Risicobeperking voor uw hond
Dit zijn enkele tips om een veilig thuis voor uw hond te creëren:
- Houd schoonmaakproducten buiten bereik. Sommige producten veroorzaken enkel lichte buikpijn, maar andere kunnen tot ernstige brandwonden aan de tong, mond en buik leiden, of zelfs fataal zijn.
- Gebruik pesticiden op plaatsen waar uw hond niet bij kan. Dit geldt voor lokaas voor ratten/muizen, en vallen voor mieren, kakkerlakken en slakken.
- Geef uw hond nooit geneesmiddelen die niet door een dierenarts zijn voorgeschreven. Vele medicijnen die geschikt zijn voor mensen kunnen dodelijk zijn voor een hond. Vraag dus eerst om advies.
- Houd medicijnen uit de buurt. Medicijnen die u op recept of zonder recept hebt verkregen, moeten idealiter veilig in afgesloten kastjes worden bewaard.
- Laat chocolade nooit onbewaakt liggen 14 gram of minder aan kookchocolade per 450 gram lichaamsgewicht kan al problemen veroorzaken.
- Wees bedacht op wat er in uw huis ligt. Zelfs alledaagse huishoudelijke dingen kunnen gevaarlijk zijn, zoals munten (hoge zinkconcentratie), mottenballen, potpourri-oliën, wasverzachterdoekjes, vaatwassertabletten (bevatten kationactieve detergenten die corrosief letsel kunnen veroorzaken), batterijen (bevatten zuren en basen die ook corrosief letsel kunnen veroorzaken), zelfgemaakte playdough (hoge zoutconcentratie), hand-/voetwarmers (hoge ijzerconcentratie), sigaretten, gemalen koffie en alcoholische dranken.
- Autoproducten zijn dodelijk voor honden. Houd olie, benzine en antivries buiten bereik. Antivries kan zelfs in minuscule hoeveelheden al dodelijk zijn (ethyleenglycol).
- Lees de instructies van anti-vlooienmiddelen voor gebruik. Vraag uw dierenarts om een anti-vlooienmiddelen aan te raden dat geschikt is voor uw hond, en volg de instructies op het etiket. Als u niet zeker bent over het gebruik van een product, neem dan contact op met de fabrikant of uw dierenarts voor aanwijzingen.
- Houd uw hond uit de buurt wanneer u kunstmest, bestrijdingsmiddelen en insecticiden gebruikt. Zorg ervoor dat uw hond de behandelde plek niet betreedt tot deze helemaal droog is. Bewaar de producten ook altijd buiten bereik van uw hond.
- Let op verontreinigende stoffen Deze verontreinigende stoffen kunnen de dampen zijn van schoonmaakproducten pesticiden, verf en vernis, evenals microbiële ziekteverwekkers en schimmels die in airconditioners, luchtkanalen, filters en luchtbevochtigers te vinden zijn.
- Pas op wanneer u loodverf verwijdert. Het inslikken van lood kan leiden tot overgeven, diarree of verstopping, verlies van eetlust of spiercoördinatie, blindheid en epileptische aanvallen. Houd voorwerpen die lood bevatten, zoals verf op loodbasis, linoleum en dichtingsmaterialen uit de buurt van uw huisdier.
- Weet welke planten u in uw huis en tuin heeft Wanneer uw hond van een giftige plant eet, kan dit dodelijk zijn. Zie hieronder voor informatie.
Les plantes toxiques pour les chiens
Het spreekt vanzelf dat het heel belangrijk is dat u weet welke planten schadelijk kunnen zijn voor uw hond. Voor uw gemak hebben we de onderstaande lijst samengesteld.
Houd uw hond altijd in de gaten als u deze planten in uw huis of tuin heeft, en overweeg om ze ergens anders neer te zetten.
- Aloë vera.
- Appel (zaadjes).
- Abrikoos (pit).
- Herfststijlloos.
- Kers (pit en verwelkt blad).
- Narcissen.
- Witte lelie.
- Olifantsoor.
- Klimop, gifsumak, scindapsus en andere klimopsoorten.
- Vingerhoedskruid.
- Geranium.
- Marihuana.
- Narcis.
- Oleander.
- Oriëntaalse lelie.
- Perzik (verwelkt blad en pit).
- Primula.
- Rhododendron.
- Tomatenplant (groene vrucht, stam en blad).
- Taxus.
- Amaryllis.
- Azalea.
- Paradijsvogelbloem.
- Clematis.
- Cyclaam.
- Eucalyptus.
- Indische rubberboom.
- Lelietje-van-dalen.
- Maretak.
- Nachtschade.
- Ui.
- Lepelplant.
- Kerstster (poinsettia) (lage giftigheid).
- Gatenplant.
- Tijgerlelie.
- Ficus Benjamina.
Verdere informatie
The Veterinary Poisons Information Service (VPIS) is een internationaal vermaarde informatieservice voor vergiften die in Londen is gevestigd. Hoewel hun experts alleen directe vragen van dierenartsen (niet van huisdiereigenaren) beantwoordt, bevat de website toch nuttige informatie als u iets wilt opzoeken.
Als u vragen heeft omdat uw hond iets heeft opgegeten dat mogelijk giftig voor hem is, contacteert u eerst uw dierenarts voor advies en raad.