Prendre soin de son chat stérilisé
WAT HOUDT DE STERILISATIE OF CASTRATIE IN?
Het steriliseren van een kattin is een operatieve ingreep waarbij haar voortplantingsorganen (de eileiders en soms ook de baarmoeder) worden verwijderd. De operatie duurt een dertigtal minuten en je kattin heeft ongeveer een week nodig om ervan te herstellen.
Als je je kater laat castreren, worden zijn testikels verwijderd. Dat is een veel eenvoudiger ingreep, die zelfs geen hechtingen vereist.
WAAROM JE KAT STERILISEREN/CASTREREN? Om te beginnen, is sterilisatie/castratie in België wettelijk verplicht voor de meeste huiskatten. Doordat de kat onvruchtbaar gemaakt wordt, worden ongewenste nestjes voorkomen. Ook het met de geslachtsdrift gepaard gaande gedrag, zoals krolsheid bij kattinnen en markeren (sproeien) bij katers, verdwijnt. Geopereerde katten vertonen minder agressief gedrag. Ze trekken er minder opuit en daardoor daalt de kans dat ze vechten met andere katten of aangereden worden. Je kat kan er liever en aanhankelijker door worden. Het vermindert het risico op besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen (kattenleukemie en kattenaids). Bij de kattin daalt ook het risico op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren. WAAROM JE KAT LATEN STERILISEREN/CASTREREN?
WANNEER JE KAT LATEN STERILISEREN/CASTREREN?
De verplichte sterilisatie/castratie moet uitgevoerd worden voor de leeftijd van vijf maanden, dat wil zeggen voor de kat geslachtsrijp is.
Kittens kunnen ook al op jongere leeftijd gesteriliseerd/gecastreerd worden (vroegsterilisatie/vroegcastratie). Zoals altijd raden we aan het te bespreken met je dierenarts en zijn advies te vragen.
HOE JE KAT VERZORGEN NA DE OPERATIE?
Zodra je kat uit de narcose ontwaakt, kun je hem mee naar huis nemen. Zorg dat je klaar bent om hem alle zorg en aandacht te geven die hij nodig heeft na de operatie, want hij kan gedesoriënteerd, futloos en weinig alert zijn.
Aarzel niet om raad te vragen aan je dierenarts. Over het algemeen is een kat na 6 tot 8 uur volledig hersteld van de narcose. Het is belangrijk dat je hem zolang een warm, veilig plekje geeft.
Vergeet niet dat hij zijn bewegingen mogelijk nog niet goed kan coördineren tot de narcose volledig uitgewerkt is. Houd je kat zoveel mogelijk apart en laat er geen andere dieren bij.
WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN DE STERILISATIE/CASTRATIE?
De operatie kan een positief effect hebben op je kat. Maar het is belangrijk dat je zijn gewoonten en voedingspatroon aanpast om hem in goede gezondheid te houden.
GESTERILISEERDE OF GECASTREERDE KATTEN
- Gesteriliseerde/gecastreerde katten hebben een matige energiebehoefte.
- Door de sterilisatie/castratie daalt de dagelijkse energiebehoefte met 24 tot 33 %.
- Er is meer kans op gewichtstoename.
- Voeding met een hoog eiwitgehalte helpt ze slank te blijven.
- Katers hebben na de castratie meer kans op aandoeningen aan de lagere urinewegen.
Ze hebben daarom een zorgvuldig samengestelde voeding nodig.
WAT MOET JE GESTERILISEERDE/GECASTREERDE KAT ETEN?
Voeding is een belangrijke factor in de gezondheid van een gesteriliseerde of gecastreerde kat in alle levensfasen.
PURINA® PRO PLAN® biedt een assortiment evenwichtige voedingen die met zorg samengesteld zijn om te voorzien in de specifieke voedingsbehoeften van gesteriliseerde of gecastreerde katten.
WAT ZIJN DE MOGELIJKE GEVOLGEN VAN STERILISATIE/CASTRATIE?
Gewichtstoename en minder lichaamsbeweging
Verhoging van het risico van blaasgruis
HOE KAN® PRO PLAN® HELPEN?
De eiwitrijke en vetarme voedingen van PURINA® PRO PLAN® helpen bij het behoud van een gezond lichaamsgewicht dankzij een goed evenwicht van eiwitten, koolhydraten en vetstoffen.
De voedingen van PURINA® PRO PLAN® houden de urinewegen van gesteriliseerde/gecastreerde katten gezond dankzij een uitgebalanceerd mineralengehalte en een gezonde zuurtegraad van de urine.
NATTE OF DROGE VOEDING?
Beide types voeding voor katten hebben voor- en nadelen. Aarzel niet om advies te vragen aan je dierenarts en vergeet niet je kat veel te drinken te geven, welke voeding je ook geeft.
NATTE VOEDING
- Natte voeding verhoogt de waterinname.
- De zakjes bevatten één portie, wat de kans dat je je kat te veel te eten geeft, beperkt.
DROGE VOEDING
- De textuur van de brokjes helpt te beschermen tegen tandplak en tandsteenvorming.
- Een ander voordeel van droge voeding is dat brokjes langer goed blijven als de verpakking eenmaal geopend is (op voorwaarde dat ze bewaard worden in optimale omstandigheden).