg moeten zijn. Je kunt echter een wel een paar oefensessies per dag houden, maar pas op dat je hond niet oververmoeid raakt. Als je voelt dat het hem niet meer interesseert, kun je er beter mee stoppen.

Je pup nieuwe trucjes leren moet leuk en gemakkelijk zijn. Met de clickertraining zal je viervoeter al snel een aantal kunstjes kunnen waarmee je kunt uitpakken de volgende keer dat je vrienden of familie op bezoek hebt. Als je een beginner bent op het gebied van hondentraining, raadpleeg dan nu onze gids over de basiscommando's van de hondentraining!