Je pup leren alleen zijn zonder te janken of dingen kapot te maken
Als het baasje permanent bij de pup is, kan dat leiden tot een hechtingsstoornis en verlatingsangst.
Daarom is het belangrijk dat je je pup van jongs af enkele uren per dag alleen laat.
Geruststellen om ongewenst gedrag en getreur te voorkomen
Als je je pup alleen laat, zal hij misschien janken. Om te voorkomen dat je pup lijdt onder je afwezigheid en zich eenzaam voelt in een leeg huis, raden wij aan hem slechts in een beperkte ruimte te laten. Dat zal hem een veiliger gevoel geven.
Je kunt bijvoorbeeld een veiligheidshekje plaatsen, zoals gebruikt voor jonge kinderen. Dergelijke hekjes zijn te koop in de meeste dierenwinkels. In die beperkte ruimte moet je pup kunnen beschikken over een kom water, een kussen waarop hij kan gaan liggen, en een plasmat zodat hij zich zo nodig kan ontlasten.
Als je pup jankt, probeer hem dan gerust te stellen door onze tips te volgen. Als je pup blijft treuren, als hij jankt zodra je de deur uitgaat, kortom, als je denkt dat er een diepgaander gedragsprobleem schuilgaat achter het gejank van je pup, aarzel dan niet om je dierenarts om advies te vragen.
Ik laat mijn pup alleen thuis: stappenplan
Een pup kun je zo'n 2 tot 3 uur alleen laten, maar niet langer dan 4 uur. Als je verplichtingen toch een langere afwezigheid vereisen, vraag dan aan een vriend, je ouders of een dogsitter die je vertrouwt, om bij jou thuis langs te gaan om erop toe te zien dat je pup niets tekortkomt.
Je kunt hem ook een speeltje geven, zodat hij iets heeft om zich mee te amuseren. Er bestaat ook beloningsspeelgoed voor pups, dat een snoepje geeft wanneer een bepaalde taak correct wordt uitgevoerd. Het doel is de pup bezig te houden en tegelijkertijd te voldoen aan zijn voedingsbehoeften.
Op deze manier zal de pup zich amuseren, zijn zelfredzaamheid ontwikkelen en niet lijden onder de momenten dat hij alleen is. Je kunt hem langzaam aan steeds langere tijd alleen laten.